Liikkuva läppäpotilas

Hei, Luin Hesarista 3.9.2017 jutun miehestä joka lähti pyörämatkalle maailmanympäri ennen aortan laajentuman ja mekaanisen tekoläpän leikkausta. Lehtijutun perusteella ymmärsin että pyöräily vuoriston ohuessa ilmassa ei leikkauksen jälkeen olisi enää onnistunut. Minulle tehtiin nämä molemmat toimenpiteet (nousevan aortan korjaus proteesilla ja mekaaninen tekoläppä) reilu vuosi sitten. Käsittääkseni liikuntaa ei ole rintalastan luutumisen jälkeen enään rajoitettu (paitsi kamppailu-urheilu ym), enkä muista mitään mainintaa siitä, että vuoriston ohutta ilmaakaan pitäisi välttää. 

Onko aktiivinen liikunta siis noiden toimenpiteiden jälkeen ok, ja pitääkö matkustamista vuoristoon välttää? Vai onko kyse siitä että jutussa kuvattu liikunta ylipäänsä on niin pitkäkestoista ja äärirajoilla olevaa?

5.9.2017
Kysymys

Kun aortta on jo korjattu proteesilla eli se ei enää ole heikko ja vuotava läppäkin on korvattu pitävällä eli tekoläpällä, lähes kaikki itselle hyvältä tuntuva liikunta on sallittua. Marevan-lääkitys on esteenä ainoastaan kontaktityyppisille tai muille loukkaantumisriskiä sisältäville urheilu- ja liikuntamuodoille. Muutoin aktiivinen liikunta on sallittua niin vuorilla kuin pyöräillessä.

8.9.2017

Annukka Alapappila
Annukka Alapappila
Liikunta-asiantuntija