Tupakka, alkoholi ja muut riskitekijät

Sydänliiton asiantuntijat vastaavat sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä ja elintapoja koskeviin kysymyksiin.

Alkoholi, tekoläppä ja Marevan

Hei. Minulla aorttaläppä ja nouseva aortta korjattu, tahdistin totaaliblokin vuoksi puoli vuotta sitten. Myöhäistamponaatio ja kirurginen dreenaus pari viikkoa leikkauksesta. Postperikardiosyndrooma. Olen käyttänyt pari kertaa reilusti alkoholia (20 annosta kerralla) ja kysyisin miten tämä vaikuttaa INR hoitoon ja itse sairauteenI? Ymmärrän että tuo on liikaa, minulla vaan valitettavasti lipsahtaa välillä, mistä en ole ylpeä.

20.2.2017
Tuurijuoppo

Alkoholi vaikuttaa varfariinin (Marevan) metaboliaan ja yhteiskäytön seurauksena INR-arvot nousevat. "Kostean illan" jälkeen INR-arvo voi nousta jopa vaarallisen korkeaksi ja altistaa potilaan verenvuodolle. Nämä kaksi eivät siis sovi yhteen. Kohtuullinen käyttö (miehellä 1-2 annosta päivässä ja naisilla 1 annos päivässä) ei yleensä ole haitallista, mutta jos henkilön on vaikea pidättäytyä pienissä määrissä on viisaampaa olla täysin ilman alkoholia. Alkoholi ei varsinaisesti vaikuta tekoläpän tai tahdistimen toimintaan, mutta runsas käyttö lisää rytmihäiriöiden kuten eteisvärinän vaaraa. Kysyjän kannattaa siis vakavasti pohtia, onko alkoholin käyttö ollenkaan järkevää.

24.2.2017

Anna-Mari Hekkala
Anna-Mari Hekkala
Ylilääkäri

Aortan dissekaatio

Isä kuoli koko aortan dissekaatioon, voiko periytyä lapsille?

23.1.2017
Millipii

Aortan dissekoitumassa tämän suuren verisuonen seinämän kerroksiin tulee repeämä. Jos repeämä syntyy heti aortan alkuosaan (ns. nousevan aortan dissekoituma), liittyy tautiin varsin suuri kuolleisuus. Tällainen repeämä vaatii yleensä välittömän leikkauksen. Pidemmällä aortassa esiintyvä repeämä (ns. laskevan aortan dissekoituma) voi rajoittua itsestään, mutta varsin usein tarvitaan toimenpide kuten endovaskulaarinen hoito, jossa nivusvaltimon kautta ujutetaan suonta tuleva proteesi.

Valtaosa potilaista on miehiä. Dissekoituman riski lisääntyy ikääntyessä. Tavallisimmat vaaratekijät ovat verenpainetauti ja tupakointi.

Aortan seinämä voi olla hauras myös perinnöllisistä syistä. Tällainen periytyvä mekanismi on harvinaisempi kuin edellä mainitut syyt. Geenimutaatioita voi tutkia geenitestillä, mutta valitettavasti kehityksestä huolimatta vain pieni osa geenivirheistä pystytään määrittämään. Näin ollen geenitestauksesta ei välttämättä ole apua esimerkiksi sukulaisten tutkimisessa. Geenitestausta suositellaan, jos potilastapauksen (tässä tapauksessa kysyjän isän) lisäksi vähintään yhdellä ensimmäisen asteen sukulaisilla on todettu aortan repeämä tai laajentuma. Niin ikään geenitestausta voi suositella jos potilas on ollut nuori, tai suvussa tunnetaan sairaudelle altistava geenimutaatio. Lisäksi geenitestiä voi harkita, jos potilaalla on harvinaisiin oireyhtymiin liittyviä muita piirteitä. Tällainen on esimerkiksi Marfanin oireyhtymä, jonka tunnusmerkkejä ovat tavallista pidemmät raajat, pitkät ja hoikat sormet, yliliikkuvat nivelet ja voimakas likinäköisyys. Sukulaisten kuvantamis- ja geenitestauksen tarpeellisuus arvioidaan yhdessä kliinisen genetiikan erikoislääkärin kanssa.    

