Sydänliiton hyvinvoinnin ja sydänterveyden verkkopalvelu

Kaupallinen yhteistyö

Verenpaineen vuorokausimittaus kannattaa

Tämän artikkelin on tuottanut Remote Analysis Oy.

Riitta Rautakoura
Julkaistu 12.3.2015
Sisätautilääkäri Tuula Tikkanen pitää elämäntapoja tärkeänä verenpaineen hoitomuotona. Hänelle itselleen liikunta on tärkeä hyvinvoinnin lähde.

Asiantuntijana, dosentti, sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri Tuula Tikkanen, Helsinki (Lisäksi diabeteksen hoidon erityispätevyys ja Euroopan verenpaineyhdistyksen myöntämä verenpaineen hoidon erityispätevyys)

“Noin kahdella miljoonalla suomalaisella aikuisella on kohonnut verenpaine. Vain joka viidennellä verenpaine on ihanteellisella tasolla. Noin miljoona käyttää lääkkeitä, mutta heistäkin vain 40 prosenttia on hoitotavoitteessa”, sisätautilääkäri Tuula Tikkanen kertoo.

Verenpaineen kotimittaukset ovat yleistyneet. Ne ovat diagnostiikan ja hoidon seurannan peruste. Ympärivuorokautinen verenpainemittaus on kuitenkin luotettavin menetelmä verenpainetason määrittämiseksi.

Verenpainearvot ovat koholla, jos yläarvo on vähintään 140 ja ala-arvo 90. Vastaanotolla mitattuna arvot ovat Tikkasen mukaan kuitenkin usein yli näiden rajojen. Tämä johtuu lääkärille tulosta, vieraasta ympäristöstä ja mahdollisesta tilanteen aiheuttamasta stressistä. Kotona mitattuna verenpainearvo on yleensä noin 5 yksikköä pienempi. ”Valkotakkiverenpainepotilailla” ero on suurempi.

“Hoidon tavoite olisi saada verenpaine laskemaan kotimittauksilla alle 135/85. Iäkkäillä joudutaan tyytymään joskus korkeampiin lukemiin erilaisista terveydellisistä syistä”, Tikkanen sanoo.

Lähes oireeton tauti

Kohonnut verenpaine ei yleensä löydy oireilun kautta, sillä oireita ei juurikaan ole.

“Joskus potilas kuitenkin kertoo päänsärystä tai niskasärystä, jonka he huomaavat hoidon alettua loppuneen. Migreenipotilaalla on usein lievästi kohonnut verenpaine. Migreenikin saattaa hävitä lääkityksen myötä”, Tuula Tikkanen kertoo.

Kohonneen verenpaineen oireena voi olla myös hengenahdistusta rasituksessa tai rytmihäiriöitä. Verenpaineen mittaus kuuluu perustutkimuksiin lääkärin vastaanotolla, vaikka kotimittaukset olisivatkin käytössä.

Miksi kohonnut verenpaine on vaarallinen?

Kohonnut verenpaine voi johtaa aivoverenkiertohäiriöihin ja sydämen vajaatoimintaan. Se on sepelvaltimotaudin tärkeä riskitekijä ja altistaa eteisvärinälle. Lisäksi korkea verenpaine on riski munuaisille. Verenpaineen hoito voi ehkäistä myös dementiaa.

Monilla tyypin 2 diabeetikoilla on kohonnut verenpaine, joka liittyy ylipainoon. Kaikkien tautien hoitaminen on tärkeää. Tikkasen mukaan verenpaine on yhä monella huonolla hoidolla.

Vaikka ylipaino on tavallista korkean verenpaineen omaavien keskuudessa, on joukossa myös hoikkia, joilla on usein sukurasite. Lähes kaikki verenpainepotilaat, erityisesti ylipainoiset, käyttävät liikaa suolaa. Tämä nostaa verenpainetta. Elintapahoitona Tikkanen pitää erityisen tärkeänä merkittävää suolan vähentämistä, suurin osa saisi arvonsa kohdalleen sillä.

Vuorokausimittauksen edut

Joskus kotimittauksen ja vastaanottomittauksen välillä havaitaan ristiriitaa. Silloin vuorokausimittaus kertoo usein totuuden.

Vuorokausimittauksessa saadaan todellisempaa kuvaa verenpaineen tasosta ja vaihtelusta eri tilanteissa, myös yöllä. Verenpaineen vuorokausimittauksen luotettavuutta kuvaa myös tutkimuksen tuloksen vahvempi yhteys kohde-elinvaurioden riskiin, kuten esimerkiksi sydämen laajenemiseen.

Vuorokausimittauksessa verenpainetta mitataan ympäri vuorokauden potilaan normaalissa elinympäristössä. Mittaus tapahtuu automaattisesti varttitunnin tai puolen tunnin välein.

