Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Hyvä olo läpi joulun

Hyvä olo läpi joulun

Jouluna saa nauttia hyvästä ruoasta ja seurasta. Notkuvien herkkupöytien ääressä vierähtää tovi – harvoin tarjolla on niin monta ruokalajia mistä valita. Hyvä olo säilyy, kun ruoasta nauttii rauhassa maistellen ja omaa oloa kuunnellen.

Tuija Pusa, Asiantuntija, ravitsemus ja elintapamuutoksen tuki
Julkaistu 6.12.2017
Päivitetty 20.12.2023
Kuva: Jarno Hämäläinen

Joulupöydän lukuisia herkkuja odotetaan innolla jo hyvissä ajoin. Tarjolle haalitaan tuttuja ruokia tai mielenkiintoisia uutuuksia, valmiina tai itse tehtynä. Jouluna saa rauhassa nauttia herkuista, mutta moni myös tunnistaa aiemmat kokemukset jouluaterian jälkeisestä ähkystä ja sitä seuraavasta ikävästä olosta.

Useille runsas syöminen on olennainen osa joulunviettoa, mutta joillakin voi olla toisin. Sydänpotilailla runsas ruoka- ja suolamäärä lisäävät sydämen työtaakkaa, mikä voi vaikeuttaa oloa. Vajaatoimintapotilaalla runsas suolan käyttö ja juominen turvottavat herkästi, mikä puolestaan voi aiheuttaa hengenahdistusta ja pahoinvointia. Jouluruokailu voi aiheuttaa etukäteen huolta myös painonsa kanssa kamppaileville ja kohonneesta verenpaineesta kärsiville. Huonolta omaltatunnoltakaan ei välttämättä säästy, jos on etukäteen päättänyt syödä vähemmän, mutta kielletyt herkut vievät mennessään.

Jouluruokaa nautiskellen

Pelkojen ja kieltäymysten sijaan on hyvä tarkastella omia syömiseen liittyviä ajatusmalleja. Parin päivän poikkeuksellinen herkuttelu ei paina paljoa kokonaisuudessa, koska arkisyöminen ratkaisee sen, mitä tulee terveyteen. Koska jouluruokaa syödään vain harvoin, voisi jouluateriaan suhtautua kuin odotettuun ohjelmanumeroon, johon saa keskittyä rauhassa: hitaasti herkullisia ruokia pureskellen ja makustellen.

Ähkyn välttämiseksi joulupöydässä voi keskittyä vaikkapa maistelemaan itselle uusia tuttavuuksia tai satsaamalla vain niihin omiin suosikkiherkkuihin. Itse joulupöytää kattaessa voi miettiä, mitä kaikkea aterialle laittaa tarjolle. Jos erilaisia ruokia on paljon, voi osan ruoista siirtää syötäväksi jouluaaton sijaan joulupäivän kattaukseen. Tutkitusti syömme sitä enemmän, mitä useampaa makuelämystä on tarjolla. Valikoimaa vähentämällä voimme näin helpottaa itseämme etukäteen syömisen kohtuullistamisessa.

Napostelun tilalle välipaloja

Jatkuvaa suklaiden ja muiden herkkujen napostelua kannattaa vähentää ruokailujen välissä, jottei raskas olo ole seurana vuorokauden ympäri.

Suklaakaan ei ole kieltolistalla. Ja jokainen voi nauttia sitä omien mieltymysten mukaan, kuten muitakin herkkuja. Jos kuitenkin haluaa miettiä keinoja hillitä herkkujen syömistä, aluksi voi auttaa se, että niitä ei pidä näkösällä. Suklaiden ja herkkujen pitäminen jatkuvasti tarjolla lisää kuin huomaamatta niiden napostelemista. Myös riittävä tavallisen ruoan syöminen vähentää mielitekonälän ilmaantumista. Joitakin helpottaa etukäteen tehty päätös, että herkkuja saa syödä niin paljon kuin jaksaa. Näin herkut menettävät kielletyn hedelmän maun, eikä turhaan aiheuta itselle morkkista, jos niitä tuleekin syötyä ähkyyn asti.

Ja ainahan mukava puuhailu, pelailu sekä ulkoilu hyvässä seurassa piristää mieltä ja antaa herkkujen sijaan muuta mieluisaa ajateltavaa.

Kevennystä kasviksilla

Jos kaipaa kevennystä joulun syömisiin, aterioita voi keventää esimerkiksi loihtimalla kauniita, värikkäitä salaatteja, jotka houkuttelevat syömään kinkun ja kalojen lomassa kasviksia. Salaatit voi koristella jouluisesti kuivatuilla karpaloilla, granaattiomenan siemenillä tai mandariinin lohkoilla.

Jälkiruoaksi voi valita jouluisen hedelmän, kuten persimonin tai mandariinin kourallisella pähkinöitä. Kevyt luumukeitto tai -rahka sopii makean ystävälle – keittoon voi hyvillä mielin lorauttaa hieman kasvipohjaista vaniljakastiketta, rahkaan taas ripotella piparkakkumurusia. Leivonnaispuolella voi laittaa tarjolle pullapohjaisia leivonnaisia, joiden rasvamäärä on hillitympi kuin voitaikinaan leivottujen.

Väli- ja hiukopalaksi kannattaa ensiksi kaivaa esille esimerkiksi kurkku- ja porkkanatikut, miniluumutomaatit, omena- ja mandariinilohkot. Näillä saa tyydytettyä suun nälkää ja hillittyä nälän kasvamista ääriinsä ennen jouluateriaa.

Rasvaa ja suolaa voi vähentää

Useat jouluruoat ovat itsessään kasvispitoisia ja keveitä, mutta joissakin on runsaasti suolaa ja rasvaa, kuten, graavilohi ja silli sekä liha ja kastikkeet. Omatekoisten ruokien reseptien suolamäärää voi vähentää ja valmisruokien suolapitoisuuksia voi vertailla jo kaupassa ennen ostopäätöstä. Laatikoiden ja kinkkujen suolapitoisuuksissa voi olla isoja eroja. Rasvan määrä vähenee, kun jättää kinkun rasvareunan syömättä tai vaihtaa kinkun kokonaan kalkkunaan. Laatikot voi puolestaan valmistaa maitoon tai kaurakermaan kerman sijasta. Vaihtamalla ruoanlaitossa voi ja kerma kasvirasvasekoitteisiin rasvan laatukin paranee.

Jouluherkuissa kannattaa satsata määrän sijaan laatuun ja nauttia niistä hyvällä omallatunnolla. Kevyempiä kahviherkkuja kaipaava voi kokeilla pullapohjaisia joululeivonnaisia.

Sydänmerkistä saa apua joulunkin kauppareissuihin, sillä se kertoo paremmasta valinnasta omassa tuoteryhmässään. Muiden tuotteiden kohdalla kannattaa tuoteselosteita vertailla rasvan, tyydyttyneen rasvan, suolan ja sokerin suhteen.

Joulunajan ruokien ei tarvitse olla raskaita ja määrien suuria – pienillä valinnoilla hyvä olo säilyy rennon kepeästi läpi joulun. Sydänmerkki-resepteistä on helppo valita jouluun sopivia herkkuja.

Alkoholijuomissa yhdistyvät alkoholin ja sokerin haittavaikutukset, jolloin siiderien, oluiden ja viinien määrän sijaan kannattaa satsata laatuun. Alkoholin käyttö on hyvä pitää kohtuullisena tai minimissä – korkeintaan yhdessä tai kahdessa annoksessa – sillä runsas alkoholi altistaa rytmihäiriöille ja nostaa verenpainetta.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi