Sydänliiton hyvinvoinnin ja sydänterveyden verkkopalvelu

Ruokailoa kaikille

Ruoasta on lupa nauttia. Yksi nauttii ruoka-annoksen väreistä, toinen saa iloa makunystyröiden haastamisesta ja kolmas tuntee tyytyväisyyttä terveellisistä valinnoista.

24.8.2018
·
Tuija Pusa
·
Kuva: Maija Ukko

Mukavat ruokamuistot ovat myös tärkeä osa jokaisen ruokailoa. Mieltäni hykerryttävät lapsuusmuistot mummolan voileipäkekseistä ja kahvissa pehmenneistä juustoleipäkuutioista. Näillä eväillä palaan edelleenkin lapsuuden huolettomiin tunnelmiin.

Ruokailoa voi joskus joutua hieman etsimään. Takaraivossa saattaa kalvaa huono omatunto, jos syöminen ei olekaan ihan suositusten mukaista. On turha soimata itseään ruokavalion puutteista. Sen sijaan voisikin keskittyä siihen, mitä hyvää omissa ruokatottumuksissa jo on. Lisäksi voi pohtia, miten tätä hyvää voisi vielä lisätä ja mikä tuottaa itselle ruokailoa.

Ruokailusta voi tehdä itselleen palkitsevaa: kaunis kattaus, syömiseen keskittyminen ja mauista nauttiminen nostavat ruokahetken arvoonsa. Joillekin puolestaan riittää vain se, että nälkä talttuu ja jaksaa taas touhuta. Hyvää ruoka-arkea on monenlaista. Liian suurta numeroa ruoasta ei tarvitse tehdä. Syömme elääksemme, emme elä syödäksemme! Mielihyvää, palkitsemista ja lohtua voi etsiä monista muista itselle mieluisista asioista.

Etsin aika ajoin uusia ruokaohjeita, joiden avulla yritän löytää omiin makutottumuksiini istuvia kasvispitoisia ruokia. Onnekseni Sydänmerkki-ruokaohjeissa yhdistyvät hyvän ruoan tekijät: maku, värikkyys, monipuolisuus ja terveellisyys. Moni näistä ohjeista onkin jo päätynyt vakiokäyttööni ja moni odottaa vielä jonossa sopivaa kokeiluhetkeä. Uudet löydöt palvelevat sekä makunystyröitäni että hyvinvointiani eli tuovat minulle ruokailoa. Arkeani helpottaa myös se, että kaupasta löytyy jo paljon valmiita tai vähän viimeistelyä vaativia Sydänmerkki-tuotteita.

Nautitaan ruoasta!

Tuija Pusa

Tuija Pusa
Ravitsemusasiantuntija
tuija.pusa@sydanliitto.fi
+358405358308

Lue seuraavaksi

R
Terveellinen syöminen
7.8.2018

Arjen pelastajat

Lue artikkeli
R
Ruoka ja hyvinvointi
Lue artikkeli
R
Ruoka ja hyvinvointi
Lue artikkeli