Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Totta vai tarua rypsiöljystä

Totta vai tarua rypsiöljystä

Mediassa törmää usein ristiriitaisiin väittämiin ruoasta ja ravitsemuksesta. Rypsiöljyn terveellisyys on herättänyt keskustelua viime aikoina. Mitä siitä oikeastaan tiedetään?

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 3.9.2018
Päivitetty 5.2.2020
Kuva: Fotonokka/Suvi Laine

Väite: Rypsiöljy aiheuttaa tulehdusta.

TARUA. Väite rypsiöljyn tulehdusta aiheuttavasta ominaisuudesta perustuu teoriaan, että sen sisältämä linolihappo, omega-6-rasvahappo, muuntuisi elimistössä arakidonihapoksi, jota on pidetty matala-asteista tulehdusta lisäävänä. Kuitenkin asiaa on tutkittu ihmisillä useammassa tutkimuksessa sekä näistä tehdyssä koostetutkimuksessa, eikä tulehdustekijöiden ole havaittu lisääntyneen suurillakaan annoksilla. Myöskään tulehduksellisia suolistosairauksia linolihappo ei kokonaistutkimusnäytön mukaan näytä aiheuttavan. Pehmeiden eli tyydyttymättömien rasvojen on todettu vähentävän matala-asteista tulehdustilaa ja kovien eli tyydyttyneiden rasvojen lisäävän sitä. Rypsiöljy on suomalaisessa ruokavaliossa hyvä välttämättömän omega-3-rasvahapon eli alfalinoleenihapon lähde.

Väite: Rypsiöljyä voi säilyttää kirkkaassa muovipullossa.

TOTTA. Pullon läpinäkyvyys ei ole ongelma rypsiöljyn säilymisen suhteen. Rypsiöljyssä on muun muassa runsaasti E-vitamiinia, joka toimii antioksidanttina ja estää öljyn hapettumista. Oliiviöljyssä on rypsiöljystä poiketen luontaisesti lehtivihreää, joka edistää erityisesti valon vaikutuksesta öljyn hapettumista. Siksi sitä on syytä säilyttää tummassa pullossa.

Rypsiöljyä myydään usein muovipulloissa, koska se on materiaalina halvempaa kuin lasi. Näin öljyn hinta on myös kuluttajalle edullinen. Elintarvikepakkauksia koskeva lainsäädäntö on erittäin tiukka sen suhteen, mitä muovia saa käyttää. Pakkauksen tuottajan on pystyttävä testein todistamaan, ettei muovista liukene haitallisia aineita öljyyn. Rypsiöljyjä myydään myös lasipulloihin pakattuina, joten vaihtoehtoja löytyy luontoystävällisen vaihtoehdon haluavalle.

Lue myös Rypsi- vai oliiviöljy – kumpi valita?

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi