Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Mieliala / Henkinen hyvinvointi ja yhteys muihin ihmisiin

Henkinen hyvinvointi ja yhteys muihin ihmisiin

Sairastuminen yllättää niin itsen kuin läheisen. Sopeutuminen sairauden kanssa elämiseen vie aikaa ja voimia.

Anneli Luoma-Kuikka
Julkaistu 26.8.2018
Päivitetty 15.4.2019
Kuva: Rodeo

Sairastuminen koettelee tasapainoa useilla elämänalueilla. Sopeutuminen sairauden kanssa elämiseen on yksilöllistä.  Sairastuminen ja terveyden menettäminen  voivat aiheuttaa monenlaisia tunteita kuten surua. Sairastunut voi tuntea pelkoa tulevaisuudesta, alavireisyyttä,  unettomuutta, ahdistusta ja masentuneisuutta.   Elämän hankalina hetkinä on normaalia kokea huolta ja väsymystä.

Sairastuminen muuttaa myös läheisten elämää ja herättää monenlaisia kysymyksiä.  Ajatuksista ja tunteista voi puhua ja  usein tämä helpottaa.Sairastuneella voi olla tarve puhua asiasta yhä uudelleen.  Olemalla läsnä ja kuuntelemalla autat häntä käsittelemään tapahtunutta.

Jos mieli on pitkään alavireinen, elämä tuntuu harmaalta, itkettää, mikään ei oikein kiinnosta,  tämä kannattaa ottaa esille  lääkärin tai sydänhoitajajan  vastaanotolla.

Keskustelu toisten kanssa , joko ammattilaisen kanssa tai vertaistukihenkilön kanssa voi auttaa.  Vaikka vakava sairaus voi aiheuttaa elämään rajoituksia, se ei aina tuo vain kielteisiä seurauksia. Kun potilaita haastatellaan myöhemmin, monet heistä pitävät kokemusta arvokkaana.  Sairauden sanotaan osoittaneen, mikä elämässä on todella tärkeää ja mistä ei kannata stressata.Omia selviytymistaitoja voi myös kehittää ja harjaannuttaa.

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi