Hyppää sisältöön
Etusivu / Ajankohtaista kesäkuu 2020 / Etäyhteyksien käyttäminen vertaistukiryhmissä, kerhoissa ja tapahtumissa

Etäyhteyksien käyttäminen vertaistukiryhmissä, kerhoissa ja tapahtumissa

Etäyhteydet tuovat lisämahdollisuuksia toiminnan järjestämiseen nyt poikkeusaikana, mutta myös jatkossa, jolloin esimerkiksi pitkistä välimatkoista huolimatta voi osallistua toimintaan. Kokeillaan rohkeasti uusia toimintaideoita.

Markku Holmi
Julkaistu 17.6.2020

Korona-aika on haastanut meitä kaikkia ottamaan haltuun uusia toimintatapoja. Erilaiset etätyöskentelyohjelmat ovat nousseet esille ja niitä on alettu ottamaan rohkeasti haltuun sydänyhdistyksissä kouluttamalla digitaitoja ja opettelemalla yhdessä uusia tapoja toimia. Lue etäyhteyksin toteutetuista ideoista Yhdistyspalvelusta klikkaamalla Toiminta – Toimintaideoita. Aihealueeksi tulee valita Metrin päässä kaverista.

Sydänyhteisön Teams ja muut etäyhteyssovellukset

Sydänliitto valmentaa sydänpiirien ja valtakunnallisten jäsenjärjestöjen henkilökuntaa vastaamaan Teamsin kouluttamisesta alueellaan. Piirien ja valtakunnallisten koulutetut henkilöt valmentavat Teamsia käyttöä yhdistysten tai osastojensa luottamushenkilöille ja aktiiveille.

Koulutuksen kautta yhdistykset saavat valmiudet Teamsin käyttämiseen erilaisten toimintaohjeiden ja opastusvideoiden avulla. Piirit ja valtakunnallisen vastaavat oman alueensa Teamsin käytöstä. He tukevat ja koordinoivat yhdistysten toimintaa. Yhdistys/osasto ei saa perustaa omia tiimejään, vaan he hyödyntävät piirin tai valtakunnallisen rakentamaa tiimiä. Tämä lisää koko sydänyhteisön teamsin tietoturvaa.

Teamsin lisäksi on myös muita etäyhteyssovelluksia, mutta näistä ei ole tällä hetkellä Sydänliiton järjestämää koulutusta. Muita käytettyjä etätyökaluja ovat esimerkiksi Skypen, Zoomin ja Google G Suiten kokoussovellukset.

Vinkit etäyhteyksien ottamiseen

Ennen etätapahtuman alkua varmista, että osallistujalla on

  • ajan tasalla oleva ja päivitetty tietokone, tabletti tai älypuhelimen ja hyvät nettiyhteydet.
  • tietokoneessa hyvä kaiutin, mikrofoni ja kamera, jotta näköyhteys ja vuorovaikutus muun ryhmän kanssa onnistuu luontevasti.

Vähemmilläkin digitaidoilla pystyy hoitamaan perusjutut netin välityksellä ja osallistumaan etätapahtumaan, mutta lähellä olisi hyvä olla henkilö (esim. piirin toimihenkilö, digituutori tai -opas, ystävä), joka ymmärtää ja osaa auttaa silloin, kun omat taidot eivät riitä. Tärkeimpänä ominaisuutena on uteliaisuus, oppimishalu ja sinnikkyys, kun hyppäät kokeilemaan jotain uutta.

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut