Löydä oma tukijasi
Oletko sairastunut tai sairastuneen läheinen? Haluaisitko jutella kokemuksistasi toisen samankaltaista kokeneen kanssa? Karpatioiden koulutettuja vertaistukihenkilöitä löytyy eri puolilta Suomea. He ovat vaitiolovelvollisia, tavallisia ihmisiä, jotka auttavat samankaltaisessa elämäntilanteessa olevaa.
Vertaistuki löytyy monenlaisista kanavista
Karpatioiden vertaistukihenkilön kanssa voit soitella tai tavata, jos asutte lähekkäin. Vertaistukea löytyy myös Facebookista sekä verkossa toimivasta ryhmästä. Eri puolilla Suomea kokoontuu vertaistuellisia Karpalot-ryhmiä
Etsi vertaistukihenkilö -haku
Löydät Karpatioiden koulutetut vertaistukihenkilöt tämän sivun alaosassa olevasta Sydänliiton Etsi vertaistukihenkilö -hausta. Pääset hakuun myös tästä. Valitse aihepiiri oman sairautesi mukaan. Hakupalvelussa voit etsiä sinulle sopivaa vertaistukihenkilöä myös iän ja kotipaikkakunnan perusteella. Voit lähettää vertaistukijalle viestin tai ottaa häneen yhteyttä, mikäli mukana on yhteystiedot. Vertaistukijan kanssa voi jutella puhelimessa tai tavata, jos asuu lähekkäin, esimerkiksi samalla paikkakunnalla. Yhdessä voi mennä vaikkapa kävelylenkille.
Vertaistukiryhmät Facebookissa
Facebookissa toimii kaksi yhdistyksen ylläpitämää vertaistukiryhmää:
- Karpatiat-ryhmä on sydänlihassairastuneille ja läheisille suunnattu vertaistukiryhmä.
- Sydänsarkoidoosiin sairastuneet on sydänsarkoidoosi- tai jättisolumyokardiitti-diagnoosin saaneille suunnattu vertaistukiryhmä.
Ryhmään liittymisen yhteydessä kysytään muutama kysymys ja uusien jäsenten toivotaan esittelevän itsensä. Kaikki ryhmässä mukana olevat voivat vapaasti aloittaa keskusteluja ja keskustella ryhmässä. Ryhmän ylläpitäjinä toimivat vapaaehtoiset koulutetut vertaistukihenkilöt yhdistyksen työntekijän tuella. Liittymällä ryhmän jäseneksi jokainen hyväksyy ryhmän säännöt ja sitoutuu toimimaan niiden mukaan.
Sohvakarpalot
Kaipaatko toisten tapaamista mutta sinulla on kenties hankalat kulkuyhteydet tai kiireinen arki? Sohvakarpalot on verkossa kokoontuva vertaistukiryhmä. Voit osallistua ryhmän toimintaan mistä päin Suomea vaan. Ryhmää ohjaa vertaistukihenkilö Heidi Kiikola. Ota yhteyttä ja kysy seuraavasta tapaamisesta, puh 040 704 3458 tai heidi.kiikola (ät)karpatiat.net
Karpalot-vertaistukiryhmät
Karpalot-ryhmät ovat vapaamuotoisia tapaamisryhmiä, joissa voit kohdata samaa sairautta sairastavia ja läheisiä kahvikupin äärellä. Joskus mukana on asiantuntijoita kertomassa ryhmää kiinnostavista aiheista, tehdään retkiä tai jotakin muuta mukavaa yhdessä. Karpalot-ryhmän ohjaaja on koulutettu vertaistukihenkilö. Ryhmät ja niiden ohjaajien yhteystiedot löydät täältä. Ota yhteyttä ja kysy seuraavasta tapaamisesta. Osa ryhmistä ilmoittaa tapaamisista myös tapahtumakalenterissa ja Facebookin Karpatiat-ryhmässä. Tule kuulolle, toiminta on mukavaa yhdessäoloa!
Kirjakarpalot
Kirjakarpalot on verkossa toimiva lukupiiri, jossa on mahdollisuus jakaa ajatuksia ja kokemuksia sekä kirjoista, että omasta elämästä. Jokaiseen tapaamiseen valitaan yhdessä etukäteen luettava kirja. Vapaamuotoisessa keskustelussa jutut saavat rönsyillä maan ja taivaan välillä. Omaa elämää voi pohtia kirjallisuuden kautta ja kirjallisuus voi peilautua oman elämän kautta. Kysy seuraavasta tapaamisesta lukupiirin ohjaajalta Kirsiltä, puh 0400 931 390 tai email kirsi.ponkanen (ät) karpatiat.net
”Elämässä on onneksi muutakin kuin sairastaminen”
Kirsi on Karpatioiden vertaistukihenkilö, jolla on ollut monipolvinen polku harvinaissairauksiensa, mm. sydänsarkoidoosin kanssa. Kirsi kirjoittaa blogissaan omista sairauksistaan ja niihin liittyvistä sairastamisen kokemuksistaan. Hän kirjoittaa myös monenlaisista ihmisyyteen ja ihmismieleen liittyvistä asioista, ajatuksista ja tunteista. Mukana on omintakeisia runoja elämän eri sävyistä. Tutustu Reunalla pelottaa -blogiin tästä.
Sydänäidin elämää ja arkea
Outilla on kardiomyopatia ja hän odottaa tällä hetkellä sydänsiirtoa. Harvoin sydänlihassairaus johtaa sydämen siirtoon, mutta joskus niinkin käy. Outi kirjoittaa tunteista, elosta, olosta ja ihan arjesta. Lapsista, mäyräkoirista ja siitä, miten arki rullaa vakavan sydänsairauden kanssa. Mukana huumoria, ruokajuttuja, terapiaharrastusta maalausta ja vaikka mitä muuta. Hän toteaa, ettei anna ohjeita – kirjoittelee vain omaksi ilokseen ja terapiaksi, myös vertaistuellisesti. Outin löydät Instagramista nimellä @oudape.
Anna palautetta
Oletko jutellut vertaistukihenkilön kanssa? Anna palautetta kohtaamisestasi. Saatoitte jutella puhelimessa, kirjoitella tai tavata kasvokkain. Palaute annetaan anonyymisti. Kehitämme toimintaamme palautteen perusteella – lämmin kiitos palautteestasi!
Etsi sinulle sopivaa vertaistukihenkilöä Hae-toiminnolla. Ilman hakuehtoja näet kaikki vertaistukihenkilöt. Jos rajaat hakua, näet kriteerejäsi parhaiten vastaavan tukihenkilön ylimpänä. Vähennä hakuehtoja, jos tuloksia ei näy. Voit hakea tukihenkilöä myös vain yhdellä hakukriteerillä, esimerkiksi ikä tai sukupuoli. Voit lähettää viestin tukihenkilölle täyttämällä yhteydenottolomakkeen. Osaan vertaistukijoista voit olla yhteydessä myös puhelimitse tai sähköpostitse.