Kesäiset säät yllättivät tänä vuonna jo toukokuussa, joten pitkä (kuuma) kesä lienee luvassa. Aurinko, vehreä luonto ja liplattavat vedet kutsuvat ulos liikkumaan. Mutta miten toimia, jos mittari kipuaa hellelukemiin? Miten sydänsairauteen sairastuneen kannattaisi liikkua kesäkaudella? Ota alta talteen vinkit kesän liikuntaan!
Muista nesteytys
Kuumalla säällä nesteentarve lisääntyy. Keho ilmoittaa liian vähäisestä juomisesta uupuneisuudella, päänsäryllä, ummetuksella ja suun kuivumisella. Usein janontunne on riittävä merkki juomatauosta, mutta helteillä kannattaa silloin tällöin juoda, vaikkei vielä olisi jano. Liioittelu ei kuitenkaan ole hyväksi, sillä liiallinen nesteytys voi häiritä kehon suolatasapainoa – muista siis kohtuus. Liikkuessa on hyvä tankata nestettä tasaisesti: jos esimerkiksi liikut yli tunnin, juomataukoja kannattaa pitää 20 minuutin välein.
Juomana hellekeleillä toimii parhaiten vesi ja välissä esimerkiksi mehu. Juomaan ei tarvitse lisätä suolaa. Pitkäkestoisen liikunnan aikana voi myös juoda elektrolyyttejä sisältävää urheilujuomaa.
Erityisesti sydämen vajaatoimintaa sairastavan pitää olla tarkkana, että nestetasapaino säilyy sopivana. Nesteenpoistolääkitystä voi olla tarpeen mukauttaa kesäkuumalla, mutta keskustele lääkityksen muutoksista aina terveydenhuollon henkilökunnan kanssa – älä siis muuta annostusta itse.
Suojaudu auringolta
Liikuntaa kannattaa välttää päivän kuumimpina tunteina eli iltapäivästä. Otollisin aika liikkua onkin usein varhainen aamu. Käytä kevyitä ja väljiä vaatteita, jotta keho pysyy viileämpänä, ja muista ulkona liikkuessa päähine.
Kuumuus ja auringonpaiste voivat johtaa lämpöuupumukseen tai pahimmillaan lämpöhalvaukseen. Havaitse ajoissa hälytysmerkit: päänsärky, pahoinvointi, heikotus sekä virtsan vähäisyys ja tumma väri. Nämä oireet kertovat, että on syytä hakeutua viileään ja varjoisaan paikkaan lepäämään.
Kauniilla säällä voi olla tympeää suunnata sisätiloihin, mutta sisäliikunta on hyvä vaihtoehto helteellä, etenkin hikiliikunnalle. Ilmastoidussa tilassa jaksaa liikkua tehokkaammin ja välttyy helteen ja auringon haitoilta.
Viisasta vesiliikuntaa
Vesiliikunta on houkutteleva vaihtoehto kuumalla säällä. Vesiliikunnalla on myös monenlaisia hyötyjä: se kehittää monipuolisesti lihaskuntoa, harjoittaa tasapainoa, ylläpitää nivelten liikkuvuutta ja parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä. Vesiliikunta sopii lähes kaikille, ja se on oiva tapa liikkua ilman ylimääräistä rasitetta tai kipua nivelille.
Luonnonvesissä liikkuvan on kuitenkin syytä huomioida turvallisuus. Varmista, että veteen meno ja vedestä nouseminen sujuvat ilman ylimääräisiä riskejä: onhan laituri tukeva, eihän ympäristö ole liian jyrkkä tai liukas. Ota uimareissulle mukaan aina kaveri, etenkin jos tarkoituksena on myös saunoa. Ui mieluiten rannan suuntaisesti ja varmista, että jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Aina ei tarvitse uida matkaa, vaan myös vesijumppa on hyvä tapa liikkua.
Uida voi luonnonvesien lisäksi myös maauimalassa tai uimahallissa. Vesijuoksu on tehokas ja nivelystävällinen laji, ja uimahalleista löytyy lainavöitä lajin kokeilemiseen. Tiesitkö, että yli 65-vuotiaat pääsevät Tampereen kaupungin uimahalleihin maksutta maanantaista perjantaihin klo 9–15?
Mene metsään
Luonnossa oleilu laskee sykettä, alentaa verenpainetta, helpottaa lihasjännitystä ja vähentää stressiä. Lähde siis nauttimaan luontopoluista ja anna aistien levätä kesäisessä metsässä. Metsässä hellekin on usein armollisempi, sillä aurinko siivilöityy puiden oksien ja lehtien läpi. Jos tutut metsäpolut tuntuvat loppuun tallatuilta, osallistu esimerkiksi kaupungin tai yhdistysten kävelyryhmiin ja ota porukassa suunnaksi uudet maastot.
Kesän loppupuoliskolla alkaa marjastuskausi, jolloin luonnossa tulee helposti liikuttua kuin huomaamatta. Kun katse on marjamättäissä, suuntavaisto saattaa mennä sekaisin. Vaikka metsässä haluaisi rauhoittua, kannattaa taskuun tai reppuun laittaa puhelin hätätilanteita varten. Hyvä vinkki metsässä liikkujalle on ladata älypuhelimeen 112-sovellus, joka tarvittaessa paikantaa käyttäjän sijainnin.
Kokeile uutta lajia
Kesällä on hyvä tilaisuus testata, löytyisikö liikunnan kipinä jostakin uudesta lajista. Kokeile esimerkiksi petankkia tai frisbeegolfia, joita molempia pääset testaamaan Tampereen Sydänyhdistyksen kanssa! Sykettä voi nostattaa vaikkapa puistojumpissa, joita löytyy myös maksutta. Tai entä jos kokeilisit esimerkiksi hittilaji padelin pelaamista ulkokentillä, hyödyntäisit kaupungin ulkokuntosaleja tai vuokraisit testiin sähköpyörän?
Tampereen Sydänyhdistyksen kesän liikuntatarjonnan löydät täältä: https://sydan.fi/tampere/ohjattu-liikunta/
Tampereen kaupungin kesäliikuntaan voit tutustua täällä: https://www.tampere.fi/liikunta/kesaliikunta
Valkeakosken kaupungin liikuntapalvelut, kuten ohjatut ulkokuntosaliohjaukset, löydät täältä: https://www.valkeakoski.fi/kulttuuri-ja-liikunta/liikunta/
Iloista ja aktiivista kesää toivottaa
Tampereen Sydänyhdistys
Lähteet:
https://sydan.fi/fakta/suojaa-sydantasi-helteella/
https://sydan.fi/artikkeli/liiku-turvallisesti-vedessa-vesilla-ja-veden-aarella/
https://sydan.fi/fakta/huolehdi-kesalla-riittavasta-juomisesta/