Tupakoinnin ja alkoholin vaikutukset suun ja sydämen sairauksiin

Tupakointi on haitallista sekä suun että sydän- ja verenkiertoelimistön terveydelle.

Tupakointia pidetään merkittävimpänä ehkäistävissä olevana vaaratekijänä sydän- ja verisuonisairauksille. Tupakan sisältämä nikotiini nostaa pulssia ja kohottaa verenpainetta, jolloin sydämen työmäärä ja hapenkulutus nousee. Kudosten hapensaanti heikkenee, sillä tupakan häkä sitoutuu veren hemoglobiiniin huomattavasti happea paremmin, ja tämä lisää sydämen työtaakkaa. Tupakointi lisää muun muassa sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin ja rytmihäiriöiden vaaraa.

Tupakointi on riskitekijä myös hampaiden kiinnityskudossairauksien syntymiselle ja niiden etenemiselle, koska tupakointi aiheuttaa puolustusjärjestelmän toiminnan heikkenemistä, kudosten hapenpuutteetta ja verenkierron heikkenemistä.

Tupakointi värjää hampaat, kielen ja limakalvot, aiheuttaa pahanhajuisen hengityksen, heikentää maku- ja hajuaistia sekä verenkiertoa suun alueella, hidastaa haavojen paranemista ja lisää suusyövän vaaraa. Tupakoinnin lopettamisen jälkeen suurin osa tupakoinnin aiheuttamista suun muutoksista paranee ja suu on terveempi. Tupakoinnin lopettamisesta hyötyy sekä suu että sydän.

Alkoholi on haitallista niin suun kuin sydän- ja verenkiertoelimistön terveydelle

Alkoholijuomien sisältämä sokeri ja juomien happamuus altistavat hampaat reikiintymiselle ja eroosiolle eli hampaan pinnan liukenemiselle. Alkoholin aiheuttama suun kuivuminen lisää hampaiden reikiintymisen ja suun limakalvovaurioiden riskiä. Lisäksi alkoholi on suusyövän riskitekijä. Erityisen haitallista on tupakan ja alkoholin yhteiskäyttö.