Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Beetasalpaajahoito vajaatoimintaa potevalla eteisvärinäpotilaalla

Olen nyt 81-vuotias mies. Olen kysellyt ennenkin joitain asioita. Sydäntahdistin on ollut v:sta 2006, sittemmin muutettiin sydämen vajaatoimintatahdistimeksi. Nyt pari viikkoa sitten minua peljätti voimakas flimmeri. Yhtenä yönä en saanut lainkaan nukuttua. Kävin tahdistimen kontrollissa. Joitain säätöjä tehtiin. Tuli esiin Cordarone -nimisen lääkkeen vaihto beetasalpaajaan? Tahdistinpoliklinikan kardiologi vain esitti tämän ajatuksen ja sitten olin parin viikon päästä omalla kardiologilla. Ei hänkään vaihtanut lääkettä. Lisäsi vain toisen pillerin kolesterolilääkettä. Luin netistä artikkelin sydämen vajaatoiminnan hoidosta beetasalpaajalla. Artikkeli päättyi tekstiin:” Yhteenvetona todettiin,että karvedilolin (keskimääräinen annos 47,6 mg 1×2) ja digoksin(0,25 mg 1×1) yhdistelmä näytti olevan parempi eteisvärinää ja sydämen vajaatoimintaa sairastavien potilaiden hoidossa kuin kumpikaan yksinään.”
Minulla on erilaisia lääkkeitä, mm. nesteenpoistolääkkeitä jne., joten verenpaine on n. 115/65 mmHg eli alhainen. Liekö kohdallani ongelma? Sydäntahdistimen syke on 60. Sen sain tietää, ettei beetasalpaaja alentaisi sykettä. Mitä te sanotte?

10/02/2019

Sakari

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 11.10.2019

Kysymyksestä saa käsityksen, että käytössä on Cordarone®-lääkitys rytmihäiriöiden estämiseksi. Cordarone on monin verroin tehokkaampi rytmihäiriölääke kuin mikään beetasalpaaja. Koska kysyjällä on ollut hyvin oireinen eteisvärinäkohtaus, Cordarone-hoidolla kannattanee jatkaa, ellei lääkkeestä sitten ole aiheutunut haittoja. Cordaronessa itsessään on beetasalpaajaominaisuuksia, mutta silti joskus voidaan harkita beetasalpaajalääkkeen yhdistämistä Cordarone-hoitoon.

Kysyjällä on myös sydämen vajaatoiminta. Tätä vaivaa hoidetaan yleisesti beetasalpaajalla. Kysymyksessä on nostettu esiin beetasalpaajan ja vanhan Digoxin®-valmisteen yhdistäminen. Tällainen yhdistelmä saattaa olla hyödyllinen vajaatoimintaa sairastavilla potilailla, jotka ovat pysyvästi eteisvärinässä. Kysyjän tapauksessa näin ei vielä ilmeisesti ole, kun Cordaronea on jatkettu eteisvärinän estolääkkeenä.

Beetasalpaaja hidastaa sykettä, mutta ei kysyjän tapauksessa koska hänellä on sydämen tahdistin. Tahdistin pitää huolen siitä, ettei syke laske koskaan alle säädetyn alarajan. Raja on tässä tapauksessa ilmeisesti 60/min.

On varsin tavallista, että yhdellä potilaalla on monia sydänsairauksia samanaikaisesti. Silloin lääkkeiden yhteiskäytössä joudutaan punnitsemaan hyödyt ja haitat kaikkien sairauksien suhteen.

11/10/2019

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi