Siirry sisältöön

Ientulehduksella on yhteys sydän- ja verisuonitauteihin

Ientulehduksen aiheuttaja on yleensä bakteeriplakki, joka kerääntyy hampaisiin esimerkiksi huolimattoman suuhygienian takia. Siksi hampaiden ja hammasvälien puhtaudesta on elintärkeää pitää huolta.

Tiina Katriina Tikkanen
Julkaistu 15.4.2020
Päivitetty 17.9.2020

Ientulehdus (gingiviitti) sekä siitä mahdollisesti aiheutuva kiinnityskudossairaus (parodontiitti) saavat aikaan koko kehoon vaikuttavan matala-asteisen tulehdustilan. Huono suunterveys on yksi riskitekijöistä muun muassa sydän- ja aivoinfarktin taustalla ja sillä on vaikutuksia niitä sairastavien terveydentilaan.

Ikenen ollessa tulehtunut suun mikrobit pääsevät leviämään sieltä verenkierron mukana kaikkialle elimistöön ja aiheuttavat sitä kautta tulehduksia muualle kudoksiin. Tällöin esimerkiksi sydämen läppien tulehdus voi olla suun mikrobien aiheuttama. Myös ennen erilaisia leikkauksia, esimerkiksi sydämen tekoläpän tai vaikka tekonivelen leikkausta, hampaat tulisi aina hoitaa kuntoon.

Tärkeintä suun terveyden ylläpitämisessä sydän- ja verisuonitauteja sairastavilla on hyvä omahoito, mikä pitää sisällään hampaiden harjauksen kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla sekä hammasvälien puhdistamisen päivittäin. Käytettävän hammastahnan olisi hyvä olla vaahtoamatonta. Hammaslääkärin hammastarkastuksista kannattaa tehdä säännöllinen tapa.

Ientulehduksen merkkejä ovat esimerkiksi verta vuotavat, hieman punoittavat ja turvonneet ikenet tai/ja pahanhajuinen hengitys. Hammaslääkäri arvioi aina mahdollisen ientulehduksen asteen ja tekee varsinaisen diagnoosin ientulehduksesta sekä miettii suuhygienistin tekemän puhdistuksen tarpeen.

Suuhygienisti ja hammaslääkäri voivat neuvoa omahoidossa ja suositella oikeanlaisia puhdistusvälineitä sitä varten. Esimerkiksi hammasvälien puhdistamiseen on tarjolla useita erilaisia hammaslankoja ja hammasväliharjoja, joista voi valita itselle parhaiten sopivamman.

Apteekista on saatavilla ammattilaisten suunnittelema GUM Paroex -tuoteperhe. Tuoteperheen valikoimasta löytyy alkoholittomia suuvesiä, hammastahna ja geeli, jotka auttavat pitämään ikenet terveinä. Lisäksi hammasvälien puhdistukseen on saatavilla erilaisia Soft-Picks-harjatikkuja.

 

Artikkelia varten haastateltiin hammaslääketieteen tohtoria. 

 

Lisätietoja osoitteessa sinunterveytesi.fi

Lue seuraavaksi

Haku

Löytyi 0 tulokset