Hyppää sisältöön

Pihtiputaan Sydänyhdistys 40 vuotta

Pihtiputaan Sydänyhdistys viettää 40-vuotisjuhlia vuonna 2021! Perinteikäs yhdistys perustettiin jo vuonna 1981. Se on vuosien varrella järjestänyt jäsenilleen lukuisia tapahtumia, juhlia, liikuntakerhoja ja virkistysmatkoja. Ihan konkreettista apuakin on tarjottu mm. sydänkuntoutuksessa. Silti toiminta on aina keskittynyt sairastamisen sijaan terveyteen, vertaistukeen, aktiiviseen elämään ja mukavaan yhdessäoloon.

Pihtiputaan Sydänyhdistys 40 vuotta!

Pihtiputaan Sydänyhdistyksellä on vahvat juuret. Oma itsenäinen yhdistys perustettiin 1981, mutta sitä ennen Pihtiputaan sydäntoimintaa oli jo tehty vuonna 1972 perustetussa Pohjoisen Keski-Suomen Sydänyhdistyksessä. Se kattoi Viitasaaren, Pihtiputaan ja Kinnulan. Itsenäistyminen ei ollut helppoa, sillä itsenäisiä yhdistyksiä vastustettiin läänin tasolla. Yhden pitäjän yhdistyksiä ei pidetty elinvoimaisina, mutta niin vain on Pihtiputaallakin porskutettu itsenäisenä jo 40 vuotta!
Pihtiputaan Sydänyhdistys ry:n ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Paavo Karjalahti. Varapuheenjohtajana toimi Eero Krook, sihteerinä Jouni Levonen ja taloudenhoitajana Maija Kurki. Hallituksessa toimivat myös Marjatta Heinonen kirkonkylältä, Göta Jonninen ja Arttu Paananen Muurasjärveltä, Veli Toivonen Alvajärveltä, Alpo Hakonen Elämäjärveltä ja Toivo Ruotanen Korppisesta. Jäseniä oli perustamisvaiheessa 44, mutta jo ensimmäisen vuoden jälkeen 226. Pian jäseniä oli 600 – yli 10 % kuntalaisista!
Yhdistyksen toiminta suuntautui alkuaikoina paitsi jäsenhankintaan myös kouluihin. Yhdistyksen jäsenet kiersivät kouluja, eläkeläiskerhoja ja kyläyhdistyksiä, näyttivät dia- ja videoesityksiä ja keskustelivat terveellisistä elintavoista.
Kiitos pihtiputaalaisten, yhdistyksen varainkeräykset ovat olleet menestyksiä ja yhdistys on saanut konkreettista tukea myös kunnalta ja paikallisilta yrityksiltä. Mm. Pihtiputaan pelastuslaitos on saanut Sydänyhdistykseltä SPR:n kanssa yhdessä hankitun sydäniskurin ja välineitä. Jopa pihtiputaalaiset kuorot ovat järjestäneet varainkeruukonsertteja sydänterveyden edistämiseksi.
Vuosien varrella yhdistys on järjestänyt lukemattomia terveysmittauksia, sydänvalistustapahtumia, sydänjuhlia ja -tansseja, liikuntakerhoja ja virkistysmatkoja jäsenille ja heidän perheilleen. Sydänyhdistys on avustanut jäseniä mm. sydänkuntoutuksessa ja joskus leikkauksissakin. Silti toiminta ei ole keskittynyt sairastamiseen, vaan nimenomaan terveyteen, vertaistukeen, aktiiviseen elämään ja mukavaan yhdessäoloon.
Teksti Outi Raatikainen, lähteenä on käytetty osin Pentti Halosen 20-vuotispuhetta.
Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot