Ruokamenoja voi keventää

– Kaikkein tärkeintä on suunnittelu, painottaa Marttojen kotitalousasiantuntija Tuija Kokkonen Lappeenrannasta. Ennen kauppaan lähtöä on paras kurkistaa kaappeihin ja katsoa, mitä kotoa löytyy.

Kun elintarvikkeet käytetään ajoissa, vältetään ruokien pilaantuminen ja turha hävikki. Tuija saa työssään usein vastata kysymyksiin siitä, miten kodin ruokamenoissa voi säästää. Kysyjinä on niin nuoria opiskelijoita kuin eläkeläisiä ja pikkulapsiperheiden vanhempiakin.

Kauppalistan kirjoittamisen lisäksi Tuija suosittelee ruokalistan suunnittelua, joka on auttanut monia hänen kurssilaisiaan. Hän vinkkaa, että Marttojen nettisivulta löytyy pohja kolmen viikon ruokalistaan. Suunnittelu vähentää hävikkiä, ja lisäksi voi hyödyntää tarjouksia ja ostaa isompia pakkauksia, kun miettii valmiiksi, mihin raaka-aineet voi käyttää.

Jos vain mahdollista, ruokaa kannattaa valmistaa itse. Se tulee paljon edullisemmaksi kuin valmiin ostaminen. Kun on aikaa, kannattaa tehdä iso annos ja pakastaa loput tai säilyttää jääkaapissa seuraavaan päivään. Joka aterialle ei tarvitse valmistaa uutta ruokaa.

Käsittelemättömät raaka-aineet – juurekset, maito, liha, kala, jauhot – ovat kaikkein halvimpia.

– Kaupassa on paras edetä ostoslistan mukaan ja vertailla kilo- ja litrahintoja, Tuija huomauttaa.

Esimerkiksi leipomotuotteilla on paljon enemmän hintaa kuin kotitekoisilla leivonnaisilla.

– Neuvonkin asiakkaille aina muutaman kivan leipäreseptin. Pannuleipä on herkullista ja helppotekoista, samoin kaurateeleivät, jotka onnistuvat kokemattomaltakin kokilta.

Tuija kertoo, että itse hän laittoi perheelle usein keittoruokia arkipäivälliseksi, kun hänen lapsensa vielä asuivat kotona. Monet keitot valmistuvat nopeasti, joten keiton ehtii kiireinenkin ruuanlaittaja keittää. Kun keiton tekee kauden kasviksista, se on edullista ja terveellistä ruokaa. Myös aamupuuro on lapsiperheessä hyvä tapa. Sen pyöräyttää nopeasti ja lapset saavat reippaan alun päivälle. Jos ajasta on pulaa, kannattaa hyödyntää puolivalmisteita. Esimerkiksi monet pakastevihannekset ovat edullisia, ja niiden käyttö vauhdittaa ruuanlaittoa reilusti.

Liharuokaa, esimerkiksi jauhelihakastiketta tai lihapataa, voi jatkaa juureksilla, mikä lisää edullisuuden lisäksi terveellisyyttä. Usein turhaan puhutaan kasvisten kalleudesta. Kun ostaa sesongin mukaan, niin monet kasvikset ja hedelmät sopivat joka kukkarolle. Kausituotteiden suosiminen säästää lisäksi ympäristöä. Myös keräilijä säästää, syksyllä marja- ja sienisatoa saa metsästä ilmaiseksi. Monilla nuorilla aikuisilla ei kuitenkaan ole pakastinta, joten marjat ostetaan. Ainakin kotimaista mustaherukkaa ja puolukkaa löytyy kaupan pakastekaapista sopuhintaan.

Nuorten kursseilla Tuija on huomannut, että monen on vaikea keksiä, miten ruuantähteitä voisi hyödyntää.

– Aina kannatta miettiä tähderuokien jatkojalostusta, siinä säästää pitkän pennin. Kasvissosekeiton loput voi käyttää sämpylätaikinaan, puuron tähteet pannukakkuun ja porkkanaraasteen lettuihin. Tähteistä voi siis loihtia herkkuja!