Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Trabekuloiva kardiomyopatia ja oudot oireet

Liittyvätkö kuumat puuskat lääkitykseen vai sairauteen? Kuumia puuskia tulee 5-8 /vrk. Olen siis 55-vuotias nainen. 3/2018 diagnostisoitu trabekuloiva kardiomyopatia. Lääkityksenä Emconcor 2.5mg 1.5 tbl x 2 ja Marevan.
Lääkitys ei pidä poissa ikäviä ja pelottavia tykytyksiä ja muljahduksia. Minulle ei ole vielä tehty mitään toimenpiteitä esim. EFT. Estrogeenilaastarit lopetin 4/2018. Hormonikorvaushoitoa käytin 6 vuotta. Nämä kuumat puuskat ovat erilaisia kuin kuumat aallot.

20/06/2018

Inemaani

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 22.9.2018

Trabekuloiva kardiomyopatia (engl. non-compaction cardiomyopathy) on harvinainen sydänlihassairaus. Hyvää suomenkielistä nimeä sille ei oikein ole olemassa. Kyseessä on synnynnäinen sairaus, jossa sydämen vasemman kammion seinämän tiivistyminen on jäänyt vajaaksi. Seurauksena on rytmihäiriöitä ja sydämen vajaatoimintaa. Siihen liittyy myös sydämen sisäisen verihyytymän vaara, siksi kysyjällä on käytössä veren hyytymiseen vaikuttava antikoagulanttilääkitys (varfariini). Vaikka sairaus on synnynnäinen, se todetaan usein vasta aikuisiällä.

Diagnoosi tehdään sydämen ultraäänitutkimuksella, jossa nähdään tyypilliset löydökset. Hoidossa keskitytään haittatapahtumien eli rytmihäiriöiden ja vajaatoiminnan hoitoon. Kysyjän käytössä oleva Emconcor® on beetasalpaaja, jota tässä tapauksessa käytetään rytmihäiriöiden estoon. Jos lääke ei ole riittävä, täytyy harkita muita rytmihäiriölääkkeitä. Sairauden taustasyyt voivat olla moninaisia, mutta tunnetaan myös periytyvää muotoa ja siksi myös ensimmäisen asteen sukulaisille suositellaan sydämen ultraäänitutkimusta.

Koska sairaus on ollut syntymästä lähtien, kysymyksessä kuvatut nyt esiintyvät kuumat puuskat eivät todennäköisesti liity sydänlihassairauteen. Niitä ei myöskään ole kuvattu e.m. lääkkeiden haittavaikutuksissa. Kysyjä kertoo, että tuntee rytmihäiriöt muljahduksina ja tykytyksenä, mutta teoriassa on mahdollista, että äkilliset lyhytkestoiset tuntemukset saattaisivat olla oire rytmihäiriöstä. Tämä yhteys on helposti todettavissa rytmin pitkäaikaisnauhoituksella eli Holter-tutkimuksella. Jos oireet ovat alkaneet hormonikorvaushoidon lopettamisen jälkeen, vaihdevuosioireet ovat myös mahdollisia, vaikka ovatkin erityyppisiä kuin edellisellä kerralla.

27/06/2018

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi