Pieni ele -keräys yhdistyksissä
Sydänyhteisö on mukana vaalien yhteydessä järjestettävässä Pieni ele -keräyksessä. On tärkeää, että Sinä tiedät keräyksestä ja osaat kertoa siitä yhdistyksesi jäsenille.
Näin kerrot Pieni eleestä:
- Pieni ele on keräys kotimaisen vammais- ja terveystyön hyväksi
- Keräys järjestetään valtakunnallisten vaalien äänestyspaikoilla
- Se on järjestetty jo vuodesta 1907 lähtien.
- Keräyksen tuotto on vaalista riippuen 1–2,5 miljoonaa euroa
- Keräykseen osallistuu talkootyönä 10 000 vapaaehtoista lipasvahtia ympäri Suomen.
- Vuonna 2020 perustettiin Pieni ele ry, jossa on mukana 15 vammais- ja terveystyön järjestöä.
- Yhdistyksessä mukana olevissa järjestöissä on yhteensä noin 400 000 jäsentä ja yli 1000 paikallisyhdistystä 300 eri kunnassa.
- Seuraava Pieni ele -lipaskeräys on vuonna 2021.
Pieni ele -keräystoimistolla sinua auttavat toiminnanjohtaja Erika Mäntylä ja keräyskoordinaattori Minna Lehtola. Keräystoimiston sähköposti on info@pieniele.fi
Usein kysyttyä Pieni ele -keräyksestä
Miten yhdistyksemme pääsee keräykseen mukaan?
Pieni ele -keräykseen ilmoittaudutaan vaalikohtaisesti. Ilmoita yhdistyksesi mukaan ottamalla yhteyttä Pieni ele -keräystoimistoon. Ilmoittautumiset otetaan vastaan Pieni eleen -toimistolla.
Kun ilmoittaudut Pieni eleen postituslistalle, saat jatkossa ensimmäisten joukossa tietoa ilmoittautumisajankohdasta sekä tietoa ja materiaalia keräykseen liittyen. Ilmoittautumisesta tiedotetaan aina myös Sydänyhdistysten järjestötiedotteessa hyvissä ajoin ennen määräaikaa.
Miten keräys käytännössä järjestetään?
Jokaisessa kunnassa on kuntavastaava, joka valitaan kunnasta osallistuvien yhdistysten joukosta. Kuntavastaavan vastuulla on vaalikeräyksen käytännön asiat mm. keräysmateriaalien tilaus, lipasvahtivuorojen jako ja tilityksen teko. Jokainen yhdistys hoitaa itse vapaaehtoiset omiin lipasvuoroihinsa.
Miten saamme vapaaehtoisia yhdistyksemme lipasvuoroihin?
Kannattaa kysyä muitakin kuin yhdistyksen ”vakioaktiiveja”. Lipasvahdiksi voi pyytää myös yhdistyksen ulkopuolisia ihmisiä, kuten työkavereita, naapureita ja sukulaisia. Lipasvahdin ei tarvitse olla täysi-ikäinen, eli vastuuntuntoisia nuoria voi mielellään värvätä lipasvuoroon. Katso alta myös vinkit lipasvahtien värväämiseksi!
Miten keräystuottojen tilitys tapahtuu?
Keräystuottojen tilityksen hoitaa kuntavastaava, joka ohjeistaa kaikki kunnan lipaskerääjät tilitykseen liittyen. Vuonna 2019 Pieni ele -keräyksen tilityskäytäntö uudistettiin Poliisihallituksen pyynnöstä. Käyttöön otettiin uusi sähköinen tilitysjärjestelmä, jonka kautta kuntavastaavat tekevät sähköisen tilityslomakkeen sekä sähköisen allekirjoituksen todistajineen. Uuden käytännön mukaan kuntavastaava tilittää kunnan alueella kerätyt varat Pieni eleen -keräystilille, josta ne maksetaan tuotonjaon mukaisesti suoraan keränneiden yhdistysten tilille.
Miten tuoton jako menee Pieni ele -keräyksessä?
Puolet jokaisen kunnan lipaskeräystuotosta jaetaan keräykseen osallistuneiden paikallisyhdistysten kesken. Toinen puoli keräystuotosta jaetaan mukana olevien keskusjärjestöjen kesken. Tästä puolikkaasta maksetaan ensin keräyksen kulut, joten paikallisyhdistysten osuus on kulutonta tuottoa.
Miten keräykseen osallistunut sydänkerho saa oman osuutensa?
