Hyppää sisältöön

Minä olen! – hyvinvointia kulttuurin keinoin

Hanke on päättynyt joulukuussa 2024

Hankkeen tavoitteena on edistää noin 30-55 -vuotiaiden työttömien henkilöiden osallisuutta ja hyvinvointia kulttuurin keinoin. Tulla nähdyksi ja kuulluksi.

Lue osallistujien Minun tarinani -tekstejä ja katso Minun tarinani -video sekä Minä olen! -virtuaalinäyttely ja tutustu Minä olen! -opaskirjan esittelyyn.

Minun tarinani -tekstit
Minun tarinani -video
Minä olen! -virtuaalinäyttely
Minä olen! -opaskirja

Tiedustelut: Kirsi Järvinen, puh. 044 244 0364 kirsi.jarvinen@sydan.fi

Hankkeen rahoitus ja toiminta-alue

Hanketta rahoittaa STEA. Hanke on käynnissä elokuusta 2021 loppuvuoteen 2024 asti. Ryhmätoimintaa on ollut Porissa, Ulvilassa, Kokemäellä, Nakkilassa sekä Harjavallassa.

Lue lisää hankkeen taustoista ja toiminnasta alta.

Tutustu myös sosionomi Tatjana Leppäsen opinnäytetyöhön, jonka tarkoituksena oli perehtyä osallisuuden kokemuksiin Minä olen! -osallistujien näkökulmasta.

Opinnäytetyö: Osallisuuden kokemukset

Lue Satakunnan Kansan artikkeli hankkeen alkuvaiheista sekä ohjaajan, Kirsi Järvisen, omista kokemuksista.

Satakunnan Kansan artikkeli

Minä olen! -valokuvausprojekti

Minä olen! -valokuvausprojekti koostui hankkeeseen osallistuneiden henkilöiden kuvista, heidän elämästään, toiveistaan sekä unelmistaan. Jokainen kuvattava loi oman tarinansa teokselle.

Osallistuminen valokuvausprojektiin paransi mielialaa ja lisäsi muun muassa itsetuntoa, kehopositiivisuutta ja osallisuuden tunnetta. Kuvauksissa haastettiin itseä ja heittäydyttiin rohkeasti oman mukavuusalueen ulkopuolelle. ”Kuvaustilanne tuntui ensin mentäessä tosi jännittävältä, ja sitä mietti, että osaako sitä kameran edessä edes olla luontevasti. Lopulta kuitenkin tilanne saatiin tuntumaan hauskalta ja kevyeltä, ja kuvaustilanteesta tulikin todella hauskaa. Sai hetkeksi unohtaa liiallisen ajattelun ja vain heittäytyä. Löysi itsestään rohkeutta irrottaa.”

Kuvaaja: Valokuvaus Nelly

Kuvista koottiin näyttelyt ja ne olivat esillä Kaupunkiolohuoneella Porissa, Nakkilan kirjastolla, Satasairaalan OLKA -pisteellä sekä Ulvilan kirjastolla. Upeista valokuvateoksista on pysyvästi nähtävillä myös virtuaalinäyttely.

Palautteita näyttelyiden kävijöiltä:

”Ihanan erilaisia ja rohkeita kuvia kaikista”

”Uskomattoman upea idea!!! Toteutus!”

”Hienoa heittäytymistä, valloittavan monipuolinen kokonaisuus!”

”Varmasti voimauttava vaikutus kuvaushetkellä!”

”Kuvat ovat puhuttelevia jokainen omalla tavallaan.”

Tutustu valokuvanäyttelyyn

 

Tutustu artikkeliin valokuvausprojektista

Hankkeen taustoja

Työttömyydellä on usein kauaskantoisia seurauksia, paitsi toimeentulon, myös heikentyneen terveyden ja hyvinvoinnin osalta. Kulttuurilla ja taiteella on tutkitusti vahva yhteys fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämisessä. Osallistumalla, joko tekijänä tai kokijana kulttuuripalveluihin, osallistuja saa voimavaroja arjessa jaksamiseen sekä hänen itseilmaisun keinonsa lisääntyvät.

Sydänpiirin Satakunnassa teettämän kyselyn mukaan yli puolet kohderyhmän vastaajista kertoi hyödyntävänsä kulttuuripalveluita harvoin ja kyselystä ilmeni selkeästi työttömien väsymys, turhautuminen ja aikaansaamattomuuden tunteet. Kiinnostusta kulttuuriin, itseilmaisuun ja omien voimavarojen vahvistamiseen kuitenkin on selvästi ja tähän tarpeeseen hanke vastaa.

Minä olen! -toiminta

Ryhmäläisten antamien palautteiden mukaan toiminnan sisältö vastaa heidän toiveitaan sekä tarpeitaan ja se vaikuttaa positiivisesti osallistujien elämänlaatuun sekä hyvinvointiin. Positiivisesti toiminta vaikuttaa mm. seuraaviin osa-alueisiin: arjessa jaksaminen, mielialan paraneminen, itseilmaisu-keinojen lisääntyminen, omien vahvuuksien löytyminen/lisääntyminen, itsetuntemuksen lisääntyminen, ystävyyssuhteiden solmiminen sekä nähdyksi ja kuulluksi tuleminen.

Minä olen! -hyvinvointia kulttuurin keinoin on Satakunnan Sydänpiiri ry:n uudenlainen ja innostava kulttuuri-painotteinen hanke, jonka tavoitteina ovat mm. hyvinvoinnin ja elämänlaadun parantuminen, lisääntynyt omanarvontunne sekä yhdenvertaisuuden kokeminen.

Osallistumalla Minä olen! -toimintaan ryhmäläiset ovat päässet mm. tutustumaan eri kulttuurimuotoihin ja osallistumaan taidetyöpajoihin sekä tuomaan esille oman tarinansa. Osallistuminen on auttanut tunnistamaan/lisäämään omia vahvuuksia, löytämään uusia itseilmaisukeinoja ja hyvinvointi on parantunut.

Lue Tatsi-lehden artikkeli kulttuurin vaikutuksesta hyvinvointiin. Kulttuuri ruokkii elämyksien nälkää -artikkelissa on mukana Minä olen! -ryhmäläisten ajatuksia aiheeseen liittyen.

Kulttuuri ruokkii elämyksien nälkää

Lue Satakunnan yhteisökeskuksen verkkojulkaisu, jossa mukana ”Minun tarina – Satakunnan Sydänpiirin Minä olen! – hyvinvointia kulttuurin keinoin -hanke osallistujien silmin” -artikkeli, jossa esillä ryhmäläisten anonyymejä tekstejä sekä sarjakuvia.

Satakunnan yhteisökeskuksen julkaisu

Lue Satakunnan Kansassa julkaistu mielipidekirjoitus osatyökykyisyydestä, jossa mukana Minä olen! -ryhmäläisten kommentteja (Satakunnan Kansan tilaajille).

Mielipidekirjoitus

 

Palautteita Minä olen! -ryhmistä

”Tärkeä ryhmä, auttaa selventämään mitä haluan tulevaisuudelta, tykkään.”

”Hyvä, että tulin mukaan.”

”Tuntui kohtalon johdatukselta.”

”Parasta mihin olen osallistunut.”

”Osasin enemmän kuin tiesin.”

”Löysin inspiraationi jälleen ja opin uusia taidetekniikoita.”

Kohokohta: ”käsillä tekeminen, ideointi ja tietysti todella mukava ohjaaja ja porukka.”

”Ryhmään liittyminen parantanut olennaisesti hyvinvointia ja elämänlaatua. Estää erakoitumasta täysin. Käyty kohteissa, joihin ei olisi yksin tullut lähdettyä. ”

”Kulttuurihanke on antanut hirmuisen paljon uutta virtaa, on saatu nähdä uskomattoman hienoja paikkoja ja tavattu upeita taiteilijoita. Epämukavuus-alueellekin on lempeästi tuupattu kokeilemaan uusia kädentaitoja ja rohkaistu luottamaan itseensä, tuloksena iloisia yllätyksiä ja uusia taitoja…ja aitoa riemua, että vielä tässäkin iässä voi oppia jotain uutta!”

”Minä olen -hankkeen ryhmä on tuonut elämään uusia näkökulmia luovuuden kautta. Olen nauttinut joka kerrasta ja oppinut katsomaan itseäni uusin silmin. Olen huomannut, etten olekaan se luuseri, jollaisena olen itseäni pitänyt ja jollaisena työttömät yhteiskunnassa usein nähdään.”

”Vertaistuki on ollut todella tärkeää. Olen oppinut itsestäni paljon ja löytänyt uusia taitoja ja oppinut näkemään itseni paremmassa valossa. Ryhmä auttoi jaksamaan arjessa, oli yksi viikon kohokohta.”

Seuraa hanketta sosiaalisessa mediassa

Instagram Twitter

Tilaa uutiskirje (n. 4 kertaa/vuosi)

Uutiskirjeen tilaus

Viimeisimmät uutiskirjeet:

Uutiskirje 1/2024

Uutiskirje 4/2023

Testaa kulttuurihyvinvointisi leikkimielisellä testillä

Kulttuurihyvinvointi -testi

Pelaa kulttuuribingoa

Kulttuuribingo

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot