Hyppää sisältöön
Etusivu / Syyskuun ulkoiluvinkki – Sarvivuori

SYYSKUUN ULKOILUVINKKI – SARVIVUORI

Jyväskylän ympäristössä on joka puolella hyvät ulkoilumaastot kävelijöille, pyöräilijöille ja talvella hiihtäjille. Lännen suunnalla on Laajavuoren ympäristö, pohjoisessa Palokan Touruvuori, idässä Halssilan hiihtomaa ja Kangasvuoren ja Huhtasuon maastot ja etelässä Sarvivuori. Helpoiten Sarvivuoren reiteille pääsee Keljonkankaan liikuntapuiston kautta. Liikuntapuistoon on opastusviitat Keljonkankaantieltä ja risteyksessä on pysäkki 16 ja 21 busseille, jotka ajavat keskustasta Keljonkankaantietä pitkin Säynätsaloon ja Muurameen. Liikuntapuistossa on tilava pysäköintipaikka.

Sarvivuoressa on kolme reittivaihtoehtoa. Lyhyin on 1,6 km ja sen varrelle jää toinen laavu. Kun tähän lyhyimpään reittiin lisätään vajaan kilometrin kierros, saadaan 2,5 km:n pituinen lenkki. Näiden ympäristössä on 18-väyläinen frisbeegolfrata. Väylät on sijoiteltu niin, että kävelijöiden ei tarvitse pelätä kiekkoja. Vaativin reitti on 4,4 km pituinen ja siinä onkin haastetta enemmän mäkisen maaston vuoksi.

Kun reittiä lähtee kiertämään myötäpäivään, on jo parin sadan metrin päässä ihmeteltävää; vasemmalla on aidattu jyrkänne, jonka pohjalta erottuu n. 200 metrin pituudelta Jämsään menevää rautatietä ja mustana aukkona kaupungin puoleisen lyhyemmän tunnelin pää. Jyrkänteen vieressä on kasvillisuuden osittain peittämä betonilla/kivillä vuorattu maahan kaivettu  kouru. Mitähän ja milloin siitä on uitettu? Siitä sadan metrin päässä oikealla on erikoisia rakennelmia kivistä, lankuista, betonirenkaista ja työkoneiden kumirenkaista. Se on trialpyöräilijöiden harjoitus- ja kilpailukenttä.  Kun olet ohittanut molemmat lyhyempien reittien tienhaarat, edessäsi on pitkä alamäki. Sen jälkeen onkin sitten vielä pitempi ylämäki, ainakin se tuntuu pitemmältä. Mäen päällä sen ensimmäisen laavun kohdalta onkin sitten komeat näköalat Päijänteelle. Ruskan värejä löytyy jo; violetin eri sävyissä loistavista mustikan lehdistä ja muutamasta punaisesta maahan pudonneesta haavan lehdestä. Osa puolukoistakin on jo punaisia. Loppumatka laavulta eteenpäin onkin sitten maastoltaan vähän tasaisempaa. Reitti kulkee Sarvivuoren asuntoalueen takana Itätuulentien suuntaisesti ja siinä on reitin varrella vuoren puolella korkeat, lohkomaiset kallioseinämät, osin puiden peitossa. Muitakin jälkiä viimeinen jääkausi on alueelle jättänyt; itäpuolella on tosi jyrkät rinteet ja muilla suunnilla paljon isoja siirtolohkareita ja monen kokoisia kiviä. Niitä voikin sitten hyödyntää istuma- ja nojauspaikkoina tai vaikka pakaralihaksen venytystelineenä. Reitin viimeiset pari kilometriä onkin yhteisiä lyhyempien reittien kanssa ja viimeisen mäen kupeesta löytyy se toinen laavu. Alueella on muutamia Jyväskylän yliopiston tutkimuksiin liittyviä linnunpönttöjä. Pöntöissä tuskin tähän aikaan on asutusta, mutta todennäköisesti talitiaiset kelpuuttavat ne talviasunnoikseen. Reitin kierrettyäsi voit onnitella itseäsi ja palkita hyvän suorituksen vaikkapa pullakahveilla.

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot