Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Parisuhde / Parantava seksi parisuhteessa

Parantava seksi parisuhteessa

Oman sairauden vaikutusten ymmärtäminen ja hyväksyminen, pelkojen tai uskomusten purkaminen, seksuaalisen ilmaisun monipuolistaminen sekä kumppanin kanssa käyty avoin keskustelu auttavat päivittämään omaa seksuaalisuutta uudessa tilanteessa. Voimia ja iloa tuottavien ihmissuhteiden ylläpitäminen on merkityksellistä.

Julkaistu 22.11.2018
Päivitetty 10.1.2020

Sairaudet ja erilaiset hoidot vaikuttavat siihen, miten seksuaalisuus heijastuu minäkuvaan. Seksuaalisuudessa ja seksielämässä oma keho on tärkeä kokija ja toimija. Usein sairastunut menettää ainakin väliaikaisesti oman kehon hallinnan ja hänestä voi tuntua, että seksielämäkin katosi.

Lue seksin puheeksi ottamisesta parisuhteessa

Sairastuneen tai kumppanin pelko sairauden aktivoitumisesta seksin seurauksena on yleinen ja ymmärrettävä. Oma tai toisen haavoittunut keho on särkyvä.  Keho  muuttuu iän ja eletyn elämän myötä, myös kokemus omasta sukupuolesta ja seksuaalisuudesta muuttuu ilman sairauksiakin. Sairastuminen voi olla uudistavakin kokemus. Käsitys itsestä seksitilanteissa toimijana ja kokijana voi laajeta.

Seksi tukee parisuhdetta

Seksi palvelee parisuhteen säilyttämistä ja kiinteyttä. Läheisyys, koskettelu ja yhdyntä toimivat lohduttajina ja vahvistavat mieltä. Ne saavat stressin ja pelkotilat vähenemään ja lisäävät kiintymystä ja sitoutumista kumppaniin.

Seksuaalisessa kanssakäymisessä myös läheisyys, hyväilyt, rakastava katse ja kauniit sanat ovat palkitsevia. Seksielämä voikin olla varsin tyydyttävää, vaikka se ei fyysisesti onnistuisikaan samalla tavalla kuin aiemmin. Avoimuuteen perustuvassa suhteessa on varaa myös epäonnistua. Seksiin voi tulla uutta keveyttä ja hauskuutta, kun voi nauttia intiimistä yhdessäolosta ilman fyysisiä suorituspaineita. Ja yhdyntä onnistuessaan tuo lisäbonuksen, mikäli se kuuluu seksielämään alunperinkään.

Seksi lisää tyytyväisyyttä suhteeseen

Seksuaalisen onnen hetkiä on enemmän niillä, jotka suunnittelevat sille otollisia tilanteita. Parisuhteessa seksin määrä on yhteydessä koettuun onnellisuuteen, koska se lisää parisuhdetyytyväisyyttä. Vaikutus ei kuitenkaan enää lisäänny, kun seksiä on enemmän kuin kerran viikossa. Sinkuilla ei ole todettu merkittävää yhteyttä seksin tiheyden ja yleisen onnellisuuden välillä.

Kriisin kautta uutta läheisyyttä

Vakavan sairastumisen jälkeen voi parisuhteessa löytyä uusi avoimuus ja läheisyys.  Sairastuminen ja sen aiheuttamien tunteiden käsittely voi vahvistaa parisuhdetta . Yhteisen kokemuksen jakaminen, pelkojen ja huolten avaaminen sekä yhteisistä toiveista ja unelmista keskusteleminen lisää keskinäistä ymmärrystä ja tulevaisuusnäkymää.

Rakastumisen alkuvuosista on kenties jo kulunut aikaa ja elämä on tasaantunut keski-ikäisten arkeen. Sairastumistilanne voi yhtäkkisesti pysäyttää ja saada miettimään elämää ja tärkeitä ihmissuhteita. Parilla on mahdollisuus nyt kohdata ja löytää uusi yhteys.

Sopivasti itsenäisyyttä

Kumppanin hoivaaminen on rakkausteko. Liiallinen hoivaaminen kuitenkin vie hoivattavan itsenäisyyden ja itsetunnon.  Voi olla hyvä antaa sairastuneen ottaa taas elämä haltuun. Parisuhde pysyy hyvänä, kun osoittaa kumppanille arvostusta ja luottamusta ja antaa tilaa. Arvostus saa näkyä muillekin.

On tärkeää ylläpitää hyviä ihmissuhteita, joista kokee saavansa voimia ja hyvää mieltä. Myös muita kuin intiimejä suhteita. Sairastuminen voi pelottaa ystävät loitolle. Sairastuneen itsensä on silloin tehtävä aloite. Ihmissuhteissa laatu korvaa moninkertaisesti määrän.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi