Hyppää sisältöön

Heräämisiä

Tuntuuko sinustakin siltä, että talvi on ollut pitkä, pimeä, raskas, liukas ja ajoittain liki sietämätön? Jos tuntuu, niin jaat tuntemuksesi monen suomalaisen kanssa. Uskallanpa väittää näin. Me odotamme kevättä ja kesää kuin… kuka mitäkin.  

Nyt luonto on herännyt, joskin viipyillen. Kevättä ja kesää, valoa kohti me jaksamme tähyillä yli puolet vuodesta. Talvella huomaan itse eläväni sitä kuuluisaa sitten kun -elämää. Sitten kun kevät koittaa, sitten kun tulee kesä, sitten kun pääsee uimaan, sitten kun pääsee hoitamaan puutarhaa, sitten kun saa nostaa uusia perunoita maasta, korjata satoa ja poimia omenat puusta. 

Me ansaitsisimme auringonpaisteen ja lämmön, jota ilman eivät kasvitkaan elä. Emme me ihmisetkään.  

Joka tapauksessa, pienistä takatalvista huolimatta meillä on vielä toivoa lämmöstä ja paisteesta. Onhan kesä tätä kirjoitettaessa onneksi edessä.  

Toivoa on hyvä pitää yllä muutenkin kuin säiden osalta. Olen katsellut ja kuunnellut kaikenlaisia vuodatuksia siitä, miten toivottomuus nakertaa nykyihmisten mieliä. Uskon vahvasti, että jatkuva negatiivisten uutisten synkkä virta vie monien suomalaisten mielet mennessään.  

Mihin on rohkaisu unohtunut? Emme voi ummistaa tietenkään silmiämme maailman tapahtumilta, mutta Suomessa me olemme vielä ihan hyvässä jamassa. Olen usein nostanut tätä teemaa esiin omissa kirjoituksissani, vaikka nehän ovat kuin huutavan ääni erämaassa: kukaan ei kuule. 

Olen itsekin kriittinen monessa suhteessa, mutta näinkin pitkään eläneenä uskon tietäväni sen, että ihminen voi itsekin vaikuttaa moneen asiaan. Säälittely ei kanna minnekään, eivätkä muut ihmiset tai yhteiskunta ole aina vastuussa kaikesta, mitä ihmisen eteen tulee.  

No niin, nyt taas heräsin opettamaan muita. Sorry siitä.  

Tällä hetkellä koen heräämisiä: valoisia aamuja, pitkiä iltoja ja ihanaa kasvukauden alkua. Puut vihertävät, linnut laulavat. Luonnolla on uskomaton voima. Kylmyyden jälkeen elämä nousee maasta ja voittaa. Tässä vaiheessa rikkaruohojenkin kasvu ilahduttaa. Siinä on ihmettä ja iloa kerrakseen.  

Eletään toivossa, kuten kulunut sanonta kuuluu. 

Malja Elämälle! 

Raija Hallikainen  

Raiha2008@windowslive.com  

 

 

 

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot