Hyppää sisältöön

Ennen siirtoa ja sen jälkeen

Kun potilaalla on todettu hoidolle reagoimaton, etenevä ja henkeä uhkaava sairaus, on sydän- tai keuhkojen siirto yksi vakiintunut hoitomuoto. Ennen siirtoa tehdään tarkat elinsiirtoselvitykset, joihin kuuluu iso määrä erilaisia tutkimuksia. Siirtoleikkauksen jälkeen on erittäin tärkeää, että potilas on yhteistyökykyinen sekä sitoutuu pysyviin lääkityksiin, kontrolleihin ja omasta kunnosta huolehtimiseen.

Terveyskyla.fi palvelun Elinsiirtotalossa on hyvää, ajantasaista tietoa elinsiirron ennakkovalmisteluista, odottamisajasta sekä siirtoleikkauksen jälkeisestä ajasta. Siellä on myös oma osio sydämen apupumpulle sekä elinluovutuksille.

Ennen siirtoleikkausta

Siirtoselvityksiin kuuluu iso määrä erilaisia tutkimuksia, joilla selvitetään kehon muiden elinten toimintaa. Selvityksiin kuluvaa aikaa on vaikea arvioida etukäteen, mutta lukuisten tutkimusten tarkoituksena on selvittää, onko siirto mahdollinen hoitovaihtoehto. Tutkimukset aloitetaan yleensä lähettävässä sairaalassa. Tarvittavat lisätutkimukset ja aikaisempien tutkimustulosten tarkastelu tapahtuvat Hyksin Sydän- ja keuhkokeskuksessa, joka sijaitsee Meilahden sairaalassa.  Alla olevin linkkien kautta voit tutustua tarkemmin tehtäviin siirtoselvityksiin Terveyskylä.fi palvelussa:

LUE LISÄÄ KEUHKOSIIRROSTA
LUE LISÄÄ SYDÄNSIIRROSTA

Siirtoleikkauksen odottaminen

Kun sinut on siirretty leikkauslistalle, niin etukäteen ei voida sanoa, kuinka kauan siirtoleikkausta joutuu odottamaan – se voi kestää muutamia kuukausia tai jopa vuosia. Odottamisen aikana on tärkeää pitää itsestä mahdollisimman hyvää huolta. Liikuntaa, lepoa ja ravitsemusta sopivassa suhteessa, henkistä hyvinvointia unohtamatta. Odotusaikana on tärkeää jatkaa mahdollisimman normaalia elämää. Muista, että hyvä fyysinen kunto auttaa erinomaisesti toipumaan leikkauksen jälkeen. Saat tarkemmat ohjeet siirtoleikkauksen odottamisen ajalle Meilahden elinsiirtokoodinaattoreilta.

 

Siirtoleikkauksen jälkeen

Siirtoleikkauksesta toipuminen alkaa teho-osastolla, ja voinnin salliessa toipuminen jatkuu Meilahden vuodeosastolla, joskus myös jatkuen tämän jälkeen omassa sairaanhoitoalueesi sairaalassa. Sairaalassa kuluvaa aikaa ei voida etukäteen ennustaa, ja jokaisen toipuminen on yksilöllistä. Sairaalassa olon jälkeen on tärkeää noudattaa annettua lääkitystä, käydä sovituissa kontrolleissa sekä ylläpitää omaa fyysistä ja henkistä kuntoa.

Hyvä elinsiirron jälkihoito tuo sinulle hyviä elinpäiviä – lue täältä Tuija Helanderin kirjoittama artikkeli elinsiirron jälkihoidosta.

Terveyskylä.fi palvelussa löydät ajantasaista tietoa siirtoleikkauksen jälkeisestä ajasta ja toiminnoista:

LUE LISÄÄ KEUHKOSIIRROSTA
LUE LISÄÄ SYDÄNSIIRROSTA
LATAA LIIKUNTAOPAS

Tietoa
Tukea
Liity jäseneksi
Yhteystiedot