Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Verenpaine / Verenpaine rasituksessa

Verenpaine on alle 120/80, leposyke 65-70. Pienempikin rasitus (portaiden reipas nousu) nostaa sykkeen nopeasti, mutta vaikka rasitusta jatkaa kunnolla hengäntymiseen (reipas aerobinen jumppa) asti, verenpaine ei juuri nouse, kymmenisen yksikköä vain. Aiheuttaa heikkoa, pyörryttävää, tukahduttavaa oloa rasituksessa. Olen perusterve 47 v paljon liikkuva, hyväkuntoinen nainen, mutta pahenevien oireiden takia vuoden verran on rasitustasot ja -halutkin laskeneet. Kyseessä nimenomaan rasituksen aikainen verenpaineen nousemattomuus. Syke laskee normaaliin levossa melko pian, ja paine laskee sen vähän mitä on noussutkaan. Onko tähän ”nousemattomuuteen” selitystä, ja mitä sille voisi tehdä?

19/09/2017

Verenpaine ei nouse rasituksessa

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 3.10.2017
Päivitetty 4.6.2018

Kun epäillään verenpaineen nousemattomuutta rasituksen aikana, herää ensimmäiseksi epäilys verenpaineen mittaustekniikasta. Verenpaine nousee aina rasituksessa. Jos näin ei käy, taustalla saattaa olla sydänsairaus. Oleellista olisi kuitenkin tietää, onko mittaustekniikka ollut oikea. 

Ensinnäkin verenpaine tulee mitata suorituksen aikana, ei välittömästi suorituksen jälkeen. Jos mittaaminen on tehty pysähdyttyä, tulos ei enää kuvasta rasituksen aikaista painetta. Mittaamiseen tarvitaan siis tutkittavan lisäksi toinen henkilö, joka suorittaa mittaamisen. Automaattiset verenpainemittarit eivät mittaa painetta luotettavasti rasituksen aikana ja niinpä rasituksen aikainen painetaso mitataan esimerkiksi kliinisessä rasituskokeessa aina ”vanhanaikaisesti” auskultoiden eli stetoskoopilla kyynärtaipeesta kuunnellen.

Koska oireilu liittyy rasitukseen, kannattaa asiaa selvittää rasituskokeella. Kokeessa verenpaine tulee mitattua oikealla tavalla ja saadaan varmasti selvyys paineen noususta. Samalla tulee rekisteröityä myös sydänsähkökäyrä eli EKG.

 

03/10/2017

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi