Jotta emme unohtuisi

Entisaikoina kokoonnuttiin iltasella lampun ääreen. Äiti sytytti öljylampun, sääti liekin, otti esille parsimuksensa, isä sanomalehden. Lapset ahersivat läksyjen parissa. Sitten tuli radio, ja sanonta muuttui.

Kun radion äärelle kokoontunut perhe siirtyi mustavalkoisen television eteen, muutos vain kiihtyi. Entä miten toimimme nyt?

Arki on muuttunut ajoista, jolloin suomalaiset tihrustivat savupirtissä päreen palaessa ja ohjasivat Elias Lönnrotin kylän syrjälle runonlaulajaa kuulemaan. Tarve arkemme ja juhlamme tallentamiseen on silti säilynyt. Kansanrunouden kerääjiä ansiokkaasti palvelleille sulkakynille ja mustetolpoille kaikki kunnia, mutta nyt on toisenlaisen tallennus- ja jakamistekniikan aika!

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura juhlistaa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta Muistikko-palvelulla. Voimme kertoa siinä elämästämme sata vuotta täyttävässä Suomessa ja jakaa muistomme muiden kanssa, tallentaa kuvia ja linkkejä. SKS toivoo kertomuksia Suomessa olevilta, tänne tulleilta ja täältä lähteneiltä, kieleen ja syntyperään katsomatta.

Muistikko on mainio keino painaa omia muistojälkiä suomalaisten yhteiseen muistiperintöön. Tarinamme eivät unohdu, vaan ovat kaikkien luettavissa, eivät pelkästään meidän ja heti, vaan myös tulevien polvien ja ajastaikojen kuluttua. Käytetään sitä yhteiseksi iloksi!