Hyppää sisältöön
Etusivu / Kauhajoen Sydänyhdistys mukana monialaisessa yhteistyössä-uusia sydäniskureita Isojoelle

Kauhajoen Sydänyhdistyksen toiminta-alueella Isojoki on nousemassa kärjen tuntumaan, sydänturvallisten kuntien välisessä vertailussa. Sydänliiton keväällä 2022 julkaisemassa Sydänturvallinen Suomi verkkopalvelussa voi tarkastella kuntien, hyvinvointialueiden tai koko Suomen sydäniskurien määrää 1000 asukasta kohti, sydäniskurien sijoittelua niille alueille, johon ensivasteen tai ambulanssin tuloaika on pitkä tai tarkastella onko sydäniskuria paikkakunnan 65 + ikäisten asuinympäristössä riittävästi.

Isojoen kuntaan on hankittu seitsemän uutta sydäniskuria.  Isojoen tilastoissa on ollut ainoastaan kaksi sydäniskuria: Kultatähkässä ja Monitoimitalossa. Nyt tilanne on muuttumassa vähitellen. Virastotalolle sisäseinään ulko-oven läheisyyteen on kiinnitetty yksi ja Pop pankin ulkoseinään vihreään kaappiin yksi. Monnarin aikaisemmin sisällä ollut sydäniskuri kiinnitettiin kuntosalin oven vieressä olevaan ulkokaappiin.

Tiistaina 25.10. järjestettiin ensimmäinen tilaisuus, jossa osallistujat saivat tietoa sydäniskurin toiminnasta ja sen käyttämisestä elvytyksen osana. Nuopparin pihalta lähdettiin kävelemään ja katsomaan kirkonkylän kolmea uutta sydäniskuria. Mukana oli 18 kävelijää ja pari karvaistakaveria. Tihkusade ei haitannut, päinvastoin osallistujien kesken sää koettiin erittäin happirikkaaksi reippailusääksi.

 

Anne Kettula, Iskua Etelä-Pohjanmaalle elvytystaitoja ja sydäniskureita kyliin hankkeen koordinaattori kertoi Isojoen olevan edistyksellinen näiden iskurien sijoittelussa, myös siksi, että ne ovat kaikki saatavana 24/7. Sydänpysähdyshän ei katso aukioloaikoja. Lämpokaapeissa sydäniskuri pysyy käyttökuntoisena myös talvella.

Kävelykierroksen jälkeen Nuopparin tiloissa jatkettiin sydäniskurin toiminnan näyttöä harjoitussydäniskurin avulla ja Anne-nuken avulla elvytystäkin päästiin harjoittelemaan.  Tärkeää on selvittää nopeasti hengittääkö autettava, tunnistamalla elottomuus? soittaa 112 hätäkeskukseen, aloittaa elvytys elottomalle.

 

Tilaisuuksia tulossa

Lauhansarvessa järjestetään sydäniskuritilaisuus ke 2.11, Kärjenkosken kylätuvalla tilaisuus pidetään to 3.11. Tilaisuudet jatkuvat edelleen Kodesjärven kylätalolla to 10.11. ja Vanhakylän Pikku Filppulassa 15.11. Kylät tiedottavat tapahtumasta lähempänä.

Sydäniskurien hankinta onnistui monialaisena yhteistyönä. Rahoittajat: Aaro E Mäkelä Oy, Isojoen Saha Oy, Pop Pankki Isojoki, Isojoen Yrittäjät Ry, Isme Oy, JM-Valu Oy, Lions Club Isojoki, Maarakennus Hautala Oy, Metallipaja H. Alakortes Ky, Varla Automotive Oy ja Isojoen kunta. Valmistelutyöryhmässä olivat kunnan hyvinvointikoordinaattori, Kauhajoen Sydänyhdistys ja Iskua Etelä-Pohjanmaalle hanke.

 

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot