Hyppää sisältöön
Etusivu / Suunnittelu käynnistyy sydänturvallisuuden edistämiseksi Alajärvellä ja Lehtimäellä

Alajärven Sydänyhdistys on edistämässä oman toiminta-alueensa sydänturvallisuutta osallistumalla kolmen uuden sydäniskurin ja lämpökaapin sijoittamisen suunnitteluun ja luovuttamiseen Alajärven uusiin kohteisiin yhdessä Sydän-Suomen alueen kanssa. Sydäniskurit ja lämpökaapit kustantaa Töysän Säästöpankkisäätiö. Sydän-Suomen alue koordinoi hanketta.

Alajärven Lehtimäelle sijoitetaan lisäksi neljäs uusi sydäniskuri, jonka kohteen löytämisen suunnittelussa tehdään yhteistyötä Ähtärinjärven Sydänyhdistyksen hallitukseen kuuluvan Lehtimäen jäsenen kanssa. Lehtimäen entinen kunta kuuluu Ähtärinjärven sydänyhdistyksen toiminta-alueeseen. Sydänyhdistysten hankkeeseen tuoma paikallistuntemus on valttia hyvien kohteiden löytämisessä.

Suunnittelutyöryhmä kokoontuu Alajärvellä 15.11 Kirkontuvassa. Tarkastelemme Alajärven ja Lehtimäen sydäniskureiden nykytilannetta ja etsimme sijoittamisen kohteita Sydänturvallinen Suomi https://sydanturvallinensuomi.sydan.fi verkkopalvelun sekä karttapalvelun https://defi.fi. avulla.

Tarkoitus on löytää alueita, joissa sydäniskuri toisi laajaan asuinympäristöön mahdollisimman monelle asukkaalle sydänturvallisuutta. Kuitenkin niin, että aikaisemmin alueelle hankitut sydäniskurit eivät olisi liian lähellä uusia. Sydäniskurit asetetaan lämpökaappeihin, jossa ne ovat 24/7 saatavilla.

Kun sydäniskurien paikat ovat selvillä, otamme kohteisiin yhteyttä ja kysymme, haluaisivatko he ottaa sydäniskurin alueilleen vastaan. Saajatahojen kanssa sovitaan luovutukseen liittyviä asioita ja avoimien sydänturvallisuustilaisuuksien järjestämisen aikatauluja. Tarkoitus olisi mahdollistaa lähialueen asukkaille ja kaikille kiinnostuneille opastustilaisuus, jossa tutustutaan sydäniskurin kaappiin, miten se avataan ja miten kaapista sydäniskuri saadaan ulos hätätilanteessa. Näin rohkaistaan matalalla kynnyksellä hakemaan iskuri, jos hätä on. Tilaisuudessa osallistujat saavat paljon tietoa, mistä lähimmät sydäniskurit löytyvät, miten sydäniskuri toimii ja miten sitä käytetään elvytyksessä. Osallistujat voivat harjoitella elvytystä ja iskurin käyttöä.

Sydänyhdistys esittelee monipuolista toimintaansa tilaisuuksissa ja saa näkyvyyttä omalle toiminnalleen. Alajärvellä on tällä hetkellä 24 sydäniskuria, joista kolme on Lehtimäen alueella. Monet sydäniskurit ovat rajoitetusti, tiettyinä aukioloaikoina saatavana. Alajärvi on Etelä-Pohjanmaan sydänturvallinen kunta/kaupunki vertailussa sijalla 7 /18 ja Suomessa Sydänturvallinen Suomi kunta/kaupunki tilastossa Alajärvi on sijalla 59 /303.

Kaikille avoimet Sydänturvallisuustilaisuudet toteutetuvat vuoden 2024 alussa.   

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot