Opettele tunnistamaan epäsäännöllinen pulssi

Tiedätkö, lyökö sydämesi, kuten sen pitää? Onko sydämesi syke säännöllinen vai epäsäännöllinen?

Tervekin sydän kadottaa välillä rytminsä ja useimmat muljahtelut ja välilyönnit ovat harmittomia. Epäsäännöllinen syke voi kuitenkin johtua myös eteisvärinästä, joka on yleisin sydämen rytmihäiriö. Sen vakavin seuraus on aivoinfarkti.

Eteisvärinä on ikäihmisten (60+) yleinen rytmihäiriö, joka heikentää vointia ja uhkaa terveyttä.

Eteisvärinässä sydämen eteiset eivät supistele tehokkaasti, vaan ikään kuin värisevät. Kun veri ei liiku sydämessä kuten pitää, sydämeen voi muodostua verihyytymiä. Verihyytymät voivat lähteä liikkeelle aivoja kohti ja aiheuttaa siellä verisuonitukkeuman ja vaikean aivoinfarktin.

Tunnista eteisvärinä ajoissa

Eteisvärinän oireita ovat epäsäännöllinen syke, väsymys, jaksamattomuus ja huonovointisuus. Oireiden tunnistaminen ajoissa ja niiden hoitaminen parantavat vointia ja ehkäisevät aivoinfarkteja.
Kaksi kolmesta eteisvärinään liittyvästä aivoinfarktista voidaan ehkäistä lääkehoidolla.

Eteisvärinää voi esiintyä epäsäännöllisesti ja ajoittain, jolloin sitä ei ehkä huomata lääkäri- tai hoitajakäynnillä. Eteisvärinä voi myös olla täysin oireeton, mutta silloinkin se on aivoille vaarallinen.

Paras tapa havaita eteisvärinä on tunnustella itse omaa pulssia säännöllisesti.

Näin tunnustelet pulssisi

Voit havaita eteisvärinän tunnustelemalla pulssiasi. Kaikkien yli 60-vuotiaiden olisi hyvä tunnustella pulssiaan päivittäin.

  • Ole rauhallisesti paikallasi. Kokeile mistä tunnet pulssisi parhaiten. Usein pulssin tuntee helpoimmin, kun painaa kahdella sormella rannetta peukalon alapuolelta. Muita paikkoja ovat esimerkiksi kyynärtaive tai kaula:
  • Tarkkaile ensin, tulevatko sykäykset säännöllisesti vai epäsäännöllisesti. Huomaat rytmin muuttumisen paremmin, jos lasket lyönnit ääneen tai sanot ”hep” joka sykäyksellä.
  • Laske seuraavaksi pulssin tiheys. Laske sykäykset puolen minuutin ajan. Kerro sitten saamasi tulos kahdella. Näin saat tietää, kuinka monta kertaa sydämesi lyö minuutissa. Normaali lepopulssi on noin 50 -110 lyöntiä minuutissa.

Tee pulssin tunnustelusta tapa

  • Tunnustele pulssiasi aamulla herättyäsi ja illalla, kun menet nukkumaan.
  • Mittaa pulssi aamuin illoin, vaikka pulssisi olisi pitkään säännöllinen. Vaikka pulssisi on säännöllinen mittaamishetkellä, se ei poista rytmihäiriön riskiä tulevaisuudessa.
  • Ota tarvittaessa yhteys hoitajaan tai lääkäriin.

Ota yhteys lääkäriin tai hoitajaan seuraavissa tapauksissa:

  • Aiemmin säännöllinen pulssi on toistuvasti epäsäännöllinen.
  • Pulssi on niin tiheä tai epäsäännöllinen, että et saa sykkeestäsi selvää.
  • Lepopulssi on selvästi nopeampi kuin ennen tai hidastunut alle 50 lyöntiin minuutissa ilman selkeää syytä. Pulssin nopeutumisen syynä voivat olla esimerkiksi kuumeinen flunssa, lääkkeet tai liikunta.