Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Mitä rytmihäiriöt ovat?

Mitä rytmihäiriöt ovat?

Useimmat ovat elämänsä aikana kokeneet oireita, joita voi kutsua sydämen rytmin häiriöiksi. Oire voi olla tyypillisimmillään sydämen tykyttelyä tai muljahtelua.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 11.1.2021
Päivitetty 13.1.2021
Kuva: iStock

Rytmihäiriö on yleisnimitys kaikille sydämen tahdin poikkeavuuksille. Nimi ei itsessään vielä kerro, mikä ongelman aiheuttaa. Sydämen lyönnit voivat tuntua tavallista nopeammilta, hitaammilta tai epätasaisilta. Rytmihäiriö voi olla myös täysin oireeton, tai oireet eivät liity suoraan rytmin tuntemuksiin.

Rytmihäiriöistä tavallisimpia ovat lisälyönnit. Niitä esiintyy lähes jokaisella. Toinen tavallinen, ikääntyessä yleistyvä rytmihäiriö on eteisvärinä. Suomessa on yli 200 000 eteisvärinäpotilasta. Muut rytmihäiriöt kuten nopeat, tasaiset tykytykset tai hitaat häiriöt ovat harvinaisempia.

Tunnustele pulssia

Sydämen lyöntien rytmiä voi seurata tunnustelemalla pulssiaan. Pulssia seuraamalla selviää, onko sydämen rytmi nopeudeltaan sopiva vai poikkeava. Myös epäsäännöllisyyden voi havaita. Verenpaineen mittauksessa kannattaa kiinnittää huomiota myös sykelukemaan. Täsmällisen nimen rytmihäiriölle voi kuitenkin määrittää vain häiriön aikana nauhoitetulla EKG:llä.

Rytmihäiriön syy voi löytyä sydämen rakenteista

Useammin taustalla on kuitenkin muiden sydänsairauksien ja kohonneen verenpaineen vaikutuksia. Myös monet sydämen ulkopuoliset syyt kuten esimerkiksi stressi, kilpirauhashormoni tai uniapnea voivat laukaista rytmihäiriöitä.

Vaikka ajoittainen sydämen rauhattomuus saattaa aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia, useimmat rytmihäiriöt eivät onneksi ole hengenvaarallisia. Oireen aiheuttaja kannattaa kuitenkin selvittää, sillä monia rytmihäiriöitä voidaan hoitaa lääkkeiden tai toimenpiteiden kuten katetrihoidon tai tahdistinhoidon avulla.

 

Lisää tietoa rytmihäiriöistä löydät artikkelista Sydämen rytmihäiriöt.

Lisälyönnissä sähkökäsky sydämen supistumiseen ei synny normaalissa paikassa sinussolmukkeessa, vaan jossain muualla sydämessä. Lisää tietoa lisälyönneistä artikkelissa Lisälyönnit.

Lue lisää pulssin tunnustelusta artikkelista Tunne pulssisi: Eteisvärinää kannattaa seurata itse

Katso Sydänliiton verkkoluento: elvytystaito ja sydäniskurin käyttö

 

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi