Minä olen!
-opaskirja ohjaajille
Minä olen! -hyvinvointia kulttuurin keinoin -hanke on tuotteistanut kovakantisen, noin 250-sivuisen opaskirjan – erityisesti ohjaajien käyttöön, mutta kirjaa voi toki hyödyntää kuka tahansa. Opaskirja sisältää monipuolisesti ideoita kulttuurilähtöisen toiminnan tueksi.
Viisi opaskirjaa tulee löytymään Satakirjastojen valikoimista ja teos sijoittuu myös Kansalliskirjaston kokoelmiin.
Kirjan kannen kuvituskuva: Jani Mehtonen
Tiedustelut: Kirsi Järvinen
puh. 044 244 0364, kirsi.jarvinen@sydan.fi
Opaskirjan esittely
Minä olen! -hyvinvointia kulttuurin keinoin -opaskirja sisältää ideoita kulttuurilähtöisen toiminnan järjestämiseksi tai lisäämiseksi erilaisissa ryhmissä sekä yksilöohjauksessa ja miksei myös lukijan omaan vapaa-aikaan.
Kulttuurilla ja taiteella on tutkitusti vahva yhteys fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämisessä. Osallistumalla, joko tekijänä tai kokijana kulttuuripalveluihin, osallistuja saa voimavaroja arjessa jaksamiseen sekä hänen itseilmaisun keinonsa lisääntyvät. Tämän todistavat oikeaksi myös Minä olen! -ryhmiin osallistuneet henkilöt, joille suurin kiitos kirjan sisällöstä.
”Kulttuurihanke on antanut hirmuisen paljon uutta virtaa, on saatu nähdä uskomattoman hienoja paikkoja ja tavattu upeita taiteilijoita. Epämukavuusalueellekin on lempeästi tuupattu kokeilemaan uusia kädentaitoja ja rohkaistu luottamaan itseensä, tuloksena iloisia yllätyksiä ja uusia taitoja…ja aitoa riemua, että vielä tässäkin iässä voi oppia jotain uutta!”
Oppaasta löytyy tehtäviä eri kulttuurimuotoihin liittyen, joita voi soveltaa omaan työhönsä ja kohderyhmäänsä sopiviksi. Kirjassa esitellään lisäksi muutamia taiteilijoita, kulttuuripalveluiden tuottajia sekä kulttuurikohteita, jotka jakavat omia vinkkejään kulttuurihyvinvoinnin lisäämiseksi.
“Luovuudella kannatellaan ihmishenkiä ja pelastetaan pala maailmaa.”
Viereinen kuva: © Gimmeyawallet Productions Oy, Meeri Koutaniemi, Irti kuvasta
Opaskirjan kulttuuriosiot
Opas toimii parhaimmillaan inspiraation lähteenä. Se auttaa löytämään läheltä hyvinvointia lisäävää kulttuuri-tarjontaa. Se potkii pois omalta mukavuusalueelta, opettaa katsomaan asioita uusin silmin ja rikkomaan rajoja.
Teos on jaoteltu seuraaviin osioihin: kuvataide, esittävä taide, elokuva- ja mediataide, sanataide, taidekäsityö, kulttuuriympäristö, rakennustaide, kulttuurikohteet, ruokakulttuuri ja kulttuurisekoite.
Viereinen kuva: © Kansallisgalleria/Iisa Smeds, Taidepakka-kortit