Tule tekemään kuntavaaleista terveysvaalit

Huhtikuun 9. päivä 2017 järjestettäviin kuntavaaleihin on aikaa enää muutama kuukausi. Yksi elämä -järjestöjen yhteisenä tavoitteena on tehdä kevään kuntavaaleista terveysvaalit teemalla: Tehdään suomalaisista kunnista terveempiä!

– Tervetuloa Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton paikallisyhdistysten jäsenet ja aktiiviset toimijat mukaan kuntavaalivaikuttamiseen, Yksi elämän markkinointipäällikkö Marjut Niemistö kutsuu.

Yksi elämä tarjoaa mukaan tuleville erilaisia vaikuttamisen välineitä, kuten setelinippuesitteitä sekä ohjeet ja materiaalit olohuonetentteihin. Yhteiset viestit ja materiaalit kuntavaalivaikuttamiseen tulevat käyttöön tammikuussa.

– Setelinippua muistuttavaan vihkoseen on koottu terveystietoa sanoin, piirroksin ja käytännön esimerkein. Tarjoamme kuntavaaliehdokkaille rahanarvoisia vinkkejä terveyden edistämiseksi. Samaa materiaalia on mahdollista jakaa myös sähköisesti eri kanavia hyödyntäen, Niemistö selventää.

Olohuonetentti

Yksi elämän olohuonetentti sai kiitosta SuomiAreenassa Porissa viime kesänä. Saman mallin voi ottaa käyttöön ja järjestää oman olohuonetentin omassa olohuoneessa, yhdistysten kerhotilassa ja isommallakin areenalla.

– Kannustamme aktiivisia toimijoita järjestämään olohuonetenttejä kaikkialla Suomessa. Olohuonetentin voi järjestää kuka tahansa. Yksi elämä on tehnyt selkeät ohjeet tilaisuuksien järjestämisestä ja toimittaa ne yhdistysten toimijoille, Marjut Niemistö kertoo.

Näin näiden tilaisuuksien järjestäminen on helppoa ja vaikutus voi olla huomattava.

– Koska Yksi elämä -järjestöissä on valtavasti osaavia ja laajasti verkostoituneita ihmisiä, voimme yhdessä tavata lähes jokaisen kuntavaaliehdokkaan ja antaa hänelle setelinippuesitteen suoraan käteen.

Mukaan vaikuttamaan

Terveys ja hyvinvointi ovat kuntavaalien tärkeimpiä teemoja. Ehdokkaat tarvitsevat tietoa ja näkemystä terveyden edistämisestä, sillä tämä teema puhuttelee äänestäjiä.

  • Aktiivisimmat jäsenet ja toimijat voivat vaikuttaa vielä enemmän lähtemällä mukaan ehdokkaiden tukiryhmiin. Ehdokkaat tarvitsevat tietoa ja näkemystä terveyden edistämisestä ja Yksi elämä -aktiivit voivat auttamalla saada poliitikot ymmärtämään miten parhaiten edistää terveyttä.
  • Jäsenet, jotka lähtevät itse ehdolle kuntavaaleissa, saavat Yksi elämältä aineistoa kampanjasisällöksi.

Yli puolet odottaa kuntavaaliehdokkaansa edistävän terveysasioita

Kansalaiset odottavat kuntavaaliehdokkaansa edistävän kunnassaan terveyttä ja hyvinvointia. Tieto käy ilmi Yksi elämä -terveystalkoiden YouGovilla teettämässä tutkimuksessa. Tutkimuksen kohderyhmään kuuluvat 18–74-vuotiaat suomalaiset.

Tiedot kerättiin web-kyselynä marraskuussa 2016 aikana YouGovin Suomen kuluttajapaneelissa. Paneeliin osallistui 1006 suomalaista.

Naiset odottavat miehiä hieman enemmän kuntavaaliehdokkaansa edistävän terveysasioita.

Reilu neljännes (28 %) odottaa kuntavaaliehdokkaansa edistävän terveysasioita kustannuksista huolimatta. Lähes yhtä iso osa vastaajista (25 %) odottaa samoin terveysasioiden edistämistä, mutta edellyttää sen olevan taloudellisesti kannattavaa pidemmällä ajanjaksolla.

Joka viidennelle (18 %) ehdokkaan suhtautumisella terveyden edistämiseen ei ole vaikutusta äänestyspäätökseen. Peräti neljännes (26 %) ei osaa ottaa kantaa. Eniten näitä oli nuorten, eli alle 34-vuotiaiden ryhmässä. Se ehkä kertoo siitä, että tällaista asiaa ei ole pohdittu.