Keräystuotot voidaan maksaa ainoastaan rekisteröityneen yhdistyksen tilille. Pieni ele -keräyksen tuotot maksetaan näin ollen kyseisen kunta-alueen sydänyhdistykselle. Sydänyhdistys huolehtii itse varojen tilityksen osallistuneelle sydänkerholle.
Mihin keräystuottoa käytetään?
Pieni ele on tärkeä varainhankintatapa sekä paikallisyhdistyksille että myös keskusjärjestöille. Keräys tuo yhdistyksille paikallista näkyvyyttä ja poikii usein muutakin yhteistyötä yhdistysten kesken. Varat käytetään tyypillisesti vertaistuki- ja virkistystoimintaan, kuntoutukseen, sopeutumisvalmennukseen sekä tiedotukseen ja neuvontaan.
Sydänyhteisössä Pieni ele -keräyksellä saadut varat käytetään paikallisesti terveyden edistämistyöhön sekä sairastuneiden vertaistuki- ja kuntoutustoimintaan. Valtakunnallisesti niitä käytetään sydämen hyvinvointia edistävään viestintään muun muassa koulutusten, julkaisumateriaalien ja tiedottamisen kautta.
Tarvitsetko lipasvahteja? Kokeile näitä vinkkejä!
Lipaskerääjien ei tarvitse olla yhdistyksen jäseniä, myös muita luotettavia henkilöitä voi pyytää vapaaehtoiseksi. Ystävien ja sukulaisten lisäksi voit värvätä lipaskerääjiä esimerkiksi paikallisesta terveydenhuolto-oppilaitoksista.
Lähetä esimerkiksi tällainen kutsu:
Lahjoita aikaasi lipasvahtina. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä >> yhdistyksen yhteystiedot >> ja tule mukaan talkoisiin tärkeiden asioiden puolesta.
Tule lipaskerääjäksi äänestyspaikalle! Pieni ele -lipaskerääjänä teet siistiä sisätyötä oman yhdistyksesi hyväksi. Homma on helppoa: Tärkein tehtäväsi on kiittää ja hymyillä. Tule tunniksi tai pariksi! Ota yhteyttä paikallisyhdistykseen > yhdistyksen yhteystiedot > ja sovitaan sinulle sopiva lipasvuoro.
Pieni ele -keräyksen historia
Pieni ele on keräys vammais- ja terveystyön hyväksi, joka toteutetaan vaalien yhteydessä. Aiemmin tunnettiin nimellä vaalikeräys. Keräys perustuu järjestöjen väliseen yhteistoimintaan, ja sen tuotto jaetaan mukana olevien järjestöjen kesken.
Pieni ele -keräys sai alkunsa jo vuonna 1907, jolloin ensimmäisten eduskuntavaalien yhteydessä kerättiin varoja tuberkuloosin vastustamiseen.
Viime vuosina keräyksessä on ollut mukana 17 vammais- ja terveysjärjestöä, joissa on yhteensä yli 400 000 jäsentä. Sydänyhteisö on ollut yksi aktiivisimmista kerääjistä, ja lähes kaikki sydänyhdistykset ovat osallistuneet mukaan Pieni ele -keräykseen. Paikallisyhdistykset toteuttavat keräyksen vapaaehtoisvoimin kunnissa ympäri Suomen. Vapaaehtoisia on mukana toistakymmentä tuhatta – lipaskerääjät ovatkin keräyksen sielu.
Vuonna 2019 päätettiin perustaa oma yhdistys Pieni eleelle. Toukokuussa 2019 pidettiin Pieni ele ry:n perustamiskokous, jossa nimettiin väliaikainen hallitus huolehtimaan yhdistystoiminnan käynnistämisestä. Uusi yhdistys aloitti toimintaansa vuonna 2020. Uudessa yhdistyksessä on mukana 15 vammais- ja terveysjärjestöä. Mukana ovat Allergia, iho- ja astmaliitto, Diabetesliitto, Epilepsialiitto, Hengitysliitto, Invalidiliitto, Kehitysvammaliitto, Kuuloliitto, Kuurojen liitto, Mielenterveyden keskusliitto, Munuais- ja maksaliitto, Neuroliitto, Näkövammaisten liitto, Psoriasisliitto, Reumaliitto ja Sydänliitto.
Pieni ele on suuri turvaverkko. Kiitos, kun olet mukana keräämässä!
Pieni ele verkkosivut Seuraa Facebookissa @pieniele