Vertaistukihenkilö on vapaaehtoinen, jolla itsellään on sydän- tai verisuonisairaus tai vertaistukihenkilö on sairastuneen läheinen. Sydänliiton vertaistukihenkilöksi ei tarvitse alkaa tyhjin käsin, vaan vapaaehtoistehtävään koulutetaan ja vapaaehtoisena toimimiseen saa tukea sydänpiiriltä sekä muilta vertaistukihenkilöiltä.
Vertaistukihenkilönä voi toimia monenlaisissa tehtävissä. Osa tykkää käydä kahdenkeskisiä keskusteluja puhelimitse, osa pitää verkkokeskusteluista, osa on kotonaan mediassa. Autamme jokaista vertaistukihenkilönä toimimisesta kiinnostunutta löytämään itselleen sopivan tavan. Alla muutama tarkempi kuvaus vertaisrooleista – olisiko jokin näistä sinun tapasi toimia vertaisena?
Liikuntavertainen
Oletko ehkä sydäntapahtumasi jälkeen innostunut liikunnasta ja liikkumisesta ihan eri tavalla kuin aiemmin? Koetko liikkumisen tuovan hyvinvointia ja iloa elämään? Ehkäpä liikuit aiemmin hyvinkin paljon, mutta sydäntapahtuman myötä olet jättänyt joitain lajeja pois tai vähentänyt määrää, ja löytänyt tilalle uutta.
Liikunta ja liikunnan pariin palaaminen tai liikunnan aloittaminen on kestoteema tuen tarpeisiin liittyvissä kyselyissä. Toisen samankaltaisia asioita kokeneen kanssa on helppo vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia, ja oivaltaa uutta liikunnasta ja liikkumisesta.
Liikuntavertainen voi olla mukana esimerkiksi erilaisissa liikunnallisissa ryhmissä tai vaikkapa toimia juttukaverina sydänyhdistyksen kuntosalivuorolla. Liikuntavertainen voi myös osallistua vertaisena liikuntateemaiselle kurssille tai käydä kertomassa oman tarinan liikuntaan liittyvissä asiantuntijatapaamisissa. Liikuntavertainen voi myös tuottaa liikuntavinkkejä Lapin Sydänpiirin verkkosivulle tai sosiaaliseen mediaan. Mikäli sopivaa valmista toimintamallia ei löydy – me autamme.
Kurssivertainen
Järjestämme Rovaniemellä Sydänliiton kursseja, joista osa on liikuntateemaisia ja osa yleisiä ”Elämää sydänsairauden kanssa” -kursseja. Kursseilla vertaistukihenkilö osallistuu keskusteluihin ja sovitusti kertoo esimerkiksi oman tarinansa osana kurssiohjelmaa. Joillain kursseilla vertaistukihenkilöt voivat halutessaan olla juttuseurana myös varsinaisen kurssiohjelman ulkopuolella.
Kurssivertaisuus on vapaaehtoistoimintaa, ja kurssin varsinainen ohjaaja vastaa kurssin ohjelmasta, sisällöstä ja turvallisuudesta. Vertaistukihenkilö on kuitenkin arvokas ja tärkeä tekijä siinä, että kursseille osallistujilla on mahdollisuus kuulla ja kohdata esimerkiksi käytännön arjen näkökulmia ja kokemuksia. Kurssivertaisille kuuluu kurssilla täysihoito ja matkakulut korvataan.
Sairaalavertainen
Teemme sairaalavertaisuuden saralla yhteistyötä OLKA Lapin kanssa. OLKA Lappi koordinoi ja kouluttaa esimerkiksi vuodeosastoille järjestettäviä vierailuja ja sairaalaoppaita. Tällä hetkellä meillä on vain vähän sydäntaustaisia vertaistukihenkilöitä, joten moni vastasairastunut jää vaille tärkeää tuen kokemusta ja kohtaamista sairastumisen alkuvaiheessa.
Moni sairastunut kertoo jääneensä sairaalassa ollessaan vaille keskusteluapua ja vertaistukea sekä tietoa, mistä tukea voi hankkia jatkossa. Moni sairastumiseen ja sairauteen liittyvä kysymys jää helposti vaille vastausta, kun sairaalassa ammattilaisten kanssa keskustelu painottuu hoitoon ja lääkityksiin. Sairaalavertainen voi tarjota kokemuksen siitä, että sairastunut ei ole yksin ja vertaistukea on saatavilla toipumisen polun eri vaiheissa.
Kysyttävää? Autamme kaikkiin vertaistukeen ja vertaistukihenkilötoimintaan liittyvissä kysymyksissä.
Anna-Reetta Kulppi, vertaistuen kehittäjä
anna-reetta.kulppi@sydan.fi tai puh. 050 551 1626
Salla-Mari Koistinen, toiminnanjohtaja
salla-mari.koistinen@sydan.fi tai puh. 040 549 8831