 

3.2.2017

Anna-Mari Hekkala
Anna-Mari Hekkala
Ylilääkäri

Tupakasta ja alkoholista

Hei! Jos nuori (18v), säännöllisesti urheileva nuori päättää yhtenä iltana juoda 10 kaljaa ja polttaa 10 tupakkaa, niin millaisia haittavaikutuksia tällä olisi? Juomiset ja polttamiset jäisivät yhteen iltaan. En juo edes kofeiinia ja minulla esiintyy haitattomiksi diagnosoituja kammiolisälyöntejä satakunta päivittäin. Entä voiko krapula olla vaarallinen, jos minulla on lisälyöntejä?

19.1.2017
Mietiskelijä

Tupakan ja alkoholin haittoja on käsitelty perusteellisesti Sydän.fi -sivustolla.

Bileiltaan saattaa liittyä alkoholin nauttimista humalahakuisesti ja mahdollisesti tupakointiakin. Kertatupakointi vaikuttaa veren hyytymisjärjestelmään ja supistaa verisuonia lisäten veritulpan muodostumisen vaaraa. Alkoholia ei suositella nautittavaksi yli viittä annosta (miehet) kerrallaan. Krapula aiheuttaa rytmihäiriöitä eli kammiolisälyöntisyyskin todennäköisesti lisääntyy. Alkoholin kohtuullinen satunnainen nauttiminen ei aiheuta pitkäkestoisia haittoja, mutta on hyvä muistaa nuo kohtuukäytön rajat. Tupakasta neuvon pysymään täydellisesti erossa.

20.1.2017

Anna-Mari Hekkala
Anna-Mari Hekkala
Ylilääkäri

Punaviinin vaikutus

Minulla on nopeasti ohntuneet veret. Vaikttaako punaviin miten? Otin punaviiniä  1/3 pulloa 3 päivänä.

6.1.2017
RSK

Kysyjä on nauttinut kolmen päivän aikana punaviiniä yhteensä pullollisen verran ja kysyy, voiko ”veri ohentua”. Täsmällistä vastausta ei voi antaa, koska käsite ”ohentunut veri” on epämääräinen käsite ja voi viitata maksan toimintaan (veren hyytymistekijöiden synteesiin) tai veressä kiertävien trombosyyttien toimintaan. Jos alkoholin käyttöä jatkaa säännöllisesti viikkojen ajan, molemmissa tapahtuu muutoksia eli maksan toiminnan heikentyessä veren hyytymistekijät laskevat ja luuytimen trombosyyttien valmistus vähenee. Yksi pullollinen punaviiniä ei yleensä riitä aiheuttamaan kyseisiä muutoksia.  

10.1.2017

Anna-Mari Hekkala
Anna-Mari Hekkala
Ylilääkäri

Kardiomyopatia, alkoholi ja tupakka

Miehelläni on dilatoiva kardiomyopatia. Tahdistin ollut n. vuoden. 60 vuotias ja eläkkeellä. Jatkuva huolenaiheeni on hänen alkoholin käyttö. Keskiolutta menee n.15 kpl 0.33 tölkkiä viikossa, joskus 0.75 l. väkevä viini illassa. Hän humaltuu tosi vähästä, joskus sammuu lattialle. Alkoi uudelleen tupakoida 3 vuoden tauon jälkeen. Minulta alkaa hermot mennä kun pelkään mitä alkoholi ja tupakka vaikuuttaa sydämmeen jatkossa. Itse vähättelee. Kuntoutusviikollakin 5 päivässä kului peurungan baarissa 100 euroa kaljoihin. mielestäni kela voisi pitää tiukkaa linjaa alkoholin käytöstä kelan maksamilla kuntoutus jaksoilla. Toivottavasti otatte jotain kantaa tupakka/alkoholi asiaan. Kiitos!!

