Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Miten saada lapset syömään enemmän kasviksia?

Miten saada lapset syömään enemmän kasviksia?

Syksy on maistelun juhlaa, kun kotimaiset marjat ja kasvikset ovat parhaimmillaan. Lapset syövät mieluiten sellaista, mistä pitävät. Pitävät siitä, mikä on tuttua ja tutuksi tulee se, mitä on tarjolla usein. Hyödynnä satokauden tarjonta.

Kati Kuisma
Julkaistu 18.8.2017
Päivitetty 13.1.2023
Kuva: Cecilia Bergström

1. Tarjoile sormipaloja

Suosi tuoreiden kasvisten tarjoilussa pilkottuja sormipaloja, ”dippikasviksia”. Lapset tykkäävät syödä selkeitä ja tunnistettavia kasviksia. Käytä hyväksi eri muotoja, tuttu porkkanakin taipuu tikuksi, pyöreäksi, raasteeksi ja lastuksi. Kasvikset, marjat ja hedelmät ovat kaikki Sydänmerkki-tuotteita.

2. Tehdään yhdessä

Anna valita kaupassa kiinnostavia vaihtoehtoja mukaan tai kerätä mustikat metsästä suoraan suuhun. Hyödynnä ruuanvalmistushetket, pienikin lapsi osaa pilkkoa kasviksia tai pestä perunoita. Näissä hetkissä uuden maistaminen on helpompaa, kun ei ole syömisen pakkoa.

3. Kasvisruuat osaksi arkea

Helpoin tapa lisätä kasvisten määrää ruokavaliossa on tehdä enemmän kasvisruokia. Hyödynnä herkulliset ja ruokaisat palkokasvit. Tee kasvisruuasta osa arkea, näin siitä tulee lapsille tuttua ja tavallista ruokaa. Sydänmerkin ruokaohjeista löytyy esimerkiksi useita maistuvia kasvisruokaohjeita koko perheelle.

4. Hullunkuriset hedelmät

Ruokailo ja rento tunnelma ovat tärkeitä jokapäiväisessä ruokapöydässä, mutta välillä kannattaa hassutella ja leikkiä ruualla. Taiteilkaa yhdessä hedelmähämähäkki tai tehkää hymyilevä voileipä iltapalaksi.

5. Ruokarohkeus kasvaa ajan kanssa

Erilaiset maut, ruuat ja koko ruokakulttuuri ovat suuri matka pienelle lapselle, joka vähitellen kasvaa oman kodin ja ympäristön ruokatottumuksiin. Toiset lapset ovat luontaisesti ruokarohkeita, toiset opettelevat makuja rauhallisemmassa tahdissa. Muista vanhempana varata matkalle paljon kärsivällisyyttä ja aikaa, huomaa pieninkin edistys ja kannusta lasta. Kiitä välillä itseäsi, kun jaksat pilkkoa, kuoria ja toistaa päivästä toiseen.

Lue lisää lapsiperheen ruokailusta

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi