Kymmenhenkinen kävelyporukka kokoontui Mäntä-Vilppulan kaupungintalon pihaan tiistaina 23.4.2024. Lähdimme takatalvisessa säässä leppoisalle sydäniskurikävelylle.
Uimahallille saavuimme älykännykän 112 Suomi sovelluksessa olevan karttapalvelun reittiopastajan opastamana. Löysimme sydäniskurin lippukassan hoitajalta. Tutkimme laitetta: mistä laite laitetaan päälle, mistä löytyvät elektrodit, jotka kiinnitetään autettavan rintakehälle ja mistä painetaan isku, jos laite sitä suosittelee. Jatkoimme kävelymatkaa kirjastolle. Sydäniskuri sijaitsi siellä kirjastovirkailijan tiskin lähettyvillä. Kirjaston laite oli eri merkkinen, kuin uimahallin laite. Saimme tietää, että kaikki sydäniskurit ovat maallikkokäyttöön tarkoitettuna helppokäyttöisiä, vaikka ovat monen merkkisiä. Laitteiden huolto vaatii huomiota, sillä akkujen ja elektrodien vaihtoväli on neljästä viiteen vuoteen, mikäli laitetta ei olla käytetty. Nyt katsotuissa sydäniskureissa eräpäivät olivat melko lähellä.
Jatkoimme matkaa kaupungintalolle, jossa sydäniskuri löytyi aulan takaseinällä olevasta kaapista portaiden alla. Sydäniskurin kaapin avaaminen tuntui haasteelliselta, mutta opimme sen avaamaan rohkealla riuhtaisulla. Totesimme, että laitteen hakua nopeuttaa, kun laite on näkyvillä, helposti havaittavissa ja hakureitti sen luo on selkeästi opastemerkattu. Meiltä puuttuvat 24/7 saatavilla olevia sydäniskurit.
Kävelyreitin jälkeen perehdyimme Anne-nuken ja harjoitussydäniskurin avulla peruselvytykseen: painelu, puhallus ja sydäniskurin käyttö. Opastuksesta vastasi Sydän-Suomen alueelta Anne Kettula. Koska ennakointi edistää sydäniskurin nopeaa hakemista ja käyttöön saamista, pohdimme yhdessä mehutarjoilun lomassa, uuden sydäniskurikävelyn järjestämistä Vilppulan alueella.