Hyppää sisältöön

Minä olen! – hyvinvointia kulttuurin keinoin

Hankkeen tavoitteena on edistää noin 30-55 -vuotiaiden työttömien osallisuutta ja hyvinvointia kulttuurin keinoin. Tulla nähdyksi ja kuulluksi.

Lue osallistujien Minun tarinani -tekstejä ja katso Minun tarinani -video.

Minun tarinani

Tiedustelut: Kirsi Järvinen, puh. 044 244 0364 kirsi.jarvinen@sydan.fi

Lue Satakunnan Kansan artikkeli hankkeen alkuvaiheista sekä ohjaajan, Kirsi Järvisen, omista kokemuksista.

Satakunnan Kansan artikkeli

Hankkeen rahoitus ja toiminta-alue

Hanketta rahoittaa STEA. Toimintaa järjestetään Porin seudun työllisyyden kuntakokeilun paikkakunnilla Porissa, Ulvilassa ja Kokemäellä sekä toiveiden mukaan myös muualla Satakunnassa ja verkossa.

Lue lisää hankkeen taustoista ja toiminnasta alta.

Mikäli olet kiinnostunut osallistumisesta Minä olen! -toimintaan, ota yhteyttä sivun alaosassa olevalla lomakkeella, soittamalla tai lähettämällä sähköpostia.

Tutustu myös sosionomi Tatjana Leppäsen opinnäytetyöhön, jonka tarkoituksena oli perehtyä osallisuuden kokemuksiin Minä olen! -osallistujien näkökulmasta.

Opinnäytetyö: Osallisuuden kokemukset

Hankkeen taustoja

Työttömyydellä on usein kauaskantoisia seurauksia, paitsi toimeentulon, myös heikentyneen terveyden ja hyvinvoinnin osalta. Kulttuurilla ja taiteella on tutkitusti vahva yhteys fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämisessä. Osallistumalla, joko tekijänä tai kokijana kulttuuripalveluihin, osallistuja saa voimavaroja arjessa jaksamiseen sekä hänen itseilmaisun keinonsa lisääntyvät.

Sydänpiirin Satakunnassa teettämän kyselyn mukaan yli puolet kohderyhmän vastaajista kertoi hyödyntävänsä kulttuuripalveluita harvoin ja kyselystä ilmeni selkeästi työttömien väsymys, turhautuminen ja aikaansaamattomuuden tunteet. Kiinnostusta kulttuuriin, itseilmaisuun ja omien voimavarojen vahvistamiseen kuitenkin on selvästi ja tähän tarpeeseen hanke vastaa.

Työtön – tule mukaan Minä olen! -toimintaan

Ryhmäläisten antamien palautteiden mukaan toiminnan sisältö vastaa heidän toiveitaan sekä tarpeitaan ja se vaikuttaa positiivisesti osallistujien elämänlaatuun sekä hyvinvointiin. Positiivisesti toiminta vaikuttaa mm. seuraaviin osa-alueisiin: arjessa jaksaminen, mielialan paraneminen, itseilmaisu-keinojen lisääntyminen, omien vahvuuksien löytyminen/lisääntyminen, itsetuntemuksen lisääntyminen, ystävyyssuhteiden solmiminen sekä nähdyksi ja kuulluksi tuleminen.

Jos haluat muuttaa asenteita työttömyyttä kohtaan ja tulla nähdyksi sekä kuulluksi – tule mukaan Minä olen! -toimintaan.

Minä olen! -hyvinvointia kulttuurin keinoin on Satakunnan Sydänpiiri ry:n uudenlainen ja innostava kulttuuri-painotteinen hanke, jonka tavoitteina ovat mm. hyvinvoinnin ja elämänlaadun parantuminen, lisääntynyt omanarvontunne sekä yhdenvertaisuuden kokeminen.

Osallistumalla Minä olen! -toimintaan pääset mm. tutustumaan eri kulttuurimuotoihin ja osallistumaan taidetyöpajoihin sekä tuomaan esille oman tarinasi. Osallistuminen auttaa sinua tunnistamaan/lisäämään omia vahvuuksiasi, löydät uusia itseilmaisukeinoja ja hyvinvointisi paranee.

Huom. sinun ei tarvitse olla taiteellinen osallistuaksesi toimintaan.

Sivun alaosassa olevasta linkistä voit osoittaa kiinnostuksesi toimintaan ja otamme sinuun yhteyttä. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään ja toiminta on vapaaehtoista.

Alkavat ryhmät:

HARJAVALTA – tiistaisin, 15.8.-12.12.2023

PORI – keskiviikkoisin, 16.8.-12.12.2023

NAKKILA – perjantaisin, 18.8.-15.12.2023 (täynnä)

 

Lue Tatsi-lehden artikkeli kulttuurin vaikutuksesta hyvinvointiin. Kulttuuri ruokkii elämyksien nälkää -artikkelissa on mukana Minä olen! -ryhmäläisten ajatuksia aiheeseen liittyen.

Kulttuuri ruokkii elämyksien nälkää

Lue Satakunnan yhteisökeskuksen verkkojulkaisu, jossa mukana ”Minun tarina – Satakunnan Sydänpiirin Minä olen! – hyvinvointia kulttuurin keinoin -hanke osallistujien silmin” -artikkeli, jossa esillä ryhmäläisten anonyymejä tekstejä sekä sarjakuvia.

Satakunnan yhteisökeskuksen julkaisu

 

Palautteita Minä olen! -ryhmistä

”Tärkeä ryhmä, auttaa selventämään mitä haluan tulevaisuudelta, tykkään.”

”Hyvä, että tulin mukaan.”

”Tuntui kohtalon johdatukselta.”

”Parasta mihin olen osallistunut.”

”Osasin enemmän kuin tiesin.”

”Löysin inspiraationi jälleen ja opin uusia taidetekniikoita.”

Kohokohta: ”käsillä tekeminen, ideointi ja tietysti todella mukava ohjaaja ja porukka.”

”Ryhmään liittyminen parantanut olennaisesti hyvinvointia ja elämänlaatua. Estää erakoitumasta täysin. Käyty kohteissa, joihin ei olisi yksin tullut lähdettyä. ”

”Kulttuurihanke on antanut hirmuisen paljon uutta virtaa, on saatu nähdä uskomattoman hienoja paikkoja ja tavattu upeita taiteilijoita. Epämukavuus-alueellekin on lempeästi tuupattu kokeilemaan uusia kädentaitoja ja rohkaistu luottamaan itseensä, tuloksena iloisia yllätyksiä ja uusia taitoja…ja aitoa riemua, että vielä tässäkin iässä voi oppia jotain uutta!”

”Minä olen -hankkeen ryhmä on tuonut elämään uusia näkökulmia luovuuden kautta. Olen nauttinut joka kerrasta ja oppinut katsomaan itseäni uusin silmin. Olen huomannut, etten olekaan se luuseri, jollaisena olen itseäni pitänyt ja jollaisena työttömät yhteiskunnassa usein nähdään.”

 

Seuraa hanketta sosiaalisessa mediassa

Instagram Twitter

Tilaa uutiskirje (n. 4 kertaa/vuosi)

Uutiskirjeen tilaus

Viimeisimmät uutiskirjeet:

Uutiskirje 1/2023

Uutiskirje 4/2022

Testaa kulttuurihyvinvointisi leikkimielisellä testillä

Kulttuurihyvinvointi -testi

Löydä persoonaasi sopiva luova tehtävä

Luova tehtävä

Pelaa kulttuuribingoa

Kulttuuribingo

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot