Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Takotsubo-potilaan trombosyyttiarvo

Hei,
Olen 69-vuotias nainen. Sain takotsubo-kardiomyopatiakohtauksen 11.2.2018. Kohtaukseen ei liittynyt kipua, mutta äärimmäisen huono olo sekä korkea pulssi. Ambulanssissa otetussa sydänfilmissä oli selvät infarktimuutokset. Sairaalassa pääsin heti angiografiaan, jossa todettiin puhtaat suonet. Infarktimerkkiaineet olivat huomattavan koholla. Sairaalassa olin kaksi yötä päivystysosastolla levottomissa olosuhteissa, kun sydänvalvomossa ei ollut tilaa. Vointini koheni kuitenkin, sydänfilmi parani ja merkkiaineet laskivat. Sydämen ultratutkimuksessa kardiologi totesi selvän takotsubon. 13.2. minut kotiutettiin lääkityksellä Cardace 5 mg x 1, Bisoprolol 2,5 mg x 1, Primaspan 100 mg x 1 sekä lisäksi aloitettiin kolesterolilääkitys. Olin jo aikaisemmin käyttänyt Bisoprololia ja Cardacen tilalla Candesartania verenpaineen vuoksi. Kolesteroliarvoni olivat juuri ja juuri koholla, kokonaiskolesteroli alle 6 sekä LDL alle 4. En ole pystynyt ottamaan kolesterolilääkettä, koska se aiheutti kovat alaraajakivut jo muutaman tabletin jälkeen.
Sairaalasta en saanut minkäänlaisia jatkohoito-ohjeita, vaikka minulla ollut mitään hoitosuhdettakaan mihinkään. Sain vain tiedon, että kontrolliultra otetaan puolen vuoden kuluttua, mikä on mielestäni pitkä aika.
Ensimmäisinä viikkoina kotona olen ollut hyvin huonokuntoinen ja tarvinnut naapurien ja ystävien apua. Verenpainepiikkien ja rytmihäiriöiden takia olin vielä pari yötäkin päivystyksessä seurannassa helmikuun lopussa. Lisäksi ollut muitakin päivystyskäyntejä, jolloin olen ollut seurannassa muutaman tunnin.
Tässä kuussa sain vihdoin tk-lääkäriajan, koska tunsin olevani aivan heitteillä jatkohoitoni suhteen. Aloitettiin vielä Amlodipin 5 mg x 1 ja se on tuntunut vähän auttavan rytmihäiriöihin. Rytmihäiriöni ovat muljahduksia, jolloin tuntuu, että jalat menevät alta. Pulssi on yleensä alle 60.
Nyt näissä viimeisimmissä tutkimuksissa tuli uusi, hyvin pelottava veriarvo, joka onkin peruskysymykseni: trombosyytit olivat 677, siis huomattavasti koholla. Ne ovat olleet koholla joskus ennenkin, mutta jääneet kuitenkin alle neljänsadan. CRP oli jostain syystä jäänyt ottamatta! Muut veriarvot, esim. leukosyytit ihan normaalit, kokon.kolesterolikin vain 5.8 ja LDL 3.62. Ravitsemuksessani on parantamisen varaa. Olen kuitenkin hyvin hoikka.
Mikä voi aiheuttaa tuollaisen trombosyyttien nousun?

28/05/2018

Pelästynyt

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.9.2018

Takotsubo -kardiomyopatia, jonka suomenkielisenä vastineena käytetään termiä ”särkyneen sydämen oireyhtymä”, on sairaus, joka on tunnistettu vasta viimeisen 15 vuoden aikana. Aiemmin, viime vuosisadalla, Takotsubo -potilaat saivat yleensä sydäninfarktidiagnoosin. Perinteinen sydäninfarktihan syntyy, kun ateroskleroosin ahtauttama sepelvaltimo tukkeutuu äkillisesti, jolloin EKG:ssä ja sydänmerkkiaineissa nähdään tyypillisiä löydöksiä. Takotsubossa nämä edellä mainitut löydökset ovat samanlaisia, mutta vasta kun varjoainekuvaukset ja sydämen ultraäänitutkimukset yleistyivät, on havaittu, että Takotsubo on aivan eri tauti. Siinä sepelvaltimoissa ei ole todettavissa vastaavanlaista ahtautumista eli ateroskleroosia, vaan tauti syntyy aivan muista syistä.

Vaikka sairaudesta tiedetään jo varsin paljon, varsinaisia vakiintuneita hoitokäytäntöjä esimerkiksi seurannan osalta ei oikein ole. Ultraäänitutkimus on tarpeen kontrolloida, mutta seurantaväli saattaa vaihdella paikallisten käytäntöjen ja resurssien mukaan.

Takostubopotilaat hyötyisivät vertaistuesta, ja sellaista on Sydänliitossakin kehitteillä.

Sitten trombosyyttitulokseen. Tavallisin syy trombosyyttien eli verihiutaleiden lisääntyneeseen määrään on ns. sekundaarinen eli reaktiivinen nousu. Tämä tarkoittaa sitä, että trombosyytit nousevat reaktiona johonkin ärsykkeeseen, esimerkiksi infektioon. Edelsikö mittausta esimerkiksi flunssa? Joskus kyseessä saattaa olla itsenäinen luuytimen sairaus, jossa muodostetaan trombosyyttejä liikaa. Tätä kutsutaan essentiaaliseksi eli luuydinperäiseksi trombosytoosiksi. Sairauden toteamiseksi mitataan trombosyyttiluku toistetusti ja jos tulos on ilman muuta selittävää syytä aina vain koholla, otetaan luuydinnäyte. Tässä tapauksessa suosittelen seuraavaksi lähinnä trombosyyttien kontrollimittausta.

01/06/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi