Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Eteisvärinäkohtausten parempi ehkäisy

Olen 59 v mies. Olen kärsinyt rytmihäiriöistä 5 vuoden ajan. Aluksi noin kerran kuukaudessa tai harvemmin, nykyään viikottain. Häiriöt kestävät muutamasta tunnista puoleen vuorokauteen ja ovat hävinneet itsestään. Lääkitys on bisoprolol 2,5 mg kerran päivässä ja jos tuntemuksia niin 1-2 tablettia lisää. Lisäksi verenpaineeseen Candesartan 8mg kerran päivässä. Aluksi käytössä oli myös Marevan, mutta kardiologin ehdotuksesta poistettiin, koska ei ole tukosvaaran riskipisteitä.
Kysymykseni on, olisiko kohta aika siirtyä flekainidi -estolääkitykseen, ja onko sen pikäaikainen käyttö haitallista? Onko niiden käytöstä paljon sivuvaikutuksia? Kardiologin mukaan ablaatiohoitoon pääsy edellyttää ensin lääkekokeilua.

14/10/2019

Elämänlaadusta kärsivä

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 4.11.2019

Kuvauksen perusteella kysyjän rytmihäiriö on todennäköisesti nimeltään eteisvärinä. Eteisvärinän hoidossa puututaan pääsääntöisesti kolmeen asiaan:

Ensinnäkin täytyy hoitaa hyvin kaikki eteisvärinälle altistavat tekijät, joita voivat olla esimerkiksi uniapnea, ylipaino tai kohonnut verenpaine. Kysyjällä onkin lääkitys verenpaineeseen.

Toiseksi, jos henkilön riski saada eteisvärinään liittyvä aivoverenkiertohäiriö on pisteytyksen mukaan suurentunut, hän tarvitsee antikoagulantin eli veren hyytymistä hidastavan lääkityksen. Näitä lääkkeitä on nykyisin viisi vaihtoehtoa.

Kolmanneksi, jos eteisvärinä aiheuttaa hankalia oireita, voidaan käyttää rytmihäiriölääkitystä. Beetasalpaaja (tässä kysymyksessä mainittu bisoprololi) on hyvin tavallinen ja helposti käytettävä lääke. Sitä voi ottaa myös tarvittaessa lisäannoksia rytmihäiriökohtauksiin. Lisäksi meillä on valittavana muutamia beetasalpaajaa tehokkaampia lääkkeitä, joista flekainidi (Tambocor®) on eniten käytetty. Lääke on huomattavasti tehokkaampi kuin bisoprololi yksinään. Sillä ei juurikaan ole sivuvaikutuksia eli lääke on hyvin siedetty ja sitä voi käyttää vuosien ajan ilman että sillä olisi jotenkin kertyviä haittavaikutuksia. Jos oireisia eteisvärinäkohtauksia esiintyy viikoittain, kannattaa rytmihäiriölääkitystä ilman muuta tehostaa.

Eteisvärinän ablaatiohoito on ns. kajoavaa hoitoa. Tämä tarkoittaa sitä, että toimenpiteessä tehdään sydämen sisältä käsin eräänlaisia arpilinjoja alueille, joilta eteisvärinä yleensä käynnistyy. Koska kyseessä on toimenpide, siihen liittyy tiettyjä riskejä, eikä toimenpiteeseen yleensä lähdetä ellei ensin ole yritetty rauhoittaa rytmihäiriötilannetta hyvällä rytmihäiriölääkityksellä.

04/11/2019

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi