Tunne pulssisi

Useimmilla meistä on kokemusta sydämen muljahduksista ja tykyttelystä. Mistä sitten tietää, että sydän lyö niin kuin pitääkin? Ota rento ranneote ja opi koko kansan itsepuolustustaito!

Miksi?

Epäsäännöllinen pulssi voi olla merkki eteisvärinästä.

Pulssi ja eteisvärinä

Eteisvärinä jää liian usein huomaamatta. Huomattava osa eteisvärinästä on kohtauksittaista, jolloin rytmihäiriö jää tunnistamatta lääkäri- tai hoitajakäynneillä.

Eteisvärinä on yleisin sydämen rytmihäiriö, jota sairastaa vähintään 100 000 suomalaista. Eteisvärinä synnyttää hyytymiä, jotka aiheuttavat vakavimmat ja vaikeimmin hoidettavat aivoinfarktit.

Mitä haittaa eteisvärinästä on?

Eteisvärinä suurentaa aivoinfarktin, erään aivohalvauksen muodon, riskiä. Toimimattomien eteisten poukamiin syntyy verihyytymiä. Liikkeelle lähtenyt hyytymä kulkeutuu verenkierron mukana aivoihin tai muihin elimiin ja tukkii siellä verenkierron. 

Miten?

Helppo ranneote auttaa sinut eteisvärinän jäljille, joten tunnustele pulssiasi heti. Avuksi voi olla myös verenpainemittari, joiden uusimmat mallit tunnistavat epäsäännöllisen sykkeen. Joskus merkkinä on se, ettei mittari lainkaan anna verenpainelukemaa.