Hyppää sisältöön

Vapaaehtoista sydäntyötä on tehty yli 55-vuotta.

 

Historiaa

Yhdistyksemme alkuvaiheet ajoittuvat yli 55-vuoden taakse vuoteen 1965. Toukokuun 4. päivä klo19 pidettiin Tikkurilan kansalaiskoululla Uudenmaan sydäntautiyhdistys ry:n Tikkurilan paikallisosaston perustava kokous. Paikalle saapui tuona tiistaina 17 henkilöä, jotka perustivat aluksi rekisteröimättömänä toimivan yhdistyksen.  Ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Esko Lylynoja. Yhdistyksen toiminnan tarkoitukseksi kirjattiin ” toimia yhteistyössä Uudenmaan Sydäntautiyhdistyksen kanssa sydän- ja verisuonitautien torjumiseksi harjoittamalla valistus-, tiedotus- ja neuvontatoimintaa tekemällä yhdistykselle esityksiä sydän ja verisuonitauteja sairastavien hoidon ja sosiaalisen huollon kehittämiseksi sekä pyrkimällä muillakin tavoin edistämään sydän- ja verisuonitautien vastustamista.”  Alkuvuosina jäsenmäärä kasvoi tasaisesti ja valistustilaisuuksia järjestettiin eri kylissä.

Vuonna 1972 tuli ajankohtaiseksi rekisteröidä yhdistys Suomen Sydäntautiliiton aloitteesta. 17.1. 1972 perustettiin uusi yhdistys, jonka nimeksi tuli Vantaan Sydäntautiyhdistys. Aikaisemmin samana vuonna oli Helsingin maalaiskunta jäänyt historiaan ja tilalle oli syntynyt Vantaan kauppala. Ansioitunutta toimintaa jatkettiin Vantaalla kansanterveyden hyväksi lukuisten puheenjohtajien johdolla. 80-luvun alusta käynnistyi erityisen merkittävä sydänkerhotoiminta Tikkurilassa, Korsossa, Hakunilassa ja Myyrmäessä. Merkitys ei ole muuttunut 80-luvulta tähän päivään. Edelleen sydänkerhotoiminta on merkittävä kohtaamispaikka vertaisten kesken.

 

Yhdistys ei olisi mitään ilman vapaaehtoisiamme.

Vapaaehtoisemme ovat kultaa. He antavat omaa kallisarvoista aikaansa sydänterveyttä edistävälle työlle. He tekevät omalla toiminnallaan lähimmäisen, sydäntoipilaan, parasta ajatellen ihmeitä. Ihmeeksi, minä tänä päivänä kutsun välittämisen kulttuuria, mikä ei ole hävinnyt mihinkään ajan saatossa vaan syttyy joka kohtaamisella uudelleen- uudeksi ihmeeksi. Lukemattomia ja taas kerran lukemattomia tunteja on käytetty sydäntyön edistämistä.

 

Vertaistuki

Vertaistuki on kaikessa toiminnassamme mukana ja voisin jopa kutsua sitä yhdeksi toimintamme keskeisimmistä päämuodoista. Kuinka tärkeää sydänsairastuneille on kohdata vertainen, joka voi omalla tarinallaan auttaa, voimme vain jokainen kuvitella. Toivon ja realismin tarjoaminen pelottavassa tilanteessa auttaa. Siitä on tehty lukuisia tutkimuksiakin. Vertaistuessa lähimmäinen ja tuen antaja ovat vastavuoroisessa suhteessa toisiinsa. Meillä on 5 koulutettua vertaistukihenkilöä ja kymmeniä ns. kouluttamattomia vertaistukihenkilöitä kerhoissa, liikuntaryhmissä sekä muussa toiminnassa. Jokainen joka puhuu omasta tilanteestaan ja kuuntelee toista samassa tilanteessa olevaa on omalla tavallaan vertaistukihenkilö.

 

Sydäntyön sydämenä sykkii halua auttaa

30-vuotta sitten suunnitellussa logossamme haluamme myös vaalia tätä omaa sydänyhteisöä Vantaan Sydäntä. Logon suunnittelija arkkitehti Kalevi Karlsson kaupungin kaavoitusvirastosta muodosti logoon 3 sydäntä. Uloimpana oleva sydän kätkee kenttäänsä pienemmän ja tämä edelleen pienimmän sydämen. Siinä ovat liitto, piiri ja yhdistys. Muut sydämet ovat kärki ylöspäin, mutta pienin seisoo kärjellään muodostaen Vantaan Sydän yhdistyksen. Näemme tämän oikeinpäin olevan pienen yhdistyksemme sydämen koko Vantaalaisen sydäntyön sydämenä. Sydämessä sykkii aito auttamisen halu.

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot