Hyppää sisältöön
Etusivu / Toiminnan suunnittelu / Yhdistystoiminnan kehittäminen – vetovoimaista ja mielenkiintoista toimintaa

Yhdistystoiminnan kehittäminen – vetovoimaista ja mielenkiintoista toimintaa

Lämpimästi tervetuloa testaamaan uudenlaista vertaistukiryhmätoimintaa omassa yhdistyksessänne syksyllä 2025. Olemme yhdessä kehittämässä yhdistyksiimme uutta sydänterveyttä edistävää toimintaa kokemuksiemme ja uuden tutkimustiedon valossa.

Annukka Alapappila, asiantuntija, järjestötoiminnan sisällöt ja liikunta
Julkaistu 15.1.2025
Päivitetty 16.1.2025

Tammikuun ajankohtaiset asiat

Houkutteleva yhdistystoiminta on nyt näkyvissä

Vuoden 2024 aikana olemme kartoittaneet piiriemme ja alueidemme avulla yhdistystemme houkuttelevia toimintoja eli timantteja, kuten liikuntaa, sydänturvallisuutta ja vertaistukea.

Olemme päättäneet käynnistää mukavien yhdistystoimintojen konseptoinnin vertaistukiryhmistä. Näitä ovat kahvila- ja verkkovertaistukiryhmät sekä vertaistukiryhmä verkossa kirjan parissa. Helmikuun alussa kuvaamme yhdistyksien ja valtakunnallisen yhdistyksen vertaistukihenkilöistä muodostuvan ryhmän kanssa kyseiset toiminnot. Yhdistysedustus tulee Eurasta, Raumalta, Kokkolasta, Lappeenrannasta, Jyväskylästä ja Karpatioista. Pohdimme, tuleeko niiden sisältöjä täydentää tai muokata sen perusteella, mitä uutta tiedämme työikäisten sairastuneiden ja läheisten tuen tarpeesta.

Tulkaa mukaan testaamaan

Kun vertaistukiryhmien toiminnat on kuvattu, on tarkoitus testata yhdistyksissä tätä monelle yhdistykselle osaltaan uudenlaista toimintaa. Tavoitteena on, että mukaan lähtevä yhdistys testaa yhtä itselleen uutta vertaistukiryhmätoimintaa syksyllä 2025. Testaus tapahtuu ohjatusti, ja liitto avustaa ohjaajan eli vertaistukihenkilön perehdyttämisessä ja tukemisessa, toiminnan markkinoinnissa sekä osallistujapalautteen keräämisessä. Liitto myös tuottaa tarvittavan ohjaajamateriaalin. Testaajayhdistyksien palautteiden avulla viilamme kuvaukset lopulliseen muotoon ja tarjoamme ne kaikille sydänyhdistyksille mahdollisuudeksi vuoden 2026 toiminnaksi.

Miten mukaan testaamaan uudenlaista vertaistukiryhmätoimintaa?

Yhdistykselle tämä tarkoittaa innostusta lähteä mukaan. Yhdistyksen vertaistukihenkilön oma innostuminen on olennaista. Toivomme, että yhdistys ilmoittautuu mukaan syksyn testaamiseen viimeistään 28.2.2025 lähettämällä sähköpostiviestin osoitteeseen annukka.alapappila@sydanliitto.fi. Yhdistyksien ja ohjaajien perehdytys käynnistyy maalis-huhtikuussa.

Hienoa, jos tapaamme testaamisen parissa. Uskomme, että tästä tulee hieno kokemus niin teidän yhdistyksellenne kuin meillekin.

Kerron mielelläni lisää kehittämistyöstä😊Olepa tarvittaessa yhteydessä minuun.

Annukka Alapappila, annukka.alapappila@sydanliitto.fi, 040 502 9091

Marraskuun ajankohtaiset asiat

Yhdessä sydänterveyden puolesta

Teemme kaikki yhdessä töitä, jotta mahdollisimman harva sairastuisi ja yhä harvempi kuolisi ennenaikaisesti sydän- ja verisuonisairauksiin. Sydänyhdistyksemme tarjoavat monipuolista tukea sairastuneille ja heidän läheisilleen. Tiedämme kuitenkin, että monet, erityisesti työikäiset, eivät ole vielä löytäneet toimintaamme. Haluamme tuottaa yhdistysten käyttöön vapaavalintaisia toimintamalleja toiminnan järjestämistä helpottamaan.