26.4.2016
Justiina

Jaan kysyjän huolen täysin. Muiden haittojen lisäksi alkoholi heikentää sydämen toimintaa ja altistaa rytmihäiriöille, aivoverenkierron häiriöille ja lääkityksen epäsäännöllisyydelle. Tupakointi supistaa verisuonia ja alentaa veren happipitoisuutta, mikä luonnollisesti on sydänsairaalle tavallistakin haitallisempaa. Tilanne tuskin korjaantuu nuhdesaarnoilla. Kyse on riippuvuussairaudesta, johon tarvitaan asiantuntevaa apua – esimerkiksi yrityksestä päihteiden avulla torjua sairauden aiheuttamaa pelkoa ja ahdistusta. Hoitoon ei voi pakottaa, mutta läheiset ja sydänsairautta hoitavat ammattilaiset voivat myötätuntoisessa hengessä avata näkymää elämän muuttumisesta paremmaksi, kun päihdeongelma ja sen taustatekijät saadaan hoitoon.

29.4.2016

Mikko Syvänne
Mikko Syvänne
Kardiologian erikoislääkäri, professori

Säästöliekillä

Olen 68-vuotias nainen, normaalipainoinen, päivittäinen liikunta, terveellinen ruokavalio, ei alkoholia eikä tupakkaa. Sairastunut 30-vuotiaana verenpainetautiin, 52-vuotiaana sydäninfakti, ohitusleikkaus. Lääkkeet: Atacand 8 mg kahdesti päivässä ja Simvastatin 20 mg. Kysyisin saanko monipuolisesta ruokavaliosta tarpeeksi ravintoaineita, koska kulutukseni on vain n. 1000 kaloria päivässä. Liikun talvisin 1,5–2 tuntiin päivässä, kesäisin enemmän. Laboratorioarvot vuosittaisessa tutkimuksessa on olleet normaalit. Kilpirauhaskoe otettu muutama vuosi sitten, joka ollut myös normaali. Pituus 167 cm ja paino 70 kg. Lihon heti jos syön enemmän. Syöminen olisi kyllä mukavaa, mutta tyydyn olemaan pieniruokainen, jos sanonta ”pitää syödä vain sen verran kuin kuluttaa” pitää paikkansa myös siihen nähden, että saa kaiken tarpeellisen proteiinin ja kivennäisaineet. Olen ihan viikon verran silloin tällöin kirjannut ylös joka suupalan jonka suuhuni laitan, joten kalorimäärä on oikea, eikä vain luulottelua ja valmistan itse ruokani, eli tiedän myös mitä syön. Muuten nuorena olin laiha, vaikka söin kaksinkertaisen määrän ruokaa, toimistotyö, liikunta sama. Sanotaan mitä sanotaan, mutta minulla on ainakin aineenvaihdunta iän myötä hidastunut huomattavasti. 

Kiitos kysymyksestä. Pituutesi ja painosi perusteella BMI eli painoindeksisi on 25 eli olet normaalipainoinen. Ikääntyneille normaalipainon raja on hieman korkeampi kuin keski-ikäisille, joten sen puolesta ei ole lainkaan huolta, vaikka painoa tulisi vielä muutama kilo lisää. Tärkeämpää on, että säilytät lihasmassan ja pidät huolta erityisesti reisilihastesi voimasta. Se takaa hyvän toimintakyvyn myös iän kertyessä. Hienoa, että elintapasi ovat terveelliset. Ne varmasti tukevat hyvinvointiasi ja auttavat painonhallinnassa.

Iän myötä perusaineenvaihdunta (energiankulutus levossa) pienenee vääjäämättä. Sitä pystyy hidastamaan ylläpitämällä tai lisäämällä lihasmassaa ja -voimaa. Ikäisesi ja painoisesi naisen lepoaineenvaihdunta on WHO:n kaavalla arvioituna noin 1300 kcal/vrk. On suositeltavaa, että ruoasta olisi hyvä saada vähintään tämä määrä energiaa, mieluiten ainakin noin 1500 kcal. Tähän verrattuna noin 1000 kcal päivässä on aivan liian vähäistä ja pitäisi teoriassa laihduttaa. Yleensä alle 1500 kcal:n ruokavaliosta on vaikea saada riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita, vaikka söisi terveellisestikin. Teoriassa pitkään jatkunut energiavaje voi altistaa elimistöä vähentämään energiankulutusta. Jotkut ovat kertoneet saaneensa aineenvaihdunnan tasapainoon syömällä hetken aikaa runsaammin. Näin elimistö ymmärtää, että kulutusta ei tarvitse säästellä. Muutenkin rennomman ja vaihtelevamman otteen saaminen syömiseen pitäisi helpottaa painonhallintaa.

Suosittelisinkin kääntymään laillistetun ravitsemusterapeutin puoleen, jotta ravinnon saantisi ja ravitsemustilasi saataisiin varmistettua terveytesi turvaamiseksi sekä antamaan yksilöllistä apua painoon liittyvissä kysymyksissä.

7.4.2016

Tuija Pusa
Tuija Pusa
Ravitsemusasiantuntija

Elintavat ja ennuste sydäninfarktin jälkeen

Olen törmännyt erilaisiin tilastotietoihin - sydäninfarktin uusiutumisriski on vuositasolla 5 %, ja keskimäärin 65 % sydäninfarktin saaneista saa sen uudestaan. Tämä on kuitenkin keskimääräinen tieto, sillä osa sepelvaltimotautipotilaista tupakoi, syö epäterveellisesti, ei liiku eikä ota lääkkeitään. Osa taas noudattaa ohjeita - ei tupakoi, liikkuu runsaasti, syö ohjeiden mukaan, ottaa lääkkeensä ja kolesteroli pysyy alhaalla. Osa taas on tuolla välillä. Kiinnostaisi tietää mikä on sydäninfarktin uusiutumisriski henkilöllä, joka noudattaa annettuja ohjeita lääkitysten ja elintapojen suhteen? Pienempi se on mutta kuinka pieni?

22.3.2016
Kiinnostunut

Mielenkiintoinen kysymys. Vastaus riippuu varmasti siitä, mistä sitä etsii. Melko tuoreessa laajassa kolesterolilääketutkimuksessa (IMPROVE-IT), johon otettiin potilaita pian sairastetun sepelvaltimotautikohtauksen jälkeen, kuuden vuoden aikana tehokkaamman hoidon ryhmässä olleista kuoli, sai uuden sydänkohtauksen tai aivohalvauksen 33 % eli vajaat 6 % vuodessa. Sydänperäisiin syihin kuoli kuudessa vuodessa 7 % (siis runsas prosentti vuodessa) ja sydäninfarktin sairasti vastaavasti 13 % (runsaat 2 %). Nämä luvut eivät tarkoin vastaa kysymykseen, koska vaikka kaikki saivat elintapaneuvontaa, kukin noudatti niitä omalla tavallaan, mistä tutkimusraportissa ei ollut tarkkoja tietoja.

Toisessa tutkimuksessa, jossa lääkehoito oli nykyvaatimusten mukaista, potilailta kysyttiin kuukauden kuluttua sepelvaltimotautikohtauksesta heidän tupakoinnistaan, ravinnostaan ja liikunnastaan. Puolen vuoden kuluttua kohtauksesta, verrattuna elintavoiltaan parhaaseen ryhmään (eivät olleet koskaan tupakoineet ja kertoivat noudattavansa ruokavalio- ja liikuntasuosituksia), laiminlyönti yhdessä elintapatekijässä lisäsi riskin kuolla, sairastaa uusi sydänkohtaus tai aivohalvaus kaksinkertaiseksi. Kaikkien kolmen elintapaseikan huono toteutus lisäsi kyseisen riskin nelinkertaiseksi.

29.3.2016

Mikko Syvänne
Mikko Syvänne
Kardiologian erikoislääkäri, professori

Kaulakipu

Mistä voisi johtua kaulasärky kun molemminpuolin kaulaa tuntuu jomotus ja oire on jatkunut muutaman kk? Olen 53-v toimistotyöntekijä eli päätetyötä tehnyt ja minulla on todettu jännitysniska, mutta tämä on nyt uusi oire. Voisiko liittyä jotenkin kaulasuoniin? Verenpainetautia ei ole, mutta sukurasitteena sepelvaltimotauti, jota ei minulla ainakaan vielä ole todettu.

