Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänkuntosalilta hoivaa sekä kropalle että mielelle

KAUHAJOKI

Hanne Aro

Kauhajoen Sydänyhdistyksen väki on jo viiden vuoden ajan käynyt säännöllisesti kuntosalilla. Aluksi matkaan lähdettiin 27 henkilön voimin, mutta tänä päivänä porukassa on jo 44 aktiivista kuntoilijaa. Kymmenen henkilöä on ollut mukana menossa alusta saakka ja tällä hetkellä kävijöiden keski-ikä on 73 vuotta.

Sydänkuntosali aloitettiin 12.3.2019. Etelä-Pohjanmaan Sydänpiiri haki tuolloin Sosiaali- ja terveysministeriön terveysjärjestöille myöntämää Stea -rahoitusta. – Me saimme anoa rahoitusta piiriltä ja sen myös saimme. Ensimmäinen vuosi oli Stea -rahan myötä meille täysin ilmainen ja tämän rahan ansiosta kuntosalitoimintamme alkoi, kertoo Kauhajoen Sydänyhdistyksen kuntosalivastaava Margit Sauna-aho.

Sydänyhdistyksen liikuntavastaavia ovat Sauna-ahon lisäksi Eija Ojala, Marja-Leena Lipasti ja Marjatta Uusitalo. – Me kaikki toimimme myös kuntosalilla ohjaajina. Bodysportin tiloja käytämme pientä korvausta vastaan ja isosti pitää kyllä kiittää yrittäjiä, että ovat niin hienosti meidät vastaan ottaneet, Sauna-aho toteaa.

Kokonaisvaltaista hyvää oloa

Sydänkuntosali kutsuu viikoittain tiistaisin. Parin tunnin aikana kukin tulee salille silloin kun ehtii, käynnistä peritään pieni maksu. Aikaa kuntoilulle on kaksi tuntia ja kukin on sen aikaa, kun mukavalta tuntuu.

– Jokainen kuntoilee siten ja sellaisilla laitteilla, kun parhaimmalta tuntuu. Kroppaa kuunnellen, Sauna-aho toteaa. Ja jos jonkin laitteen kanssa toimiminen tuntuu hankalalta, ohjausta on saatavilla. – Silloin aluksi muistan, että ensimmäinen kysymys oli, mitä sinne salille pitää laittaa päälle, muistelee Sauna-aho. Ja vastaus on sama kuin silloin, sellaiset vaatteet, missä sinun on mukava olla. Muuta väliä ei ole.

Salme Tuovinen on yksi heistä, joka on käynyt salilla alusta saakka. – Jossakin kohtaa oli pieni tauko, mutta silloinkin halu lähteä salille oli tosi suuri. Kyllä tätä joka viikko odottaa ja olo on tosi mukava, kun salilta kotiin menee, hän kommentoi.

Kuntosalilla käyminen tekee hyvää paitsi kropalle, mutta myös mielelle. – Täältä on saanut uusia ystäviä ja ainahan täällä kova puheensorina käy. Kovasti tämä on sosiaalinenkin juttu, Tuovinen kertoo. Ja jos ovat sosiaaliset kontaktit tärkeitä, on lihaskunnon merkitys vieläkin suurempi. – Toivottavasti jokainen ikäihminen tiedostaisi sen, miten tärkeää on pitää lihaskunnosta huolta, jo kotona pärjäämisen takia, sanoo Sauna-aho.

Sydänkuntosalin porukkaan mahtuu mukaan uusiakin kasvoja. – Ja kun kuntosalitoiminta menee toukokuussa hetkeksi kesätauolle, jatkamme kokoontumisia lenkkipoluilla, kunnes taas palaamme salille. Tervetuloa mukaan, kannustaa Sauna-aho.

 

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot