Sydänliiton hyvinvoinnin ja sydänterveyden verkkopalvelu

Suun ja hampaiden tutkimus ja hoito

Sydänsairaiden on huolehdittava säännöllisestä suun tutkimuksesta ja hoidosta.

Aura Heimonen
Julkaistu 9.4.2015
Aliisa Askolin 6-v hammashoitaja Ritva Tuomen tarkastettavana Valkealan hammashoitolassa Kouvolassa. Aliisa katsoo peilistä kun Ritva näyttää, mistä kohtaa pitäisi osata harjata paremmin. Kuva: Marja Seppälä

Suun alueen tulehdusten hoito on erityisen tärkeää. Yksilöllinen tutkimusväli sovitaan hoitavan hammaslääkärin kanssa.

Hammaslääkärin on tärkeää tietää potilaan sairaudet ja terveydentila sekä käytössä olevat lääkkeet. Lääkelistan mukanaolo auttaa lääkitysten selvittämisessä, ja hoitavan lääkärin kirjoittama yhteenveto sairauden hoidosta auttaa hammaslääkäriä potilaan terveydentilan arvioimisessa. Myös hoitavan lääkärin nimi ja yhteystiedot on hyvä olla mukana vastaanotolla, sillä ne helpottavat lisätietojen hankkimista.

Verenvuotoa aiheuttavissa toimenpiteissä suussa olevat bakteerit voivat päästä verenkiertoon ja aiheuttaa sydämen sisäkalvon tulehduksen. Tämän vuoksi joidenkin sydänsairauksien yhteydessä käytetään antibioottiprofylaksiaa (antibioottisuojaa) ennen verenvuotoa aiheuttavia hammashoitotoimenpiteitä. Antibioottiprofylaksia suojaa potilasta bakteerien leviämiseltä verenkiertoon.

Hammaslääkärin on oltava tietoinen kaikista lääkityksistä, sillä joidenkin sydänsairauksien hoidossa käytettävä verenohennuslääke voi aiheuttaa hammashoitotoimenpiteissä verenvuotoriskin. Verenohennuslääkkeistä käytetyin on varfariini. INR-arvo on kontrolloitava ennen tiettyjä hammashoitotoimenpiteitä.

Monet sydän- ja verenpainelääkkeet vähentävät syljen eritystä. Koska sylki sisältää monia hampaita suojelevia ainesosia, on syljen erityksen vähentyessä hampaiden reikiintymisriski suurempi, ja kuiva suu altistaa myös hampaiden kiinnityskudossairauksille. Suun terveydenhuollon ammattilaiset voivat antaa ohjeita kuivan suun hoitoon.

Lue seuraavaksi