Hyppää sisältöön

Uuden kolesterolilääkkeen hinta kirpaisee

Biologinen lääke helpottaa korkean kolesterolin hoitoa. Se parantaa myös niiden elämänlaatua, joille nykyiset lääkkeet aiheuttavat sivuvaikutuksia kuten lihassärkyä. Vain Kela-korvattavuus puuttuu.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 5.11.2015
Päivitetty 23.4.2019
Kuva: Johannes Romppanen

Kun Tiina Nevalampi oli parikymppinen, hän kuuli äidiltään suvun geeneissä kulkevasta virheestä. Nevalampi syntyi Helsingissä, geenimutaatio taas Pohjois-Karjalassa. Tuo karjalainen perintö aiheuttaa rasva-aineenvaihduntasairautta, joka hoitamattomana kehittyy jopa hengenvaaralliseksi.

Perinnöllinen sairaus sai 40-luvulla nimen FH-tauti.

– Eli familiaalinen hyperkolesterolemia, Nevalampi sanoo yhtään takeltelematta.

Sairauteen kuuluu huomattavan korkea veren kolesterolipitoisuus, jopa 15 millimoolia litrassa. Kun veren kolesterolipitoisuus kohoaa, myös sydän- ja verisuonisairauksien riski kasvaa.

Lääkeyhtiöt kehittävät biologisia lääkkeitä

Veren korkea kolesteroliarvo pysyy aisoissa lääkkeillä. Nevalampi syö statiineja, kuten noin 700 000 muutakin suomalaista. Lääkkeet alentavat LDL-kolesterolin eli pahan kolesterolin pitoisuutta veressä.

Nevalampi jätti vähäksi aikaa statiinit pois. Miksi ihmeessä? Siksi, että lääkkeet aiheuttavat hänellä lihassärkyä ja akillesjänteet ärtyvät. LDL-kolesteroli lähti kuitenkin heti nousuun, lopulta yli yhteentoista millimooliin litrassa. Lääkkeillä luku pysyy alle kuudessa.

On myös heitä, jotka eivät saavuta kolesterolihoidon tavoitetasoa maksimaalisesti siedetyllä kolesterolilääkityksellä, ja niitä, joille statiinit eivät sovi. Lääkeyhtiöt tuntevat lääkkeiden haittavaikutukset ja kehittävät uusia. Amerikkalainen Amgen on erikoistunut bioteknologisten lääkkeiden valmistukseen. Lääkeyhtiö on kehittänyt täsmälääkkeen, joka alentaa tehokkaasti LDL-kolesterolia ja tehoaa juuri Nevalammen sairauteen. Lääke pistetään ihon alle injektiokynällä kaksi kertaa kuukaudessa.

– Lääkettä käytetään yleensä statiinien tai muiden veren kolesteroliarvoja alentavien lääkkeiden rinnalla, ei niitä korvaamaan, sanoo Amgenin lääketieteellinen johtaja Saija Silvola ja jatkaa: – Koska [Repatha] lääkkeellä ei ole vielä Suomessa Kela-korvattavuutta, se on sairastuneelle kallis.

Tarkistetaanpa. Ilman lääkekorvausta sairastunut maksaa Repatha-lääkkeestään noin 600 euroa kuukaudessa, Malmin apteekista vahvistetaan. Mahdollinen Kela-korvattavuus helpottaisi tilannetta.

Kyseistä lääkettä ei ole kysytty ainakaan Malmin apteekista, statiineja taas menee päivittäin useita pakkauksia.

Kela-korvattavuus puuttuu vielä

Entä jos uudet lääkkeet parantavat huomattavasti sairastuneen elämänlaatua. Kauanko hänen pitää vielä odottaa Kela-korvattavuutta? Silvola kertoo, että Amgen on jättänyt hakemuksen korvattavuudesta sosiaali- ja terveysministeriön alaisena toimivaan Lääkkeiden hintalautakuntaan (HILA) tämän vuoden elokuussa.

Lääkkeiden hintalautakunnan on lain mukaan annettava päätös korvattavuudesta 180 päivän eli noin kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun lääkeyhtiö on jättänyt hakemuksen, hintalautakuntaa johtava Lauri Pelkonen kertoo sähköpostissaan. Hän ei lähde arvioimaan todennäköisyyttä, saako Repatha-valmiste hyväksyvän päätöksen, koska hakemuksen käsittely on vielä kesken.

Kelan korvausjärjestelmään kuuluu kolme korvausluokkaa: perus-, alempi- ja ylempi erityiskorvaus. Sairausvakuutuslain mukaan lääkevalmisteen erityiskorvattavuuden edellytyksenä on, että valmiste on hyväksytty peruskorvattavaksi, Pelkonen selvittää. Tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäisessä vaiheessa valmiste tulee peruskorvattavaksi, jolloin korvaus on 35 prosenttia vuonna 2015.

Lääkkeiden käyttäjän tilanteeseen löytyy helpotusta vasta, jos korvattavien lääkkeiden omavastuut ylittävät lääkekaton, joka on 612,62 euroa vuonna 2015. Tämän jälkeen korvattavasta lääkkeestä joutuu maksamaan itse vain 1,50 euroa.

FH-tautiin sairastuneita on muitakin

Tiina Nevalampi ei ole sairautensa kanssa yksin. Perhepiirissä myös tytär ja veli sairastavat FH-tautia. Kelan tilasto kertoo, että Kela korvasi lääkekuluja lähes viidelletuhannelle FH-tautia sairastavalle vuonna 2014.

Nevalampi kehuu korvattavuutta.

– Ei ne lääkkeet maksa minulle kuin muutaman euron kuukaudessa. Sadan tabletin pakkaus kestää yli kolme kuukautta.

Tarkistetaanpa taas. Kyllä, noin kymmenen euroa pakkauksesta maksavat he, jotka syövät halvimpia LDL-kolesterolia alentavia lääkkeitä, Malmin apteekista kerrotaan.

Nevalampi ei ole kuullutkaan lääkkeestä, jonka voi itse pistää pari kertaa kuukaudessa.

– Helppoahan se olisi, kun terveydenhoitaja piikittäisi, ei tarvitsisi edes itse pistää, toteaa pistämistä inhoava Nevalampi.

Biologinen lääke kiinnostaa, mutta hinta hirvittää. Nevalampi aikoo jatkaa statiinien käyttöä.

Lähikuukaudet näyttävät, saako uusi biologinen lääke Kelan-peruskorvattavuuden, ehkä jopa enemmän.

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset