Sydänliiton hyvinvoinnin ja sydänterveyden verkkopalvelu

Julkaistu 7.1.2019

Lähes jokainen suomalainen syö liikaa suolaa − todennäköisesti myös sinä. Liiallista suolan saantia voi olla vaikea huomata, sillä suola on usein piilossa elintarvikkeissa. Pahimmillaan runsas suolan saanti kuitenkin vähentää elinvuosia, joten on tärkeää tunnistaa ongelma ajoissa. Suomalaisista 30 vuotta täyttäneistä lähes puolella verenpaine on kohonnut.

Arkisilla ja toistuvilla pienillä valinnoilla on suuri merkitys suolan saannin kannalta. Ruokasuolasta saatavan natriumin määrän vähentäminen on yksi helpoimmista keinoista alentaa verenpainetta ja näin vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Viisi vinkkiä suolan vähentäjälle

1) Kokkaa kotona
Kun kokkaat, päätät itse, kuinka paljon suolaa lisäät ruokaan. Makuaisti tottuu vähempään suolaan, joten vähennä suolan määrää pikku hiljaa.

2) Kiinnitä huomio leipään
Valitse vähemmän suolaa (enintään 0,9 %) sisältävä leipä tai leivo itse.

3) Kiinnitä huomio leivänpäällisiin 
Leikkeleet, juustot ja levitteet sisältävät merkittävän määrän suolaa, ja siksi suolan vähentäminen onkin helppo aloittaa näistä. Mausta ei kuitenkaan tarvitse tinkiä. Esimerkiksi Valio ValSa® maitosuolaa sisältävissä tuotteissa on jopa 50 % vähemmän suolaa, mutta silti erinomainen maku. Emmentaltyyppisten juustojen ystäville maistuu erityisesti Valio Polar® 15 % ValSa®, jolle on myönnetty myös Sydänmerkki. Tutustu muihin Valio ValSa® tuotteisiin.

4) Käytä suolan sijaan muita mausteita
Mausta ruokaa esimerkiksi chilillä, yrteillä ja pippureilla. Vältä kuitenkin maustevalmisteita, kuten tahnoja ja valmiskastikkeita. Ne ovat usein voimakkaasti suolattuja.

5) Syö paljon kasviksia
Kun ruokavalioon sisällyttää paljon kasviksia, suolaa sisältävien ruoka-aineiden osuus pienenee automaattisesti.

 

Mitä maitosuola oikein on?

Valio ValSa® maitosuola koostuu nimensä mukaisesti maidon luontaisista mineraaleista. Maitosuolassa on haitallista natriumia lähes 80 % vähemmän kuin tavallisessa ruokasuolassa. Natriumin sijaan suolaista makua antaa erityisesti maidon luontaisesti sisältämä kalium. Kun osa tavallisesta ruokasuolasta korvataan maitosuolalla, voidaan valmistaa tuotteita, joissa on vähemmän suolaa – ja silti erinomainen maku.

Lue lisää: valio.fi/valsa

 

 

Lue seuraavaksi