Odotushuoneessa: Tuomiopäivän kelailua

He kyyhöttivät kahvihuoneessa kuin säkit: ortopediksi erikoistuva, Uusin Pomo ja vastaanottovastaava Mira Nieminen-Virtanen. Erityisesti viimemainitun lysähtänyt, kesken väpätyksen ja puuskutuksen jähmettynyt olemus säikäytti puhdistus- ja siisteystoimintovastaavan lääk.kand Ibrahim Saidin. Täysin.

Kukaan ei nytkähtänyt, ei edes inahtanut, kun Said valutti viimeiset pisarat espressokeittimestä omaan kuppiinsa.

Elämän äänet – vastaanoton tuohtuneet asiakaspalautteet, tuoremehubaarin vapaaehtoisten rattoisa rupattelu, taidenäyttelyä ripustavan valokuvaajan sadattelut – kantautuivat kuin kumuna toisesta todellisuudesta.

Said ei kysynyt, mikä hätänä. Hän huomasi sen ilmankin. Pöydällä, ortopediksi erikoistuvan sormista kirvonneena, lojui valkoinen kuori. Sen harvakirjaiminen logo oli tuttu, sininen. Siitä pilkotti kirje, jonka ensimmäiset rivit loistivat kuin hohtokirjaimin painettuina:

”Päätös sairauspäivärahasta

Perustelut:

Hakemuksesi on hylätty, koska esitetyn selvityksen perusteella sinua ei voida pitää työkyvyttömänä.”

Said vilkaisi kysyvästi ympärilleen, huomasi erikoistujan silmien kostuvan ja veti paperin luettavakseen.

”Esitettyjen lääketieteellisten selvitysten perusteella työkykysi on oman kertomasi mukaan alentunut lähinnä keskittymisvaikeuksien ja muistiongelmien vuoksi. Tilankuvauksen perusteella puheesi on selkeää ja loogista, mielialasi koet normaalina.

Lääketieteellisten selvitysten perusteella sinulla on toimintakyvyn alenemaa pitkäaikaisesta masennuksesta johtuen. Sinua ei kuitenkaan voida pitää saaduin selvityksin sairausvakuutuslain tarkoittamalla tavalla täysin työkyvyttömänä.”

– Hulahula sentään! parahti Said. – Että ortopedi voi korjata paukahtaneita jäseniä, vaikkei pysty keskittymään työhönsä! Eikä muista, kumpi olkapää piti leikata!

Uusin Pomo, joka sosiaalisesta mediasta kalastettujen tietojen mukaan oli sitkeämpi lohen nahkaa ja osasi lingota näpsästi hauenruotoryppään ärjyvimmänkin asiakkaan kitaan, avasi sanaisen aarrearkkunsa:

– Ne alimmilla arvosanoilla valmistuneet silppurintäyttäjät, tervetuloa vastaanotolle! Täältä löytyy lääkäreitä, jotka itse olette tuominneet työkykyisiksi! Kyllä he teidän vaivoistanne tekevät lopun!

Hän puhkesi maireaan hymyyn.

– Saatte mitä ansaitsette! Sellaista palvelua, mitä itse tuotatte!

Erikoistuva kohotti väsyneen katseensa ylöspäin. – Kelvotonta, hän mumisi. – Vastuutonta. Kun minun keskittymiseni herpaantuu ajatuksen harhautuessa hetkoseksi, ja arvon virkailijalta menee sen ansiosta liikuntakyky lopuksi elämää, ja kuntoutus evätään kyseisen potilaan kollegojen suuren viisauden ansiosta koska he arvioivat, että kyseinen virkailija ei ole täysin työkyvytön eikä niin ollen oikeutettu korvauksiin, hurrataan porukalla.

– Hurrataan ehdottomasti, virkosivat muutkin vakuuttamaan.

Uusin Pomo näytti jo vilkkaalta, toimintakykyiseltä ja äärimmäisen vahingoniloiselta, kun hän kääntyi vastaanottovastaava Mira Nieminen-Virtasen puoleen.

– Tämä paperi pelastaa meidät kaikesta vastuusta, hän riemuitsi. – Oivallinen ortopedimme viimeistelköön erikoistumistenttinsä rauhassa, mutta hoitamaan hän pääsee vain ylikelattavia.

Said ryhtyi valmistamaan juhlakahvia.

– Lyhytnäköisyys, perehtymättömyys, vastuullisuudeksi naamioitu vastuuttomuus, hän laski lusikallisia, ja työtoverit lausuivat kuorossa: – Siinä suomalaisen solidaarisuuden kulmakivet. Niillä rakennetaan tulevaisuuden yhteiskuntaa!

- Ruusuke