19.3.2016
Diabeetikko

Kaulasuonet eivät tunne kipua, joten syytä tämän alueen vaivoihin tulee etsiä muualta. Jännitysniska voisi olla vahva aiheuttajaehdokas.

29.3.2016

Mikko Syvänne
Mikko Syvänne
Kardiologian erikoislääkäri, professori

Verenpaine

Verenpaineeni on aina ollut 140/90 nuorempanakin. Liikun paljon ja verenpaineeni on silti koholla. Ruokavaliossani on kyllä voita ja pullaa. Nykyään verenpaineeni on 156/105 paikkeilla. Liikuntaa en voi enää lisätä, koska käyn koiran kanssa lenkillä joka päivä ainakin tunnin verran. Voiko sairaanhoitaja enää auttaa elintapaneuvoilla vain menenkö suoraan lääkärin pakeille.

63-vuotias hiukan ylipainoinen nainen

Liikunnan lisäksi verenpaineeseen vaikuttavia elintapoja ja niihin liittyviä seikkoja ovat suolan, lakritsin ja muiden mustien makeisten ja liiallinen alkoholin käyttö sekä ylipaino. Voi ja muu kova rasva eivät juuri suoraan vaikuta verenpaineeseen, mutta voivat kyllä pahentaa kohonneen verenpaineen haitallisia verisuonivaikutuksia kolesteroliarvojen välityksellä. Sokeri, pulla ja muu valkoinen vilja taas liikaa käytettyinä edistävät lihomista ja metabolista oireyhtymää, jonka osatekijä on kohonnut verenpaine. Elintapojen lisäksi verenpaineeseen vaikuttaa perimä, kenellä enemmän, kenellä vähemmän, joten aiheettomasti ja liikaa ei pidä syyllistää itseään. Mainitun asteista verenpainetta ei saada suositusarvoihin pelkällä elintapahoidolla, ellei ole jotain selvää korjattavissa olevaa virhettä, kuten lakritsin käyttö. Kysyjän on siis syytä hakeutua lääkärin puheille.

25.1.2016

Mikko Syvänne
Mikko Syvänne
Kardiologian erikoislääkäri, professori

Oudot oireet

Liekö tämä normaalia vai sydänperäistä. Kuukausittain tulee heikotuskohtauksia. Pyöryttää, silmissä sumenee, syke hidas ja pulssia ei tunne kunnolla. Kädet ja jalat kylmät ja kalpeutta. Heikottaa ja huono olo, hengästyttää. Ekg ok. Sydän ultrattu viikko sitten. Mutta näitä kohtauksia ei juuri tuolloin ollut. Oireet ovat pahimmillaan aamulla. Verensok ok. Paasto kokeet myös. Lisälyöntejä ajoittain.
Toinen syy voisi olla jännitysniska? Hartiat ja selkä totaalijumissa. Jokin verenkiertoon vaikuttava asia?
Ikää 31v nainen ja tupakoin.

21.1.2016
Huolisssaan

Normaali EKG ja ultraäänitutkimus, ilmeisesti vielä yhdistettynä normaaliin kliiniseen tutkimukseen, sulkevat pois sydämen rakennevian. Syke hidas – miten hidas? Myös verenpaine oireiden aikana olisi tärkeä tieto. Voi olla, että oireet ovat, kuten hienosti sanotaan, toiminnallisia, eli niiden takana ei ole varsinaista sairautta. Mutta on olemassa harvinaisia sykkeen ja verenpaineen säätelyhäiriöitä muuten terveillä ihmisillä, jotka voivat johtaa tajuttomuuteen. EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti voisi tuoda valaistusta asiaan sydämen rytmin osalta. Jos oireet jatkuvat voimakkaina, erikoissairaanhoidon yksikössä voidaan harkita tutkimusta, jota kutsutaan kallistuskokeeksi eli "tilt-testiksi". Siinä tutkittava nostetaan kippilaudalla makuulta pystyasentoon, ja verenpainetta ja pulssia seurataan. Tutkimuksen aiheelllisuudesta päättää erikoislääkäri lähetteessä kerrottujen oireiden ja muiden tutkimustulosten perusteella.

24.1.2016

Mikko Syvänne
Mikko Syvänne
Kardiologian erikoislääkäri, professori