”Vuorokausimittaus on hyvä täydentävä mittaus, jonka teetän mielelläni, jotta löydämme oikean hoidon. Nuorille alle 30-vuotiaille potilaille haluan aina tehdä vuorokausimittauksen ennen lääkkeen aloitusta”, Tikkanen kertoo.

Ennen mittausta pitäisi kaikilta potilailta mahdollisuuksien mukaan lopettaa verenpainetta kohottavat lääkkeet, kuten yhdistelmä e-pillerit, sekä täysin lakritsituotteiden käyttö, joka varsinkin nuorilla on usein syynä kohonneeseen verenpaineeseen”, Tikkanen sanoo.

Tikkanen korostaa oikean diagnoosin tärkeyttä. Kaikki eivät aina mittaa kotona itse oikein. Motivaation on oltava kohdallaan ja mittauksia tehtävä erilaisissa tilanteissa eikä vain silloin, kun tuntuu, että saisi hyvät arvot. Vuorokausimittauksessa ei voi itse kirjata ylös vain parhaita arvoja, vaan kaikki arvot tallentuvat, mikä on potilaan etu.

Kotimittaus on kuitenkin hoidon perusta pitkällä aikajänteellä. Mittareita voi myös lainata terveyskeskuksesta tai mitata siellä itse”, Tikkanen kertoo.

Mittauksen jälkeen erikoislääkäri tekee etäanalyysin, jonka perusteella potilaan hoitoa voi räätälöidä. Koska tutkimuksiin on usein liitettynä perusteelliset esitiedot, verenpaineasiantuntija voi antaa hyvin yksityiskohtaisiakin neuvoja potilaan auttamiseksi. Etäanalyysejä tehdään vain verenpaineen hoitoon hyvin perehtyneiden lääkärien toimesta.

Etäanalyysin tekniikan mahdollistaa Remote Analysis Oy, joka antaa palvelujensa kautta lausuntoja noin 200 perusterveydenhuollon yksikköön Suomessa.

Yöaikainen kohonnut verenpaine on vakavampaa

Etäanalyysin avulla saadaan verenpaineen vuorokausirekisteröinnillä mitattua myös yöarvot. Verenpaineen vuorokausirekisteröinti on tärkeä tutkimus niin verenpainetautia epäiltäessä kuin jo hoidossa olevan verenpainetaudin hoitotasapainoa arvioitaessa.

Kun vuorokausimittauksessa havaitaan korkeita yöarvoja, on tilanne yleensä vakavampi. Jos ylipainoisella henkilöllä ovat yöarvot koholla, voi taustalla olla uniapnea. Hoitamaton uniapnea on tavallinen syy ylipainoisen potilaan vaikeahoitoiseen verenpainetautiin.

”Joskus potilaan lääkityksen vaikutus ei riitä koko vuorokaudeksi, tämäkin paljastuu vuorokausimittauksessa. Joskus tulos saattaa selventää diagnoosia muuten. Voi käydä myös ilmi, että potilaalla on liikalääkitys”, Tuula Tikkanen kuvailee.

Myös lääkkeen annostelua voi olla syytä muuttaa esimerkiksi useampaan osaan.

”Illalla nautittu runsas alkoholi tai tupakointi näkyvät myös verenpaineen heittelyssä. Kun syyt saadaan selville, on potilaskin yleensä motivoitunut hoitoonsa”, Tikkanen toteaa.

Elämäntavoilla suuri merkitys

Tuula Tikkanen korostaa elämäntapahoidon merkitystä.

”Lääkkeet ovat vain puolet hoidosta, elämäntavoilla on valtava merkitys”.

Tikkanen kertoo vaikeahoitoisissa tapauksissa olevan joskus jopa 4-5 lääkettä käytössä, mutta tauti ei kuitenkaan ole tasapainossa. Joskus taustalla on jokin muu sairaus, mutta yleensä elintavat.

”Suuri suolan käyttö, (ei saisi olla yli 5 mg / vrk) vie tehon lääkkeiltä. Alkoholinkäyttö vaikeuttaa myös hoitoa. Lakritsin syöminen, liikkumattomuus ja ylipaino nostavat verenpainetta. Hyvä ravinto, vihannekset ja hedelmät ovat tärkeitä. Niiden kautta saadaan kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia, jotka edistävät hyvää verenpainetta”, Tikkanen summaa.

On myös lääkkeitä, jotka nostavat verenpainetta. Esimerkiksi tulehduskipulääkkeet ovat tällaisia.

Lähteet:

www.remoteanalysis.net

www.verenpaine.eu

Duodecim, Terveyskirjasto

Lue seuraavaksi