Hyppää sisältöön

Kuntoutus

Sairastuminen tuo elämään suunnittelemattomia muutoksia. Näiden kohtaamiseen tarvitaan usein tietoa, taito ja tukea.

Kuntoutuksen tarkoituksena on auttaa toipumisessa, lisätä sairastuneen voimavaroja ja parantaa hyvinvointia. Tältä sivulta löydät tietoa Sydänliiton kehittämästä Tulppa-kuntoutuksen toimintamallista, liikunnallisesta kuntoutuksesta sekä Kelan tarjoamista sydänkuntoutuskursseista.

 

 

Mikä on Tulppa-kuntoutus?

Tulppa-kuntoutus on helposti käyttöönotettava toimintamalli sydänkuntoutuksen järjestämiseksi. Malli on sovitettavissa osaksi alueellista hoito- ja palveluketjua. Sydänliitto kehittää ja päivittää Tulppa-kuntoutusta säännöllisesti sekä auttaa alueellisia terveydenhuollon toimijoita sen käyttöönotossa. Tulppa-kuntoutus on tarkoitettu valtimosairauksiin sairastuneille tai niiden riskitekijöitä omaaville.

Tulppa-kuntoutuksen tavoitteena on:

  • sydän- ja aivotapahtumien tehokas primaari- ja sekundaaripreventio
  • ohjata pysyviin terveyttä edistäviin elintapamuutoksiin ja omahoitoon
  • lisätä voimavaroja ja tukea kokonaisvaltaista hyvinvointia
  • tarjota vertaistukea

 

Lue lisää Tulppa-kuntoutuksesta

Tulppa-kuntoutusta voi toteuttaa lähitapaamisiin perustuvana ryhmäkuntoutuksena ja etätapaamisia sisältävänä verkkovalmennuksena.

Ryhmäkuntoutus on terveydenhuollon ammattilaisen ohjaama tapaaminen, joka etenee toimintamallin mukaisesti. Apuna ohjaajalla on kuntoutujan työkirja sekä Sydänliiton tarjoamat materiaalit.  

Tulppa-verkkovalmennuksessa asiakas käy itsenäisesti läpi 12-osaista, tietoa, tehtäviä ja pohdinnan paikkoja sisältävää valmennuspolkua. Asiakkaan on mahdollista ottaa ohjaajaan yhteyttä viestillä sekä osallistua etäyhteyksin toteutettaviin tapaamisiin.

Tulppa-kuntoutusta alueellesi?

Oletko kiinnostunut Tulppa-ryhmäkuntouksen tai Tulppa-verkkovalmennuksen toteuttamisen mahdollisuuksista alueellasi? Kerromme mielellämme lisää valmiista sydänkuntoutuksen toimintamallistamme. Autamme myös ryhmätoiminnan käynnistämisessä sekä verkkovalmennuksen käyttöönotossa koko matkan ajan.

Sydänliitto on tukena myös toimintamallin käytön aikana esimerkiksi päivittämällä materiaaleja ja auttamalla vertaistukihenkilöiden tai kokemusasiantuntijoiden hankinnassa.

Tulppa-ohjaajaksi?

Tulppa-ohjaajina voivat toimia terveydenhuollon ammattilaiset. Ohjaajista monet ovat sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, fysioterapeutteja tai liikunnanohjaajia. Sydänliitto tarjoaa kattavan ohjaajakoulutuksen. Ohjaajakoulutus on toteutettavissa verkkokoulutuksena tai lähipäivinä. 

Jatkossa Sydänliitto tukee ohjaajien osaamista järjestämällä verkostotapaamisia ja tarvittaessa vahvistuskoulutuksia.

 

Kiinnostuitko Tulppa-kuntoutuksesta?

Ota yhteyttä:  Sydänliiton Sairastuneen tuen ja kuntoutuksen asiantuntija Sara Hokkala 

p. 044 5108778 tai sara.hokkala@sydanliitto.fi 

Sydänsairaan liikunnallinen kuntoutus

Sydänkuntoutuksen ydinsisältöihin kuuluvat fyysisen aktiivisuuden ohjaus ja liikuntaharjoittelu.

Tutustu tarkemmin liikunnallisen kuntoutuksen keinoihin:

 

Liikunnallinen kuntoutus

Kelan sydänkuntoutuskurssit

Kela järjestää sydänkuntoutusta sepelvaltimotautia tai sydämen vajaatoimintaa sairastaville sekä läppäleikatuille asiakkaille. Kursseille tarvitaan lääkärinlausunto, mutta asiakas saa itse hakea valitsemansa palveluntuottajan kurssille. Kurssien palveluntuottajina ovat yksityiset kuntoutusalan yritykset.

Tutustu Kelan sydänkuntoutuskurssien sisältöihin ja hakuehtoihin Kelan sivuilla:

 

Kelan sydänkuntoutuskurssit

Haku

Löytynyt 0 tulokset