Kehittämistyö käynnissä

Sydänliiton työntekijät Anna Autio, Paula Mäkelä ja Annukka Alapappila johtavat tätä kehittämistyötä. Mukana työssä ovat paikalliset sydänyhdistykset sekä piirien ja valtakunnallisten jäsenjärjestöjen edustajat. Myös toiminnan kohderyhmän edustajat ovat mukana.

Miksi kehittämistyötä tarvitaan?

  • Jäsenmäärämme vähenee
  • Haluamme houkutella työikäisiä mukaan yhdistystoimintaan
  • Haluamme hyödyntää digitalisaatiota sopivasti
  • Kirkastamme tuen sisältöä sairastuneille ja heidän läheisilleen
  • Vastaamme tuen tarpeeseen entistä vahvemmin
  • Etsimme uusia vapaaehtoisia

Houkutteleva yhdistystoiminta näkyviin

Vuoden 2024 aikana olemme käyneet läpi selvityksiä, kyselyitä ja tutkimuksia liittyen sairastuneiden ja läheisten tuen tarpeeseen. Olemme kartoittaneet yhdistystemme houkuttelevia toimintoja eli timantteja, kuten liikuntaa, sydänturvallisuutta ja vertaistukea. Keskitymme sydänterveyden teemoihin, joten yhdistyksen hallinnointi ei ole kehittämisen kohteena.

Timanttien konseptointi

Vetovoimaisista toiminnoista alamme työstämään helposti käyttöön otettavia toimintamalleja keväällä 2025. Työstäminen eli konseptointi tapahtuu yhdessä yhdistysten kanssa. Erityisessä roolissa ovat yhdistykset, joiden houkuttelevat toiminnot ovat tiedossamme. Testaamme konseptoitua toimintaa yhdistyksissä, joissa sitä ei ole vielä ollut. Saadun palautteen perusteella viimeistelemme uusia toimintamalleja yhdistysten käyttöön.

Uusia vapaaehtoisia mukaan

Yhdistyksissämme on hieno joukko vapaaehtoisia, mutta tarvitsemme lisää uusia toimijoita esimerkiksi ryhmänohjaajiksi tai tapahtumien koordinoijiksi.

Vuoden 2025 tavoitteet

Tavoitteenamme on tarjota yhdistyksille toimintaa, joka vastaa sairastuneiden ja läheisten tarpeisiin. Pyrimme siihen, että 1-2 yhdistystoiminnan sisältöä on kuvattuna vuoden 2025 loppuun mennessä ja että saamme uusia vapaaehtoisia mukaan.

Tulkaa mukaan testaamaan uudenlaista toimintaa

Kutsumme tammikuun 2025 järjestötiedotteessa yhdistyksiä mukaan testaamaan uudenlaista toimintaa omassa yhdistyksessään. Tavoitteenamme on, että testaaminen tapahtuu viimeistään syksyllä 2025. Testaus tapahtuu ohjatusti, ja liitto avustaa ohjaajan perehdyttämisessä ja tukemisessa, toiminnan markkinoinnissa sekä osallistujapalautteen keräämisessä. Liitto myös tuottaa tarvittavan ohjaajamateriaalin.

Kehittämistyön tukena ohjaus- ja työryhmät

Ohjausryhmä:

  • Tarja Mänttäri, Sydänliitto Etelä-Suomen Alue, ohjausryhmän puheenjohtaja
  • Kaija Jestoi, Keski-Pohjanmaan Sydänpiiri
  • Sinikka Mylläri, Jurvan Sydänyhdistys
  • Tuija Lehtinen, Hämeenlinnan Seudun Sydänyhdistys
  • Kaisu Heiko, Oulun Sydänyhdistys
  • Kristian Järnström, Rauman Seudun Sydänyhdistys
  • Anna Rikala, Sydänliitto
  • Otto Pasma, Sydänliitto
  • Annukka Alapappila, Sydänliitto, projektipäällikkö, esittelijä
  • Paula Mäkelä, Sydänliitto
  • Anna Autio, Sydänliitto

Työryhmä:

  • Annika Suosalo, Lapin Sydänpiiri
  • Emmiina Vertanen, Keski-Suomen Sydänpiiri
  • Satu Kakko, Lahden Sydänyhdistys
  • Sirpa Suonperä, Kokkolan Sydänyhdistys

 

Lisätietoa: Annukka Alapappila, annukka.alapappila@sydanliitto.fi, puh. 040 502 9091

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut