Hyppää sisältöön
Etusivu / Verenpaineen kotimittaus

Kotimittaus on luotettava tapa selvittää verenpaine, jos mittari, mansetti ja mittaustekniikka ovat kunnossa. Verenpaineen voi mitata itse myös monessa terveydenhuollon toimipisteessä ja apteekissa. Kainuun Sydänyhdistys järjestää maanantaisin maksullisia mittaustapahtumia, joissa mitataan mm. verenpainetta. Tiedot mittaustapahtumista löytyvät tämän sivuston kohdasta Toimintaa/Tapahtumakalenteri.

 

Milloin verenpaine mitataan

Jokaisen aikuisen tulee tietää oma verenpainetaso. Jos verenpaine on yksittäisessä lääkärin tai hoitajan tekemässä mittauksessa ≥ 140/90 mmHg tai kotimittauksessa ≥ 135/85 mmHg, verenpainetaso selvitetään seitsemän vuorokauden mittaussarjana. Kotimittaus on helpoin ja luotettavin tapa tähän.

Verenpaine mitataan aamuin illoin kaksoismittauksena viikon ajan. Kaksoismittaus tarkoittaa verenpaineen mittaamista kahdesti peräkkäin 1-2 minuutin välein. Verenpainetaso on viikon aikana tehtyjen mittausten keskiarvo.

Hoidon arviointiin eli verenpainetason seurantaan riittää neljän vuorokauden mittaussarja. Aamumittaukset tehdään yleensä ennen lääkkeiden ottoa klo 6-9 ja iltamittaukset klo 18-21.

Milloin kotimittaus on tarpeen? Miksi se on tarpeen? Kuinka usein mitataan?
Kun verenpaine on yksittäisessä mittauksessa todettu kohonneeksi tai kun mittaustulokset vaihtelevat paljon eri kerroilla. Jotta saataisiin selville todellinen verenpainetaso ja voitaisiin tehdä päätös lääkehoidon tarpeellisuudesta. Verenpaine mitataan kaksoismittauksena aamuin ja illoin seitsemänä peräkkäisenä vuorokautena.
Kun lääkehoito on äskettäin aloitettu tai lääkitystä on muutettu. Jotta saadaan selville, päästäänkö lääkeannoksella hoitotavoitteeseen. Verenpaine mitataan kaksoismittauksena aamuin ja illoin neljänä mielellään peräkkäisenä vuorokautena. Mittaussarjat tehdään kahden viikon aikana ennen seuraavaa lääkärin tai hoitajan vastaanottoa.
Kun lääkitys on vakiintunut ja hoitotaso saavutettu. Seurataan verenpainetason pysyvyyttä. 1-2 mittausta kuukaudessa ja lisäksi neljän vuorokauden mittaussarja ennen lääkärin tai hoitajan vastaanottoa.

Mittaa näin

Ennen verenpaineen mittausta vältetään puolen tunnin ajan raskasta fyysistä ponnistelua, tupakointia ja alkoholia, kahvia, teetä, kola- ja energiajuomia. Mittausympäristön tulisi olla meluton, kiireetön ja lämmin.

Verenpaineen voi mitata kummasta olkavarresta tahansa. Tavallisesti oikeakätisen on helpompi mitata vasemmasta olkavarresta ja vasenkätisen oikeasta. Tarkista oman mittarisi käyttöohjeista, onko mansetin asettamisessa oikean ja vasemman olkavarren välillä jotain eroa.

Verenpaineen seurantaa aloitettaessa on hyvä tarkistaa, ettei käsien välillä ole merkittävää (yli 10 mmHg) paine-eroa. Jos ero on merkittävä, mitataan siitä kädestä, jossa paine on korkeampi.

  1. Istu selkänojalliseen tuoliin, nojaudu selkänojaan ja istu mahdollisimman rennosti.
  2. Kiedo oikean kokoinen mansetti paljaan olkavarren ympärille siten, että sormi mahtuu mansetin ja olkavarren väliin.
  3. Katso, että ilmaletkun kiinnityskohta on ylöspäin ja että letku kulkee vapaasti. Tue käsivarsi noin 90 asteen kulmaan siten, että mansetti ja sydän ovat samalla tasolla. Pidä käsi rentona. Kun olet kiinnittänyt mansetin olkavarteen, rauhoitu ennen mittausta noin viiden minuutin ajaksi.
  4. Suorita mittaus. Ole aivan rento. Älä puhu tai liiku mittauksen aikana. Toista mittaus 1-2 minuutin kuluttua ja merkitse molemmat tulokset muistiin. Ota aina verenpaineen mittaustulokset mukaan lääkärin tai terveydenhoitajan vastaanotolle.
Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot