Hyppää sisältöön
Etusivu / Helsingin Sydänyhdistys vierailulla Fazerilassa

Helsingin Sydänyhdistys vierailulla Fazerilassa

Helsingin Sydänyhdistyksen aktiiviset jäsenet vierailulla Fazerilassa 30.11.2021

Leena Harrinkari
Julkaistu 3.12.2021

Helsingin Sydänyhdistys ry on järjestänyt syksyn aikana useita tapahtumia. 30.11.2021 vierailimme Fazerilassa Vantaalla. Laaja joukko yhdistyksen jäseniä oli saapunut paikalle. Tuula keräsi heti ovella osallistumismaksun 11 euroa, ja meidät jaettiin kahteen ryhmään. Ryhmät erottuivat erivärisistä rannekkeista, joiden värit olivat vaaleanpunainen ja vaaleansininen. Anita jakoi rannekkeet. Itse kuuluin vaaleansinisiin. Molemmilla ryhmillä oli oma Fazerilan opas johdossa.

Sinisten ryhmä tutustui ensin tropiikkiin. Siellä oli lämmintä ja kosteaa. Tropiikissa oli kasveja, joita on käytetty Fazerilan tuotteissa esim. kaakao- ja banaanipuu olivat esillä. Tämän jälkeen katselimme filmiä, joka kertoi  Karl Fazerin elämänkerran ja tarinan. Karl Fazer syntyi 16.8.1866. Hän avasi konditorialiikkeensä syksyllä 1891 isänsä omistamaan kiinteistöön Kluuvikatu 3:een Helsingin keskustassa. Berta Blomqvist poikkesi Kluuvikadun kahvilassa juomaan kaakaota. Myöhemmin Bertasta tuli Karl Fazerin elämänkumppani, läheisin työtoveri ja neuvonantaja. Berta oli hankkinut kaupallisen koulutuksen, joten hän oli mukana tuotannon suunnittelussa, hoiti kirjanpidon ja tilinpäätökset, istui kiireaikoina vieläpä kassalla.

Kahviloiden menestyksestä huolimatta Fazerin maine perustui kuitenkin makeisiin. Niiden valmistusta Karl Fazer oli opiskellut Euroopan johtavissa konditorialiikkeissä, minkä jälkeen hän aloitti makeisten tehdasmaisen valmistuksen Punavuoressa. Makeisten laatu oli ensiluokkainen ja ne pakattiin upeisiin pakkauksiin. Fazer oli ja on edelleenkin perheyhtiö, joka seuraa aikaansa ja kehittää uutuuksia.

Fazerin Sininen on kaikille suomalaisille tuttu tuote. Sinisen resepti tuli Fazerille ystävänpalveluksena. Karl Fazerin pojalla Svenillä oli englantilainen liiketuttava, jonka vävy sairasti vakavaa silmäsairautta. Sven Fazer sai suhteidensa avulla vävyn silmäsairauksiin erikoistuneelle lääkärille. Tämä paransi sairauden. Kiitokseksi liiketuttava lahjoitti Svenille hallussaan olleen sveitsiläisen suklaareseptin. Siitä syntyi Fazerin Sininen. Alkuperäistä reseptiä säilytetään edelleen Fazerilan kassakaapissa. Kultainen nimikirjoitus ja sinen pakkaus ovat olleet alusta alkaen maitosuklaan tunnus. Nykyisin maitosuklaa valmistetaan Vantaan tehtaalla. Valmistukseen käytetään tuoretta maitoa ja Arriba-kaakaopapuja.

Kierroksen lopussa saimme nauttia Fazerin herkkuja ja vielä kotiin viemisiksi/tuomisiksi saimme Fazerin tuotekassin. Tämän lisäksi oli mahdollisuus ostaa Fazerin tuotteita sekä käydä kahvilassa.

Tuulalta olin saanut hyvät ohjeet, miten Fazerilaan pääsee: metrolla ensin Mellunmäkeen ja siitä  esim. bussilla 572K Fazerilan eteen. Mielestäni Sydänyhdistyksen retki oli hyvin järjestetty ja organisoitu. Yksinkin tietenkin voi Fazerilaan mennä, mutta silloin jää jotain paitsi. Sydämelliset kiitokset vielä Anitalle ja Tuulalle tapahtuman järjestämisestä!

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot