Hyppää sisältöön
Kaikki Kulttuuri

Kulttuuribingo

Kulttuurilla ja taiteella on tutkitusti vahva yhteys fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämisessä. Kulttuuribingo-alusta on apuna eri kulttuurimuotoihin tutustumiselle.

Annukka Alapappila, asiantuntija, järjestötoiminnan sisällöt ja liikunta
Julkaistu 14.4.2023

Kesto 

Kulttuuribingon kestoon on hyvä varata aikaa useampi vuorokausi, jotta kulttuurin kokemisesta on aikaa nauttia.

Valmistelut 

Tulostetun A4-kokoisen alustan voi liimata kartongille tai pahville ja taiteilla haluamallaan tavalla. Kulttuuribingo-alustan voi tehdä myös itse ja valita siihen mieluisimmat kulttuurimuodot.

Materiaalit ja välineet 

Kulttuuribingo-alusta, joko yhteinen kortti tai jokaiselle osallistujalle omansa. Merkkaukseen kynä.

Toteutus 

Pelin ideana on haastaa itsensä kokemaan kulttuuria eri muodoissa ja tutustua itselle uusiin kohteisiin tai lajityyppeihin. Tehtäviä voi suorittaa yksin tai yhdessä perheen ja ystävien kanssa.

Tarkoituksena on kokea tai tehdä Kulttuuribingo-alustan tehtäviä ja rastittaa toteutuneet kohdat. Alustaan pyritään saamaan viiden suora, joko pystyyn, vaakaan tai vinottain. Voi täyttää myös koko alustan.

Huom. Kulttuuribingoon voi keksiä omia sääntöjä tai askarrella kokonaan omia bingo-alustoja.

Kulttuuribingon hyödyntäminen yhdistysten toiminnassa 

Tulostettuja Kulttuuribingo -alustoja voi jakaa erilaisissa tapahtumissa.

Kulttuuribingoa voi hyödyntää myös esimerkiksi Sydänkerhoissa, jolloin alustoja jaetaan osallistujille ja seuraavalla kerralla käydään läpi, millaisia kokemuksia ja ajatuksia oli herännyt tutustuessa eri kulttuurimuotoihin. Kulttuuribingon ruutuja voidaan myös suorittaa kokoontumisten yhteydessä.

Lisätietoja 

Kirsi Järvinen, Satakunnan Sydänpiiri ry, Minä olen! -hyvinvointia kulttuurin keinoin (2021–2023). kirsi.jarvinen@sydan.fi

 

Lue seuraavaksi

Ajankohtaista
Suunnittelu
Toimintaideoita
Viestinnän työkalut