Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Pyörätuolipotilaan rasitustesti

Hei!
Kysyin tätä aikaisemmin, mutta en nyt muista mitä nimimerkkiä käytin, enkä löydä vastausta kysymykseeni. Esitän kysymyksen nyt uudestaan, toivon saavani vastauksen tänne sivuille. Voi olla että joku muukin kaipaa vastausta samaan kysymykseen.
Miten pyörätuolissa istuvalle tehdään rasituskoe, kun hän ei voi tehdä rasituskoetta polkupyörällä polkien? Käsipyörällä ei varmaankaan voi saada samaa testiä tehdyksi.

20/05/2018

Pyörätuoli

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.9.2018

Rasituskokeen onnistumisen edellytys on, että tutkittava kykenee polkemaan kuntopyörää. Koetta ei voi tehdä pyörätuolipotilaalle. Monenlaiset tuki- ja liikuntaelinten vaivat kuten lonkan tai polven nivelrikko voivat myös tehdä kokeen suorittamisen mahdottomaksi. Jos polkeminen ei onnistu riittävän ripeästi, kokeen tulos ei ole luotettava.

Rasituskoe on mahdollista suorittaa ns. käsiergometriana, jossa rasitusta yritetään saada aikaisesti käsikampea pyörittämällä. Laitteita on kuitenkin vain harvassa paikassa, eikä käsiergometria ole nykyisin kovin suosittu tutkimus.

Riippuen siitä, mitä rasituskokeella halutaan tutkia, voidaan valita muita tutkimusmenetelmiä. Tavallisin rasituskokeen aihe on sepelvaltimotaudin selvittely. Jos epäily on riittävän vahva, voidaan tutkimuksena tehdä esimerkiksi sepelvaltimoiden tietokonekuvaus tai isotooppiperfuusiokuvaus. Jälkimmäiseen yhdistetään yleensä perinteinen rasituspolkukoe, mutta perfuusiokuvauksessa se voidaan korvata antamalla tutkittavalle lääkeainetta provokaatiotestinä.

31/05/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi