Joustavaa ja helppoa syömistä

Siinä missä sisustuslehdet valloittavat ihanine valaistus- ja somistusratkaisuineen, professori Pertti Mustajoki neuvoo kodin viisaassa ruokasisustuksessa.

Kirjassaan Vähennä kaloreita ilman dieettiä Mustajoki matkustaa ihmismielen syövereihin – paikkaan, jossa tapahtuu syömiseen ja ruokavalintoihin liittyvää tiedostamatonta prosessointia. Ymmärtämällä pari yksinkertaista asiaa voi laihtua pysyvästi ilman kitudieettejä.

Mustajoki kertoo havainnollistavin esimerkein, miksi vaihtelevaa ruokaa syödään enemmän kuin yksitoikkoista, ja miksi energiapitoisten juomien nauttiminen ei vähennä syödyn ruoan määrää. Kun kiinnittää huomiota päivittäin käytettyihin elintarvikkeisiin, harvakseltaan nautittavat kakkupalat tai hampurilaisateriat eivät kumoa laihtumista. Kevytmaidon ja tavallisen juuston vaihtaminen rasvattomaan maitoon ja vähärasvaiseen juustoon on toimivampaa kuin ruokakiellot. Kotona energiatiheitä ruokia kannattaa säilyttää poissa silmistä, vihanneksia ja hedelmiä taas silmien tasolla. Syömisen automatiikka ajaa syömään käden ulottuvilta.

Kirjan sisältämä tieto perustuu pitkälle tieteelliseen tutkimukseen, vaikka Mustajoen tyyli onkin hauskuutteleva ja viekas. Mustajoki itse on aineenvaihduntaan ja hormonitoimintaan erikoistunut sisätautilääkäri, joka on ollut mukana ohjaamassa satoja laihdutusryhmiä viimeisten vuosikymmenten aikana. Hänen kirjoittamansa kirjat pyörittävät lihavuutta, ravintoa ja painonhallintaa, mutta tämä viimeinen luomus voisi syrjäyttää paaluiltaan kaikki nopeat laihdutusdieetit. Syöminen saa olla helppoa ja murheetonta.

Pertti Mustajoki, Vähennä kaloreita ilman dieettiä. Duodecim, 2016.

 

Mia Nurmi